Húsz ország ötszáz frekvencia engedélyét felügyeli az NMHH

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 23. 14:39

Javában zajlik az atlétikai világbajnokság, amelynek Budapest először ad otthont. A helyszínen a szurkolók mellett rengeteg tévéstáb van jelen, akik vezeték nélküli kamerákat, rádiós mikrofonokat és fülmonitorrendszereket használnak. Amennyiben ezeket bármilyen zavarhatás éri, előfordulhat, hogy a nemzetközi műsorsugárzás, a sportverseny élő közvetítése valamilyen problémába ütközik.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Rádióellenőrző és Zavarvizsgálati Osztálya a Rádiómonitoring Osztállyal együttműködve a helyszínen van és figyel arra, hogy az augusztus 27-ig tartó világesemény zökkenőmentesen érjen véget.

 

Az NMHH szakemberei a világbajnokság kezdete előtt két nappal már a helyszínen dolgoztak a kilenc napon keresztül tartó eseménysorozat sikeres lebonyolításáért. A Frekvenciaengedélyezési Osztály által 20 országból közel 500 frekvenciára kiadott engedélyek adatbázisából kiindulva már a rádiótechnikai főpróbán segítették megoldani az ott előforduló műszaki problémákat. Ezzel megelőztek több olyan hibát, melyet a rádiófrekvenciát használó eszközök nem megfelelő beállítása okozhat éles üzemben.

 

A helyszíni problémaforrásokat általában fixen kihelyezett monitoring mérővevők használatával határolják be, majd kézi iránymérő műszerekkel keresik meg a zavart okozó eszközt. Erre a mostani eseményen is volt példa, mint ahogyan arra is, hogy még ilyenkor is érkeznek eszközökkel kapcsolatos koordinációs igények, melyek megoldásában szintén segítséget nyújtanak.

 

 

Az atlétikai világbajnokság során eddig nem találkoztak külső eredetű zavarással, de előfordulhat ilyen eset is, melynek forrását gyakran a helyszíntől távol találják meg.  A távoli eredetű zavarokat mérőautóba épített iránymérő rendszer segítségével vizsgálják ki.

 

Az államalapítás ünnepi rendezvényein is ügyeletet tartottak

 

A nagy tömeget vonzó eseményeken az NMHH szakembereinek kiemelt feladata a készenléti szervek rádiós kommunikációjában jelentkező esetleges problémák gyors és hatékony kivizsgálása. Az augusztus 20-i budapesti ünnepség zavartalan lebonyolításához helyszíni ügyelettel járultak hozzá, de szerencsére idén nem történt olyan esemény, ami igényelte volna gyors közreműködésüket.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ipari hulladékáramból kulcsfontosságú ipari nyersanyag

A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet a forradalmian új technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.

2024. május 24. 11:36

A Dürer Park új irodáihoz a Siemens biztosítja az energiaelosztást

Budapest egyik legnagyobb lakóingatlan- és irodaház-fejlesztése zajlik a Városliget közvetlen szomszédságában. A Dürer Park projekt keretében a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sor melletti 3,7 hektáros terület újul meg teljesen. 

2024. május 24. 10:02

Már tizedik éve lehet pályázni a Városmarketing Díjra

Májusban elindult a városmarketing „gyémántok” szakmai elismerések gyűjtése! A tizedik alkalom egy hosszabb pályázati időszakot ölel fel, mert a díj is csatlakozik a Magyar Marketing Szövetség februári díjátadó gálaestjéhez, így a pályázatok egészen 2024. december 31-ig folyamatosan beadhatóak a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet versenyére. 

2024. május 23. 21:14

Az első magyar informatikatanár nevét veszi fel a programozási verseny

Az első magyar középiskolai informatikatanár, Kovács Mihály (1916-2006) piarista szerzetes nevét veszi fel a Neumann Társaság által alapított Országos Grafikus Programozási Verseny, amelyet az ELTE IK-val együttműködésben 1998 óta minden évben megrendeznek.

2024. május 23. 19:44

Magas felbontás és fejlett csatlakoztathatóság otthoni és irodai használatra

A kijelzőspecialista AOC büszkén mutatja be új, elegáns QHD modelljét, a B3 sorozat B2C monitorcsaládjának értékorientált kiegészítését. A 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC Q27B3CF2 QHD felbontást (2560x1440) kínál otthoni és irodai környezetbe egyaránt, és elegáns dizájnnal ötvözi a funkcionális kiválóságot. Az olyan funkciók, mint a 100 Hz képfrissítési ráta, az USB-C csatlakoztathatóság (65 W Power Delivery tápellátással) és az Adaptive-Sync lehetővé teszik a produktív és kényelmes munkavégzést – mindezt rendkívül jó árazással kombinálva.

2024. május 23. 18:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17