A médiatudatosságra helyezte a hangsúlyt az NMHH a Rákóczi Táborokban

forrás: Prím Online, 2023. augusztus 27. 15:09

Véget ért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Rákóczi Szövetség 2023 márciusában kötött együttműködési megállapodásának keretében indított nyári médiatudatossági programsorozat a Rákóczi Szövetség táboraiban. A tudományos és oktatási programokon a Kárpát-medencei oktatási intézmények diákjain kívül részt vetettek még tanulók és tanárok az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, Ausztráliából, Spanyolországból és Észak-Macedóniából is.

A sátoraljaújhelyi Várhegy nyergében elhelyezkedő Rákóczi Tábor a magyar fiatalok egyik meghatározó találkozási helyszíne lett a nyár folyamán, ahová különböző tematikus táborokba 31 országból érkeztek a magyar fiatalok és pedagógusok. A táborok legfőbb célja az volt, hogy a programok keretében életre szóló barátságok alakuljanak ki, élményeket és emlékeket szerezzenek, de kiemelt cél volt a magyar kultúra és a magyar nyelv ismeretének és szeretetének a megerősítése is.

 

Az NMHH és a Rákóczi Szövetség közötti együttműködés eredményeképpen összesen kilenc nyári táborban valósult meg oktatás a médiatudatosság, médiaértés és médiaszakma témakörökben. A legfiatalabb korosztály számára három Összmagyar Anyanyelvi Táborban tartottak oktatásokat az NMHH Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ munkatársai, a középiskolás (14–18 év) korosztály számára pedig ugyancsak három táborban az NMHH Internet Hotline munkatársai, valamint az NMHH által felkért szakértők.

 

nmhh.hu

 

A fiatalok hasznos információkat kaphattak arról, hogyan érdemes használni a közösségi médiát, mire kell figyelni akár tizenévesként is, amikor valaki az okostelefonján keresztül híreket olvas, képeket oszt meg, vagy arról, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve a közösségi média használói. Az előadások mellett az egyetemisták táborában kipróbálhatták a drónozást, készíthettek rövidebb filmeket, így a szakemberek segítségével betekinthettek a média világába. A résztvevők felváltva dolgoztak riporterként és interjúalanyként is. A folyamat során megtapasztalták, hogy a kérdések, válaszok, vágóképek hogyan képesek hatni a befogadóra.

 

Az NMHH munkatársai, valamint a hatóság által felkért szakértők összesen 65 előadást tartottak mintegy 2300 tanulónak, hallgatónak és tanárnak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Profi tippek a tudományos anyagok hatékony olvasásához BOOX tabletekkel

A tudósoknak, kutatóknak és diákoknak a kutatási cikkek olvasása olyan, mintha egy tudástornyot építenének. Minden tégla egy-egy információt képvisel, amit alaposan megvizsgáltak, hogy biztosítsák a zökkenőmentes integrációt a teljes szerkezetbe. Tekintettel az információsűrűségre, a tudományos művek olvasása mindig tanulságos, ugyanakkor megterhelő. A produktivitás javításához megfelelő módszerekre és eszközökre van szükségünk.

2024. május 24. 13:04

Ipari hulladékáramból kulcsfontosságú ipari nyersanyag

A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet a forradalmian új technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.

2024. május 24. 11:36

A Dürer Park új irodáihoz a Siemens biztosítja az energiaelosztást

Budapest egyik legnagyobb lakóingatlan- és irodaház-fejlesztése zajlik a Városliget közvetlen szomszédságában. A Dürer Park projekt keretében a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sor melletti 3,7 hektáros terület újul meg teljesen. 

2024. május 24. 10:02

Már tizedik éve lehet pályázni a Városmarketing Díjra

Májusban elindult a városmarketing „gyémántok” szakmai elismerések gyűjtése! A tizedik alkalom egy hosszabb pályázati időszakot ölel fel, mert a díj is csatlakozik a Magyar Marketing Szövetség februári díjátadó gálaestjéhez, így a pályázatok egészen 2024. december 31-ig folyamatosan beadhatóak a Magyar Marketing Szövetség és a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézet versenyére. 

2024. május 23. 21:14

Az első magyar informatikatanár nevét veszi fel a programozási verseny

Az első magyar középiskolai informatikatanár, Kovács Mihály (1916-2006) piarista szerzetes nevét veszi fel a Neumann Társaság által alapított Országos Grafikus Programozási Verseny, amelyet az ELTE IK-val együttműködésben 1998 óta minden évben megrendeznek.

2024. május 23. 19:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17