Elkészült az első Chameleon okosfunkciókkal ellátott társasház Kanadában

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 2. 12:59

A magyar alapítású Chameleon Smart Home Nyrt. először telepítette legújabb okos társasházi funkcióját, az Access Controlt  egy 75 lakásos kanadai társasházba a Hamilton-projekt keretében. A projekt megvalósításán a Chameleon és az UpHome Canada közösen dolgozott a helyi kivitelező partner, a Technology Force Company bevonásával. Az első átadott projekt sikere és a pozitív visszajelzések újabb lendületet adnak a regionális terjeszkedéshez a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Xtend piacán regisztrált Chameleonnak.

A Chameleon stratégiájának megalapozottságát jelzi, hogy amíg a hazai lakáspiacot jelentős mértékű visszaesés jellemzi, amit a KSH legfrissebb lakáspiaci jelentése is alátámaszt, addig a kanadai piacon a beruházások töretlenül folytatódnak és bővülnek. A kanadai kormány által támogatott bevándorlásnak köszönhető népességnövekedés az új építésű ingatlanok fejlesztésének robbanásszerű növekedését vetíti előre, ami a jelenleg zajló 960 ezer társasházi lakás építésén túl további okosotthon-fejlesztési és telepítési lehetőségeket rejt.

 

A Chameleon ezt a trendet felismerve kezdte meg a kanadai piac felé való nyitást. Hosszú előkészítést követően a terjeszkedés kulcsfontosságú mérföldköve volt, hogy 2022-ben a cég befektetést kapott Kanadából, idén tavasszal pedig a Chameleon Smart Home Nyrt. szerződést írt alá az UpHome Canada Ltd.-vel a Chameleon teljes termékpalettájának kizárólagos forgalmazására Kanadában, az észak-amerikai piacon és Mexikóban, valamint lehetőséget adott helyi partnerek és kivitelezők bevonására. 

 

Szarvas Péter alapító, a Chameleon igazgatóságának elnöke kiemelte: „Kanada nagy fejlesztési potenciált hordoz magában az okosotthonrendszerek tekintetében. A Hamilton-projekt azért fontos lépés számunkra, mert ez az első fejlesztés, ahol az innovatív és gyorsan telepíthető beléptetőrendszerünket alkalmazzák. Ez a további gyors terjeszkedésünk kulcsa lehet, nemcsak Kanadában, de Magyarországon is.” 

 

 

Átgondolt stratégia, innovatív fejlesztések 

 

A cég helyi partnere a kifejezetten a kanadai piac igényeire fejlesztett Chameleon beléptetőrendszert, az Access Controlt telepítette a Hamilton-projekt keretében. Szarvas Péter büszkén emelte ki a siker egyik legfontosabb kulcsát: „Biró Róbert, a Chameleon társalapítója és technológiai igazgatója személyesen vezette a projektet, hónapokig élt Kanadában, elhivatottsága és szakmai rátermettsége nélkül nem sikerülhetett volna.” A fejlesztésben és telepítésben kiemelt szerepet töltött be a cég három munkatársa is: Szalók Dániel a helyszínen, míg Perger Zsolt és Gál Benedek Magyarországról segítette a folyamatot. A kivitelezés fizikai és szoftveres részét, a kártyák és lakók adatainak rögzítését a Technology Force Company kivitelező cég intézte. A magyar fejlesztők az új szoftvert és a tréninget biztosították, valamint segítséget nyújtottak a többi munkatárs számára ahhoz, hogy minden rendszer hibátlanul működhessen. „Kiemelkedő csapatmunka volt, és azóta is hibátlanul üzemelnek az új funkciók az épületben” – összegezte a munka tapasztalatait Biró Róbert. 

 

Nick Sousa, a Chameleon kanadai kivitelezőjének vezetője következőképp nyilatkozott a rendszerről: „Az Access Controlnak köszönhetően az UpHome hardver és szoftver kompatibilissé válik minden épülettípussal, ami a legalapvetőbb feltétel a társasházak felokosításához.” (Eredeti: The Access Control capabilities makes Uphome hardware and software ready for all building types, and this is the core of what a smart building needs.) 

 

 A magyar társasházak számára is elérhető  új rendszer ezen túlmenően számtalan megoldást kínál egy applikációban: a különböző felhasználói jogosultságok mentén szabályozható beléptetést biztosít (családtagoknak, vendégeknek, szolgáltatóknak), lehetővé teszi a közös területek (grillterasz, fitneszrészleg, vendégparkoló) foglalását, valamint új platformot teremt a társasház-üzemeltető és a lakók közötti kommunikációnak is, legyen szó akár egy áramkimaradás miatti értesítésről vagy közösségi üzenetekről.

 

A Chameleon új rendszere az új társasházak mellett korábban épült házakba és lakóparkokba is integrálható. Vezeték nélküli megoldásukkal jelentősen csökkenthetők a telepítéssel járó költségek és környezeti hatások. A ház komplett beléptetés-menedzsmentjét kezelő rendszer később könnyen és gyorsan továbbfejleszthető. A rendszer az okosotthon-funkciók széles tárházát is előkészíti, amit a lakók tetszés szerint bővíthetnek, és a már meglévő applikációjukból kezelhetnek.  

 

A cég stabilitásához a kanadai felvevőpiac mérete mellett hozzájárul az is, hogy a Chameleon nemcsak saját gyártású eszközöket értékesít, hanem az Uphome Canada Ltd.-vel együttműködve, havidíjas modell keretében okostársasházi funkciókat is nyújt a piacon. 

 

Bővülés előtt az okosotthonpiac

 

A várakozások szerint az okosotthonpiac hatalmas fejlődés előtt áll, amelybe Magyarország is bekapcsolódik az elkövetkezendő években. Várhatóan a legnagyobb itthoni ingatlanfejlesztő cégek társasházi komplexumaiban is meg fognak jelenni az olyan típusú okosotthonrendszerek, mint amilyeneket a Chameleon Smart Home is fejleszt. 

 

A fenntartható otthonok kialakítását, az okosfunkciók integrálását, a biztonságos és független rendszerek beépítését megcélzó cég sikertörténetében fontos állomás a Hamilton-projekt, amely ígéretes fejlődési ívet prognosztizál Magyarország meghatározó okosotthon-fejlesztője számára. 

Kulcsszavak: okosotthon Chameleon

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB az elektromos buszokhoz készült, energiahatékony motor- és invertercsomagot vezet be a piacra

Az ABB bejelentette az AMXE250 motorból és HES580 inverterből álló, kifejezetten az elektromos buszok igényeire szabott új és innovatív csomagjának bevezetését. Az új hajtáscsomag, amelynek harmonikus működése egy hatékonyabb, megbízhatóbb és az ipar számára azonnal rendelkezésre álló megoldást eredményez, jelentős előrelépést jelent a tisztább és fenntarthatóbb közlekedési lehetőségek terén.

2024. június 17. 11:28

K&H: Adatvédelem szintjén csak kevesen értenek az AI-hoz

Egyre több cég alkalmazza a mesterséges intelligenciát, de kevesen mondhatják el, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen hazai és nemzetközi, pénzügyi, felügyeleti és adatvédelmi szabályokat szükséges betartaniuk és hogyan alakíthatnak ki egy biztonságos, felkészült környezetet egy AI projekt megvalósulásakor. 

2024. június 17. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30