Sürgősen el kell kezdeni a jövő villamos hálózatainak kialakítását

forrás: Prím Online, 2023. december 6. 09:55

Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői. A vállalat a múlt héten, Párizsban megrendezett Enlit Europe 2023 konferencián több olyan megoldást is bemutatott, amelyek támogatják a hálózatok hatékony, a fenntarthatóság jegyében megvalósuló fejlesztését. 

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat az Enlit Europe 2023 rendezvény kapcsán is arra szólította fel az energetikai döntéshozókat, hogy gyorsítsák fel a villamos hálózatok digitális fejlesztéseit a fenntartható, rugalmas és hatékony infrastruktúra kialakítása érdekében. A vállalat Enlit konferencián részt vevő szakértői szerint az elavult rendszerek hátráltatják az energetikai átmenetet, ezért digitális megoldásokra épülő, intelligens villamos hálózatok létrehozását javasolják, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjen az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátása.

 

„Az energetikai átmenet igazi kihívása a hálózati teljesítmény és hatékonyság növelése, több megújuló energiaforrás hálózatra való csatlakoztatásával, és annak biztosítása, hogy ezzel párhuzamosan a CO2-kibocsátás ne nőjön. Egyszerűen nem haladunk elég gyorsan a rugalmas, digitalizált villamosenergia-hálózatok megvalósításában, annak ellenére, hogy már rendelkezünk az ehhez szükséges berendezésekkel és szoftverekkel. A politikai döntéshozóknak és az iparág vezetőinek reagálniuk kell a helyzetre: vagy korszerűsítenek, vagy azt kockáztatják, hogy nem érjük el a nettó zéró kibocsátásra vonatkozó céljainkat” – mutatott rá Frederic Godemel, a Schneider Electric Power Systems and Services üzletágának ügyvezető alelnöke. 

 

 

A Schneider Electric az Enlit 2023-on olyan új innovációkat mutatott be, amelyek lehetővé teszik az áramszolgáltató vállalatok számára az agilis hálózati digitalizációt, valamint biztosítják a villamosenergia-értéklánc szereplői közötti hatékonyabb együttműködés alapjait. A párizsi eseményen bemutatott innovációk között volt az RM AirSeT középfeszültségű kapcsolóberendezés, amely a szén-dioxidnál 23500-szor szennyezőbb SF6 gázt tiszta levegővel helyettesítve kínál környezetbarát megoldást a villamos hálózatokat üzemeltetők számára. 

 

Az érdeklődők megismerhették az EcoStruxure Microgrid Flex alkalmazást is, amely az iparágban elsőként, a gyorsabb megvalósítás érdekében szabványosítja és egyszerűsíti a mikrohálózatok konfigurációját, drasztikusan csökkentve ezzel a kialakításukhoz szükséges időt. A Schneider Electric az Enliten többek között bemutatta az alállomások optimális energiagazdálkodását és hatékony karbantartását támogató digitális iker megoldását, az elosztott energiaforrások menedzselésére használható felhőalapú alkalmazását, valamint a jövő hálózatainak kialakítását segítő digitális hálózati platformja új generációját

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hosszú távú, stabil munkahelyekkel találkozhatunk a „Mi a pálya” műszaki pályaválasztó fesztiválon

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) idén már 9. alkalommal szervezi meg a „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztiválsorozatot, amely eddig országosan már több, mint 60 ezer fiatalnak segített a pályaválasztásban. Az esemény célja változatlanul az, hogy megmutassa a fiataloknak, milyen lehetőségek várnak rájuk a műszaki területeken, ahol stabil és hosszú távú karrier építhető.

2024. október 17. 19:59

Kyndryl IT Readiness Report: a cégvezetők 90%-a bízik az informatikában, de csak 39%-uk felkészült a jövőre

A Kyndryl közzétette a 2024-es Kyndryl Readiness Reportot, amely azt az ellentmondást vizsgálja, hogy míg a vezetők 90%-a úgy gondolja, hogy IT-infrastruktúrája kiváló, csupán 39%-uk érzi magát felkészültnek a jövőbeli kockázatok kezelésére. A jelentés azt is bemutatja, miként segíti az IT-korszerűsítés a vállalatokat versenyelőnyük növelésében, annak ellenére, hogy jelenleg a vállalkozások mindössze 42%-a tapasztal pozitív megtérülést a mesterséges intelligenciába való befektetésekből.

2024. október 17. 14:50

Lengyel nagybefektető lépett be az EIT InnoEnergy-be

Új befektetővel bővült a fenntartható energetikai megoldások fejlesztésében, megvalósításában Európában élen járó EIT InnoEnergy részvényeseinek köre. Az autóipar és a fémipar globálisan jegyzett lengyel nagyvállalata, a Boryszew Group S.A csatlakozása jelentős tőkeinjekciót biztosít a szervezetnek az átfogó energiaipari célkitűzéseik megvalósításához. A partnerséget október 16-án jelentették be az EIT InnoEnergy éves rendezvényén, a The Business Booster-en Barcelonában.

2024. október 17. 13:12

Együttműködési megállapodást kötött a PwC a Debreceni Egyetemmel

A PwC Magyarország ötéves keretszerződést kötött a Debreceni Egyetemmel, melynek értelmében a PwC az elméleti és gyakorlati oktatáson túl közös kutatási projektekkel is hozzájárul a gazdálkodástudományi felsőoktatás fejlesztéséhez.

2024. október 17. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy év alatt 45 milliárd forintot loptak el tőlünk a digitális bűnözők

2024. október 15. 16:51

Idén már ezernél is több résztvevőt várnak a Service Design Day-re

2024. október 7. 09:59

Innovációs versenyen méretik meg magukat a világ egyetemistái

2024. október 2. 19:34

Országos kutatásból netezési körkép: a magyarok többségének élete elképzelhetetlen net nélkül

2024. szeptember 29. 15:24