Kihirdették az idei Hégető Honorka-díj nyerteseit

forrás: Prím Online, 2023. október 10. 19:27

Idén 19. alkalommal adták át a Hégető Honorka-díjat, amire rekordszámú, 78 videós és fotós pályázat érkezett, melyek közül a zsűri négy videós és egy fotós alkotást díjazott, továbbá a Yettel különdíjjal ismert el egy videós alkotást. Az idei díjakat többek között a Telex, a HVG, a Szabad Európa és az RTL újságírói kapták. A pályázatok különféle társadalmi, környezeti és morális problémákat mutattak be, de a tavalyi évhez hasonlóan sok nevezés érkezett a szomszédunkban zajló háborúval kapcsolatban is.

Idén összesen 72 videós és 6 fotós nevezés érkezett az RTL korábbi szerkesztő-riportere, a 2003-ban autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka emlékére létrehozott pályázatra. A zsűri öt pályaművet díjazott, amelyek többek között a magyarországi gondnokságba vételi eljárás visszaéléseivel, a klímaváltozással és a magyarországi transznemű közösség helyzetével foglalkoznak.

 

A Hégető Honorka-díj fődíjasa a Szabad Európa szerkesztősége lett, akik összesen 9 kisfilmért kapták az elismerést. A riportjaik többek között a magyarországi gondnokságba vételi eljárás visszaéléseiről, az akkumulátorgyárak árnyoldalairól és az ukrán menekültek láthatatlanná válásáról szóltak.

 

 

A zsűri három további alkotást díjazott egyenlő mértékben. Hégető-díjat kapott Földes András, a HVG munkatársa, “Az Alpok csúcsai közt lefilmeztük, hogy a klímaváltozás nem Celsius-fokokban, hanem tízemeletes házakban mérhető” című filmjéért.

 

A Telex három munkatársát, Halász Júliát, Simor Dánielt és Szilágyi Mátét is díjazták; ők Pankotai Lili, Nagy Blanka és Sas Bíborka diákok szüleivel készítettek riportot “Drágám, a kölykök már megint beszóltak a Fidesznek” címmel.

 

Hégető-díjban részesült Rédli Balázs, az RTL munkatársa, a Házon kívül riportere, aki a magyarországi transznemű közösség helyzetét mutatta be riportjában két huszonéves érintett sorsán keresztül.

 

A fotós Hégető-díjat Lettner Krisztina kapta “Élet két "fordított" gyerekkel” című fotósorozatáért. A fényképek Judit, egy kétgyermekes édesanya mindennapjait mutatják be, akinek fiai egy nagyon ritka, a világon összesen körülbelül 600 embert érintő ATRX szindrómával, illetve autisztikus tünetekkel élnek együtt. Lettner Krisztina a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporter képzésén készítette a fotósorozatot.

 

A Yettel különdíját Chilton Flóra, az Északi Támpont Egyesület rendezője-vágója kapta a Völgyzugolyház Alapítványról készített dokumentumfilmjéért. A súlyos, halmozottan fogyatékos gyerekek családias fejlesztő-iskolai csoportja egy olyan szeretetteli hely, ahol a “kacifántosok” a szükséges fejlesztésen túl változatos programokkal tölthetik iskolás napjaikat kortárs közösségben, lelkes szakemberekkel. A Yettel két évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a nyertes riportfilm alkotójának elismerése mellett a pályamű által felszínre hozott ügyet is támogatja, ezzel is segítve a filmek utóéletét, valamint inspirálva másokat is az újságírók pótolhatatlan munkájának támogatására.

 

 

“Hálás vagyok, amiért minden évben a magyar újságírószakma legjavát díjazhatjuk Hégető Honorkára emlékezve, aki elkötelezetten hívta fel az elesettek helyzetére mindannyiunk figyelmét. Az idei nyertesek és az összes pályázat mind olyan témákat dolgoztak fel, amelyekről nem lehet eleget beszélni” – mondta Kotroczó Róbert, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi elnöke, az RTL hírigazgatója.

 

A pályázatokat a zsűritagok, Keleti Éva, Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus, Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, valamint Horvát János és Weyer Balázs bírtálták el, és Hégető Hajnalkával, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi tagjával közösen adták át az RTL székházban.

 

Idén köszön le zsűrielnöki posztjáról Horvát János, aki 2019-től töltötte be a tisztséget. A 2024-es pályázaton Enyedi Ildikó Arany Medve és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész lesz a zsűri elnöke. A kezdetektől egészen 2019-ben bekövetkezett haláláig Baló György Balázs Béla-díjas magyar újságíró, televíziós személyiség töltötte be a tisztséget.

 

A díjazott kisfilmek az alábbi oldalon érhetők el: https://rtl.hu/hegetohonorka

 

A Hégető Honorka-díj támogatói: az RTL Magyarország, a Yettel Magyarország Zrt. és a Hégető-család.

 

A Hégető Honorka-díjat Szilágyi Erzsébet iparművész tervezte.

 

A Hégető Honorka-díjról

 

Az RTL 2003-ban azzal a céllal alapított díjat a fiatalon, autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka emlékére, hogy elismerje azoknak az újságíróknak és riportereknek, fotóriportereknek a munkáját, akik az adott év legmeghatározóbb társadalmi kérdéseit, és az azokra arra adott lehetséges megoldásokat dolgozzák fel videó vagy fotósorozat formájában. Az RTL ezzel a díjjal szeretne tisztelegni fiatalon, autóbalesetben elhunyt kollégájának munkássága előtt, aki elsősorban hátrányos helyzetű emberek sorsával foglalkozott riportjaiban.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

"Pénz, de honnan? 2024."

Beindultak és egész évben kitartanak az előnyös pályázati kiírások kkv-knak, és sorra hirdetik meg a KAP, az agrárium idei pályázati kiírásait. A "Pénz, de honnan? 2024" roadshow utolsó, budapesti állomásán június 20-án is sok új kedvezményes, támogatott forrást hoznak az előadók Közép-Magyarország kkv-döntéshozóinak és az agrárium szereplőinek.

2024. május 28. 20:37

A fejletlen töltési infrastruktúra lassítja az autóipar elektromos átállását

Sikeres évet zárt a MAGE és a hazai járműipar. Az elmúlt évben a MAGE intenzíven tartotta a kapcsolatot az Európai Autógyártók Szövetségével (ACEA). Ma már az európai szövetséggel egyetértésben az a vélemény, hogy az autóipari vállalatok dekarbonizációs elkötelezettsége mellett, minden tagországi szövetségnek lobbiznia kell, hogy kormányaik támogassák az átállást segítő feltételek biztosítását az EU-ban. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó elvárások teljesítéséhez szükség van egy európai szintű egységes töltési infrastruktúra kiépítésére. Interjú Krisztián Róberttel, a MAGE elnökével.

2024. május 28. 20:16

Szoftverfejlesztő diák nyerte a Nagy Diák TudatosNet Tesztet

Egy debreceni, szoftverfejlesztőnek készülő diák, Tóth Sándor Benedek nyerte az országos Nagy Diák TudatosNet Teszt döntőjét. A 16 éves tanuló több mint 16 ezer indulóból lett az első az országos versenyen, amely célja többek közt az volt, hogy a diákok játszva szerezzenek hasznos ismereteket az internet biztonságosabb használatáról, és meg tudják védeni magukat az ártalmas tartalmaktól.

2024. május 28. 19:00

Tiltás helyett beszélgetés: így válhatunk tudatos digitális szülőkké

Nem kérdés, hogy a mai gyerekek már egy olyan digitális korba születtek, ahol egészen kicsi kortól mindennapossá vált az eszközhasználat. Az internet azonban számos veszélyt rejt magában, amire gyakran sem a gyerekek, sem a szülők nincsenek felkészülve. Bár a kütyühasználat tiltása kézenfekvő lehet, hosszútávon egyáltalán nem megoldás, főleg ha a szülői példán keresztül is ezt látják a gyerekek. De akkor hogyan válhatunk tudatos digitális szülővé? Egyáltalán mik jelentenek veszélyt az online térben? A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány segítségével összegyűjtöttük azokat a hasznos tippeket, amelyeket a mindennapokba beépítve már ma tehetünk gyermekünk online biztonságáért.

2024. május 28. 17:38

Az LG két kutatási beszámolóját mutatták be egy AI technológiai konferencián

Május 7-11. között, a Bécsben megrendezett International Conference on Learning Representations (ICLR) 2024 konferencián mutathatta be kutatási eredményeit az LG Electronics (LG). A rengeteg beérkezett pályamű közül az LG kutatási dokumentumait a legjobb egy százalék közé választották, így bekerültek a konferencia programjába. Mindez jól szemlélteti az LG kutatási erőfeszítéseinek jelentőségét, és megerősíti a cég pozícióját a kulcsfontosságú AI technológiák fejlesztésének éllovasaként az olyan területeken, mint például a robotika, a metaversum és az intelligens otthonok.

2024. május 28. 16:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52