Kihirdették az idei Hégető Honorka-díj nyerteseit

forrás: Prím Online, 2023. október 10. 19:27

Idén 19. alkalommal adták át a Hégető Honorka-díjat, amire rekordszámú, 78 videós és fotós pályázat érkezett, melyek közül a zsűri négy videós és egy fotós alkotást díjazott, továbbá a Yettel különdíjjal ismert el egy videós alkotást. Az idei díjakat többek között a Telex, a HVG, a Szabad Európa és az RTL újságírói kapták. A pályázatok különféle társadalmi, környezeti és morális problémákat mutattak be, de a tavalyi évhez hasonlóan sok nevezés érkezett a szomszédunkban zajló háborúval kapcsolatban is.

Idén összesen 72 videós és 6 fotós nevezés érkezett az RTL korábbi szerkesztő-riportere, a 2003-ban autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka emlékére létrehozott pályázatra. A zsűri öt pályaművet díjazott, amelyek többek között a magyarországi gondnokságba vételi eljárás visszaéléseivel, a klímaváltozással és a magyarországi transznemű közösség helyzetével foglalkoznak.

 

A Hégető Honorka-díj fődíjasa a Szabad Európa szerkesztősége lett, akik összesen 9 kisfilmért kapták az elismerést. A riportjaik többek között a magyarországi gondnokságba vételi eljárás visszaéléseiről, az akkumulátorgyárak árnyoldalairól és az ukrán menekültek láthatatlanná válásáról szóltak.

 

 

A zsűri három további alkotást díjazott egyenlő mértékben. Hégető-díjat kapott Földes András, a HVG munkatársa, “Az Alpok csúcsai közt lefilmeztük, hogy a klímaváltozás nem Celsius-fokokban, hanem tízemeletes házakban mérhető” című filmjéért.

 

A Telex három munkatársát, Halász Júliát, Simor Dánielt és Szilágyi Mátét is díjazták; ők Pankotai Lili, Nagy Blanka és Sas Bíborka diákok szüleivel készítettek riportot “Drágám, a kölykök már megint beszóltak a Fidesznek” címmel.

 

Hégető-díjban részesült Rédli Balázs, az RTL munkatársa, a Házon kívül riportere, aki a magyarországi transznemű közösség helyzetét mutatta be riportjában két huszonéves érintett sorsán keresztül.

 

A fotós Hégető-díjat Lettner Krisztina kapta “Élet két "fordított" gyerekkel” című fotósorozatáért. A fényképek Judit, egy kétgyermekes édesanya mindennapjait mutatják be, akinek fiai egy nagyon ritka, a világon összesen körülbelül 600 embert érintő ATRX szindrómával, illetve autisztikus tünetekkel élnek együtt. Lettner Krisztina a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporter képzésén készítette a fotósorozatot.

 

A Yettel különdíját Chilton Flóra, az Északi Támpont Egyesület rendezője-vágója kapta a Völgyzugolyház Alapítványról készített dokumentumfilmjéért. A súlyos, halmozottan fogyatékos gyerekek családias fejlesztő-iskolai csoportja egy olyan szeretetteli hely, ahol a “kacifántosok” a szükséges fejlesztésen túl változatos programokkal tölthetik iskolás napjaikat kortárs közösségben, lelkes szakemberekkel. A Yettel két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a nyertes riportfilm alkotójának elismerése mellett a pályamű által felszínre hozott ügyet is támogatja, ezzel is segítve a filmek utóéletét, valamint inspirálva másokat is az újságírók pótolhatatlan munkájának támogatására.

 

 

“Hálás vagyok, amiért minden évben a magyar újságírószakma legjavát díjazhatjuk Hégető Honorkára emlékezve, aki elkötelezetten hívta fel az elesettek helyzetére mindannyiunk figyelmét. Az idei nyertesek és az összes pályázat mind olyan témákat dolgoztak fel, amelyekről nem lehet eleget beszélni” – mondta Kotroczó Róbert, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi elnöke, az RTL hírigazgatója.

 

A pályázatokat a zsűritagok, Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, valamint Horvát János és Weyer Balázs bírtálták el, és Hégető Hajnalkával, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi tagjával közösen adták át az RTL székházban.

 

Idén köszön le zsűrielnöki posztjáról Horvát János, aki 2019-től töltötte be a tisztséget. A 2024-es pályázaton Enyedi Ildikó Arany Medve és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész lesz a zsűri elnöke. A kezdetektől egészen 2019-ben bekövetkezett haláláig Baló György Balázs Béla-díjas magyar újságíró, televíziós személyiség töltötte be a tisztséget.

 

A díjazott kisfilmek az alábbi oldalon érhetők el: https://rtl.hu/hegetohonorka

 

A Hégető Honorka-díj támogatói: az RTL Magyarország, a Yettel Magyarország Zrt. és a Hégető-család.

 

A Hégető Honorka-díjat Szilágyi Erzsébet iparművész tervezte.

 

A Hégető Honorka-díjról

 

Az RTL 2003-ban azzal a céllal alapított díjat a fiatalon, autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka emlékére, hogy elismerje azoknak az újságíróknak és riportereknek, fotóriportereknek a munkáját, akik az adott év legmeghatározóbb társadalmi kérdéseit, és az azokra arra adott lehetséges megoldásokat dolgozzák fel videó vagy fotósorozat formájában. Az RTL ezzel a díjjal szeretne tisztelegni fiatalon, autóbalesetben elhunyt kollégájának munkássága előtt, aki elsősorban hátrányos helyzetű emberek sorsával foglalkozott riportjaiban.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

10 NASA találmány, melyek ma már hétköznapinak számítanak

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó. Ma már hétköznapinak számító eszközök, melyekről nem is gondolnánk, hogy a világ legnagyobb űrügynöksége, a NASA áll kifejlesztésük mögött. A National Geographic összegyűjtött 10 olyan forradalmi találmányt, melyet a kezdetekben az űrkutatásban használtak, de később gyökeresen alakították át az emberek életét.

2024. április 15. 16:21

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09