Jövőfókuszú konferenciával ünneplik a #neumann120 évet

forrás: Prím Online, 2023. október 19. 12:59

A kvantumszámítógép, a kvantuminternet rejtelmei és a jövő repülőgépeinek intelligens szárnyaival kapcsolatos kulisszatitkok mellett az is kiderül majd a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI 2023. november 15-i Neumann után, szabadon című, előzetes regisztrációt követően ingyenesen látogatható konferenciáján, hogy hogyan szolgálja a városi fák védelmét az MI. A friss, jövőorientált szemléletű előadások közben itt adják át a Neumann Társaság, az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díját is, amellyel az Év informatikai újságírójának munkáját ismerik el, továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjait az IT kiemelkedő kutatóinak és oktatóinak.

Neumann János 1955-ös cikke, a Can We survive technology? – Túléljük-e a technikát? – soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban, ezért a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI 2023. november 15-én 14 órától zajló ünnepi konferenciája a megfontolt technooptimizmus jegyében zajlik majd és arra keresi a választ, hogy az IT-tudások miben segíthetnek a jövő problémáinak megoldásásában. A rendezvény előadásai közben díjátadókra is sor kerül: itt adják át a helyszínen az év informatikai újságírójának a Neumann Társaság, az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díját, továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjait az IT kiemelkedő kutatóinak és oktatóinak, így a Kemény János-díjat, a Tarján-emlékérmet, a Kalmár-díjat, a Neumann-díjat és az Életműdíjat.

 

A konferencia nyitóelőadásában Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője foglalja össze a #neumann120 emlékév eseményeit, ezt követően Bacsárdi László, a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium projektvezetője avatja be a jelenlévőket nem csupán a kvantumszámítógépek-, de az ezek segítségével zajló kvantumkommunikáció, a szuperbiztonságos kommunikációt biztosító kvantuminternetben rejlő lehetőségekbe. Prezentációjában a mérnök-informatikus előadó körbejárja a kapcsolódó technológiák fejlettségi szintjét és bemutatja a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium legfontosabb kutatási irányait is a területen. 

 

Lovas Róbert, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese az egyik legjelentősebb hazai informatikai kutatási infrastruktúra, az HUN-REN Felhő kialakításáról és működtetéséről tart előadást. Prezentációjából az érdeklődők megismerkedhetnek még a Magyar Kutatási Hálózat tudományos felhőjének alkalmazási területeivel, nemzetközi beágyazódásával, valamint néhány kiemelt kapcsolódó kutatási eredménnyel is.

 

 

Szűcs Endre, a mikrozöldeket és fűszernövények beltéri termesztésére specializálódott bedrock.farm talapítójának előadásában elmagyarázza annak az okát, hogy miért van szükség egyre több szenzorra és gépre a belső értékében egyre kevesebbet adó ehető növényeink körül.

 

A mikrozöldek után a városi fák védelme lesz a téma: Fekete Gyula, a GreeHill társalapítójának előadásából kiderül van, hogyan lehet 3D adatokat gyűjtő LIDAR-ral szerelt mérőautó és a mesterséges intelligencia célzottan fejlesztett modelljeivel néhány hónap alatt felmérni a nagyvárosok faállományát. Ezek ugyanis más élőlényekhez hasonlóan komolyan megérzik a drasztikusan változó környezeti hatásokat, miközben szerepük az urbánus környezetben egyre fontosabb. 

 

Végül Vanek Bálint, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettesének előadásából a jelenlévők megismerhetik a modern repülőipari trendeket és a repülőgépek matematikai modellezésének, a modell alapú szabályozás tervezésnek, valamint az ehhez kapcsolódó multidiszciplináris tervezés optimalizáció (MDO) jelenlegi kutatási irányait. Mindezek mellett előadásában ismerteti az általa koordinált, a jövő repülőgépeiben alkalmazható technológiák kifejlesztését célzó FLEXOP és FliPASED H2020-as projektek, valamint a szintén SZTAKI-ból irányított Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium érdekes eredményeit.

 

A Neumann után, szabadon konferencia részletes programja

 

Időpont: 2023. november 15-én 14 órától

Helyszín: HUN-REN SZTAKI, Budapest, Kende u. 13-17, 1111 (térkép)

A konferencián való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációt igényel, amit ezen az oldalon lehet elvégezni.

 

Program:

● Szalay Imre, Neumann Társaság – Nyitóelőadás a #neumann120 emlékévről

● Bacsárdi László, BME VIK, Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium  – Fejlődő kvantumtechnológia: kvantumszámítógéptől a kvantuminternetig

● Lovas Róbert, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese – Felhő: erre varrj gombot!

● Szűcs Endre, a bedrock.farm alapítója – Technológia eszi-e meg előlünk az ízeket?

● Fekete Gyula, a GreeHill társalapítója – “Kodak-pillanat” a városi fák kezelésében – az AI szerepe a jövő faápolásában

● Vanek Bálint, a HUN-REN SZTAKI igazgatóhelyettese – Miként csökkenthetjük a jövő generációs repülőgépek üzemanyag fogyasztását aktív szabályozási módszerekkel?

● Az előadások között: a Neumann Társaság, az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díjának átadása az év informatikai újságírójának, továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjainak átadása.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

Megvette a Netflix a Marsra magyar! első évadát

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című sorozat első évada május 15-én került fel a Netflixre, ahol már másnap bekerült a Top10 legnézettebb TV Show közé Magyarországon. A döntés, hogy egy márkával közösen létrehozott magyar sorozat megjelenik hazai és nemzetközi streaming platformokon is, rendkívüli siker a hazai médiaiparban. 

2024. május 24. 17:44

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Profi tippek a tudományos anyagok hatékony olvasásához BOOX tabletekkel

A tudósoknak, kutatóknak és diákoknak a kutatási cikkek olvasása olyan, mintha egy tudástornyot építenének. Minden tégla egy-egy információt képvisel, amit alaposan megvizsgáltak, hogy biztosítsák a zökkenőmentes integrációt a teljes szerkezetbe. Tekintettel az információsűrűségre, a tudományos művek olvasása mindig tanulságos, ugyanakkor megterhelő. A produktivitás javításához megfelelő módszerekre és eszközökre van szükségünk.

2024. május 24. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17