Bukaresttől New Yorkig Neumann János százhuszadik évfordulóját ünneplik

forrás: Prím Online, 2023. november 24. 19:03

Névadója, a napjainkban használatos számítógépek működési elvét feltaláló Neumann János születésének százhuszadik évfordulója alkalmából az Egyesült Államokban, Hollandiában, Szerbiában és Romániában is rangos események szervezésében vesz részt a Neumann Társaság.

A 2023-ban zajló #neumann120 emlékév számos hazai programja mellett november végén határainkon kívül is rangos eseményekkel ünneplik meg Neumann János világhírű matematikus születésének 120. évfordulóját.

 

Ünnepi konferencia és díszvacsora New Yorkban

 

Az amerikai rendezvénysorozat részeként Magyarország New York-i főkonzulátusán november 8-án adott fogadáson sok évtizedes munkásságáért, és különösen Neumann tudományos örökségének megőrzéséért a köztársasági elnök döntése alapján a Magyar Érdemrend  Parancsnoki Keresztje a Csillaggal kitüntetést adtak át az Abel-díjas Lax Péter Dávid professzornak, aki korábban Los Alamosban dolgozott Neumann irányítása alatt a Manhattan tervben. Az idén 97 éves Lax Péter helyett fia, James D. Lax vette át a kitüntetést.

 

Másnap egész napos, Neumann János tudományos eredményeiből kiinduló multidiszciplináris konferencia zajlott a New York Egyetemen. A panelbeszélgetések és előadások átfogták a mesterséges intelligencia jövőbeni fejlődésével kapcsolatos kérdéseket, a mesterséges intelligencia orvostudományban betöltött szerepének lehetőségeit, a fizikai tudományokat, a közgazdaságtant, a társadalomtudományokat. A konferencia után ültetett díszvacsorát rendeztek a nagy presztízsű National Museum of Mathematicsban, ahol Ananyo Bhattacharya, a Neumann János – az ember a jövőből című, idén magyarul is megjelent kötet szerzője tartott díszelőadást. Az eseményen köszöntőt mondott Novák Tamás tudományos és technológiai attasé, valamint John Overdeck, a National Museum of Mathematics alapítója, továbbá megjelent David Nirenberg, az Institute of Advanced Study újonnan kinevezett igazgatója is.

 

 

A konferencia Magyarországról érkezett résztvevői számára november 10-én Novák Tamás TéT attasé látogatást szervezett Princetonba, melynek során Neumann János és Wigner Jenő fizikus sírjához látogattak a résztvevők. 

 

Neumann Emlékkonferencia Szabadkán

 

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 6-án a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács Neumann Emlékkonferenciát rendezett a #neumann120 emlékéve alkalmából Szabadkán. A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megszervezett egész napos programon a résztvevők Neumann János életéről és tudományos eredményeiről hallhattak előadásokat az informatika, a játékelmélet, a közgazdasági matematikai alkalmazások és mesterséges intelligencia témaköreiben. A Neumann Társaság képviseletében Képes Gábor mutatta be a polihisztor Neumann pályájának szakaszait.

 

A rendezvény a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara, az Óbudai Egyetem, valamint a Neumann Társaság szakosztályaként működő Magyar Fuzzy Társaság közös támogatásával valósult meg.

 

Neumann-szimpózium Hollandiában

 

Magyarország Hollandiai Nagykövetsége november 27-én rendez Neumann-szimpóziumot Delftben: a rendezvényen köszöntőt mond Kocsis András hágai magyar nagykövet, Neumann János életéről pedig a géniusz életrajzi kötetét is jegyző Ananyo Bhattacharya tartja a nyitóelőadást.

 

Eric van Damme, a Tilburg Egyetem közgazdaságtudományi professzora a játékelméletről, Elek Gábor matematikus, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója pedig “A Neumann-dimenzió” címmel tart előadást. Georgi Gaydadjiev professzor, a Tilburg Egyetem számítógép-architektúra professzora a Neumann utáni korszak számítástechnikájának történetét foglalja össze.

 

Bukarestben Neumannt, a polihisztort mutatják be

 

November 28-án Neumann János, a polihisztor címmel Varga János Neumann-kutató tart előadást a romániai Liszt Intézet Magyar Kulturális Központban, Bukarestben. Az intézet az évfordulója alkalmából egy tudományos és ismeretterjesztő előadást tart, amely részben a szakmai közönségnek, részben pedig a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum diákjai és tanárai számára szól. 

 

A diákok számára érdekfeszítő lehet Neumann János matematikusnak az elektronikus számítógépek logikai tervezésében kiemelkedő érdemeinek megismerése. A mai fiatal generációk számítógéppel való szoros kapcsolata jó alapot adhat arra, hogy tulajdonképpen honnan is indult az egész. A rendezvényen bemutatják a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI által készített, Neumann életéről szóló digitális tablósort is.

 

Az idén 55 éves Neumann Társaság az egész 2023-as évet a Neumann 120 jubileumi évnek szentelte. A neumann120.hu ünnepi oldalon a hazai és külföldi események mellett egy Kaleidoszkópban mutatják be a Neumann János életével és pályájával kapcsolatos videókat, fotókat, publikációkat és további érdekességeket.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek voltak a legnépszerűbb helyek és személyek az online médiában 2023-ban

Politikusok, sportolók, hazai és külföldi hírességek szerepelnek a leggyakrabban említett nevek között, amelyek megjelentek az online médiatérben 2023-ban. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 népszerű médiafelület – televíziós csatornák, újságok, rádiók honlapjai, valamint hírportálok, közösségimédia-felületek, fórumok és blogok – elemzésével azt vizsgálta, kik álltak a hírek és a közbeszéd fókuszában, valamint azt is, hogy hazánk és a nagyvilág helyszínei közül melyek szerepeltek a legtöbbet.

2024. április 23. 19:24

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50