Digitális tananyag a tudatos tartalomfogyasztásról és a videójátékok okos használatáról

forrás: Prím Online, 2023. október 11. 09:57

Október 7-én startolt Európa-szerte a Code Week elnevezésű programozási témahét, amelyet Magyarországon már második alkalommal tanári konferenciával nyitottak meg a szervezők. A plenáris ülésen Váczi Dorka, a Vodafone Magyarország Alapítvány digitális pedagógiai szakértője Molnár Janka Sára elméleti fizikussal, az HBO Max: A híd c. sorozat szereplőjével közösen mutatta be az alapítvány új, gyermekeknek szánt MédiaGuru néven indított oktatási modulját.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg október 7-22. között az európai programozási témahetet (Code Week), amelyhez az elmúlt évekhez hasonlóan idén is csatlakozott a Vodafone Magyarország Alapítvány. A két hétig tartó eseménysorozat programjain olyan pedagógusok, szakértők, fejlesztők, cégek és szervezetek vehetnek részt, akik fontosnak tartják a digitális készségek és az algoritmikus gondolkodás fejlesztését, valamint a programozás, a technológiai alkalmazások és a mesterséges intelligencia megismertetését a diákokkal. 

 

A Vodafone Magyarország Alapítvány évek óta élen jár a digitális készség és kompetenciafejlesztés területén. A most bemutatott új, gyermekeknek szánt MédiaGuru nevű oktatási modul az Alapítvány korábbi tananyagaihoz hasonlóan iskolai felhasználásra készült. A 10-14 éves korosztályt célzó kurzus olyan praktikus és hasznos tanácsokkal, tippekkel látja el a fiatalokat, amelyeket iskolai foglalkozások keretében sajátíthatnak el egy okoseszközre készített interaktív e-learning tananyag feldolgozása közben.

 

 

„A Vodafone-nál úgy gondoljuk, hogy a legújabb technológiai eszközök eljuttatása mellett felelősségünk az is, hogy megtanítsuk a fiataloknak azok helyes és biztonságos használatát. Éppen ezért igyekszünk időről időre olyan friss tananyagokkal előállni, amelyekkel segítségére lehetünk a fiatalabb generációknak és az őket tanító pedagógusoknak is. Az évek óta sikerrel működő NetGurut egy újabb modullal, a MédiaGuruval egészítettük ki, amely a videójátékok felelős használatára épül és segítséget nyújt a manipulált, kattintásvadász tartalmak felismerésében, a valós hírek és a rejtett promóciókat tartalmazó információk közötti különbségtételben. A modul az e-skola.hu oktatási felületünkön már elérhető” – mondta el Váczi Dorka, a Vodafone Magyarország Alapítvány digitális pedagógiai szakértője a konferencia plenárisán.

 

A Vodafone Magyarország Alapítvány olyan mentorokat választott a MédiaGuru modul tananyagainak videós bemutatásához, akik hitelesen, a téma szakértőiként képesek megjelenni a gyerekek előtt. A felelős videójáték tananyagot Tabár-Szabó Andrea – azaz DoggyAndi, gamer, youtuber – adja át a fiataloknak, a tudatos tartalomfogyasztás- és megosztás képzés szakmai házigazdája pedig Molnár Janka Sára, elméleti fizikus, tudománykommunikátor.

 

„Örömmel fogadtam a Vodafone Magyarország Alapítvány megkeresését, hogy a tudatos tartalomfogyasztással foglalkozó tananyagukhoz készülő videókban előadóként szerepeljek. Úgy gondolom, hogy a téma rendkívül aktuális és a fiataloknak nagy szükségük van a MédiaGuruhoz hasonló kezdeményezésekre, hogy biztonságos keretek között tájékozódjanak az információgyűjtés világában. Ehhez nagy segítségükre lehet a tananyag, amelyben hasznos tanácsokat és tippeket kapnak az ellenőrizetlen információk kiszűréséhez” – mondta el Molnár Janka Sára.

 

A Vodafone Magyarország Alapítvány 2020-ban, a Digitális Iskola Program keretében indította el teljes mértékben e-learning alapú képzési platformját, az e-skola.hu oldalt. Az ingyenes felületen először a pedagógusokat célzó, IKT eszközök a tanórán elnevezésű, 30 órás akkreditált képzést tették elérhetővé, melyre azóta csaknem 7000 pedagógus regisztrált. Ezt követte a szülők számára létrehozott Netszülő, majd a fiatalok digitális kompetenciáinak fejlesztését és a biztonságos internethasználatot célzó Netguru képzés. A friss, október 7-én debütált MédiaGuru itt érhető el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17