Drónok harca a Széchenyi István Egyetemen

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 25. 17:07

A Széchenyi István Egyetem ad otthont a Drone Racing World Cup Hungary 2023 nemzetközi versenynek augusztus 25–27-én, amely a magyar bajnokság záró fordulója is egyben. A győri campus szomszédságában tíz ország pilótái – köztük a magyar válogatott tagjai – által vezérelt drónok látványos futamait élvezhetik a nézők. Az esemény ingyenesen látogatható. 

A Széchenyi István Egyetem és a tatabányai Edutus Egyetem szervezésében, a Cloud for Intelligent Airplace Zrt., valamint a Magyar Drón és Multirotoros Egyesület szakmai közreműködésével kerül sor a Drone Racing World Cup Hungary 2023-ra. A győri egyetem biztosítja a Nemzetközi Repülőszövetség (FAI) által elismert hivatalos bajnokság helyszínét, amely a második nemzetközi, multirotoros FPV drónverseny lesz Magyarországon. A kiemelt európai futamnak minősülő világkupán a mintegy negyvenfős mezőnyben a magyarok mellett bolgár, román, szerb, horvát, macedón, olasz, lengyel, cseh és szlovák versenyzők mérik össze tudásukat. A nemzetközi élvonalból olyan nevek is jelen lesznek, mint a világ egyik leggyorsabb pilótája, a lengyel Pawel Laszczak. A közönség az októberi, dél-koreai világbajnokságra készülő magyar válogatott tagjait is láthatja, akik közül többen dobogós esélyekkel indulnak, köztük felnőtt kategóriában Rontó Roland, míg junior kategóriában Kőkuti Márton. A győri világkupa egyben a magyar bajnokság zárófutama is.

 

A sajtótájékoztató résztvevői: prof. dr. Friedler Ferenc, Fábián Gergely, Árvai-Füleki Judit, Bársony Péter és prof. dr. Palkovics László. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„A drónok rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, amelyek hatékony kiaknázásához járul hozzá az ökoszisztéma építése, valamint a készülő drónstratégia is. Igaz ez a technológiafejlesztésre, magára a dróngyártásra és a drónok széles körű felhasználására a mezőgazdaságtól egészen a honvédelemig” – fogalmazott a verseny nyitó sajtótájékoztatóján Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára. Hozzátette, a sportcélú használat az edukáció miatt fontos, hiszen látványos módon hozza közelebb a technológiát a fiatalokhoz.

 

Prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese elmondta, hogy sok más mellett a modern technológia és a versenyképesség az, ami összeköti a győri intézményt a drónversenyzéssel. „Magyarország egyik legkorszerűbb infrastruktúrájával, kiváló hallgatókkal és kutatási eredményekkel rendelkező, nemzetközi rangsorokban is jegyzett egyetemünk markánsan járul hozzá a technológiai fejlődéshez, a fenntarthatóság szem előtt tartásával” – hangsúlyozta. Megjegyezte: az intézmény szándéka, hogy a jövőben is helyet adjon hasonló versenyeknek, népszerűsítve a dróntechnológiát.

 

Izgalmas versenyekre kerül sor a győri egyetem szomszédságában. (Fotók: Májer Csaba József)

 

Prof. dr. Palkovics László, a győri egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, egyúttal a Magyar Drón Koalíció elnöke kijelentette: a Széchenyi-egyetem dróntechnológiában Magyarország vezető felsőoktatási intézménye, amelynek tulajdonrésze van hazánk egyik legnagyobb dróngyártó cégében is. Hozzátette: a Magyar Drón Koalíció jelenleg készíti elő a hazai drónstratégiát. A dokumentum többek között azt a célt szolgálja majd, hogy a jogszabályi környezet támogassa a drónokkal kapcsolatos tevékenységeket, megteremtse a biztonságos működtetés feltételeit, elősegítse a technológiafejlesztést, szolgáltatások, alkalmazások létrehozását, valamint az ezen szerkezetekben rejlő lehetőségekkel, veszélyekkel  kapcsolatos társadalmi tudatosítást.

 

Árvai-Füleki Judit, az Edutus Egyetem vezérigazgatója utalt a Széchenyi István Egyetemmel kialakított jó kapcsolatra, amelynek keretében már több sikeres versenyt bonyolítottak le közösen, a drónok mellett a Lego-robotok tárgykörében is. „Nem titkolt célunk, hogy együttműködésünk révén a drónok világát a tanulmányi versenyek tematikájába is beemeljük. Októberben kísérleti jelleggel drónversenyt szervezünk a Győr-Moson-Sopron vármegyei iskolák részvételével” – húzta alá az igazgató.

 

Izgalmas versenyekre kerül sor a győri egyetem szomszédságában. (Fotók: Májer Csaba József)

 

Bársony Péter, a Magyar Drón és Multirotoros Egyesület elnöke elmondta: a versenydrónok egy másodperc alatt gyorsulnak 100 kilométer/órás sebességre, és akár 160-180-nal is képesek repeszteni. A győri világkupára olyan pályát alakítottak ki, hogy 140 kilométer/óra körül legyen a legnagyobb tempó. „Elképesztő szem-kéz koordináció szükséges az eszközök profi irányításához” – jegyezte meg.

 

A verseny biztonságos helyszínéül Győr egyik legszebb szabadtéri területe, a Széchenyi-egyetem kampuszának szomszédságában fekvő püspökerdei Holt-Duna-part szolgál. A pilótáknak három kört kell teljesíteniük a lehető legrövidebb idő alatt. A szombaton kilátogatók egymás után láthatják a drónokat a gyorsasági forduló során, míg vasárnap 11 órától az egymás elleni küzdelmek következnek. A szűk kanyarokat is tartalmazó pályán futamonként négyen mérkőznek majd egymással, ami várhatóan igen látványos csatákat eredményez. Az esemény ingyenesen látogatható, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

Megvette a Netflix a Marsra magyar! első évadát

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című sorozat első évada május 15-én került fel a Netflixre, ahol már másnap bekerült a Top10 legnézettebb TV Show közé Magyarországon. A döntés, hogy egy márkával közösen létrehozott magyar sorozat megjelenik hazai és nemzetközi streaming platformokon is, rendkívüli siker a hazai médiaiparban. 

2024. május 24. 17:44

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Profi tippek a tudományos anyagok hatékony olvasásához BOOX tabletekkel

A tudósoknak, kutatóknak és diákoknak a kutatási cikkek olvasása olyan, mintha egy tudástornyot építenének. Minden tégla egy-egy információt képvisel, amit alaposan megvizsgáltak, hogy biztosítsák a zökkenőmentes integrációt a teljes szerkezetbe. Tekintettel az információsűrűségre, a tudományos művek olvasása mindig tanulságos, ugyanakkor megterhelő. A produktivitás javításához megfelelő módszerekre és eszközökre van szükségünk.

2024. május 24. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17