Több egyetem is pluszpontot ad a felvételizőknek az ICDL bizonyítványért

forrás: Prím Online, 2024. február 8. 16:06

A felsőfokú felvételi időszak során már több egyetem is beszámítja pluszpontként a nemzetközileg elfogadott számítógép-használói jogosítványt, vagyis az ICDL bizonyítványt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem például akár 75 többletpontot is ad a bizonyítványért a felvételizőknek. Az ICDL három évnél nem régebbi, jól sikerült informatikai és digitális kultúra érettségi után is igényelhető további vizsga nélkül.

Idén február 15-ig lehet jelentkezni a felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire. A felsőfokú felvételi rendszerben több intézmény döntött úgy, hogy a digitális kompetenciák terén pluszpontként beszámítja a számítógép-használói „jogosítványt”, vagyis az ICDL bizonyítványt. Az ICDL (korábbi nevén ECDL) egy olyan nemzetközileg elfogadott mérce, mely pontosan tükrözi a digitális műveltséget, ráadásul az ICDL-vizsgák tanfolyammal vagy egyéni felkészüléssel is letehetők.

 

Az intézmények közül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, valamint a Milton Friedman Egyetemen ér többletpontot a bizonyítvány megléte, ráadásul nem is keveset. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az ICDL Base bizonyítványért 25 pontot, az ICDL Standardért 50 pontot, a fejlett digitális ismereteket igazoló ICDL Advanced tanúsítványért pedig 75 pontot ad a felvételizőknek. Az Óbudai Egyetemen maximálisan 20 pontot ér bármilyen típusú ICDL-bizonyítvány igazolása, míg a Milton Friedman Egyetemen a 7 modulos Standard bizonyítvány 5 pluszpontot biztosít.

 

“Bízom benne, hogy egyre több felsőoktatási intézmény követi az egyetemek példáját, felismerve, hogy a megfelelő digitális kompetenciákra minden tudományterületen szükség van, nem csak a szorosan vett IT-világban. A képzési rendszer az alapszintű irodai, szövegszerkesztő, táblázatkezelő moduloktól egészen a magasabb szintű képzésekig használható, mint az IT biztonság, az elektronikus aláírás és a látványos prezentációk készítése. Idéntől várhatóan az irodai modulok haladó verzióiból is automatikus kiértékeléssel lehet majd online vizsgázni a  Sophia rendszerben” – emelte ki Képes Gábor, a Neumann Társaság ügyvezető igazgatója.

 

 

Húszezer ICDL vizsga zajlott tavaly 

 

2023-ban húszezer vizsga zajlott le sikeresen az ICDL képzési rendszerében. 2020 vége óta a népszerű modulokból automatikus a vizsgáztatás, ami azt jelenti, hogy egy objektív rendszer értékeli ki valós időben a vizsgázók teljesítményét. Az automatikus vizsgáztatás kiemelkedő, 99,5 százalékos mértékű hibátlan működéssel üzemel. A legnépszerűbb modulok között szerepel a Számítógépes alapismeretek, Szövegszerkesztés, Online alapismeretek, Prezentáció, Táblázatkezelés és az Adatbázis-kezelés.

 

A legfrissebb modulok közé sorolható egyebek mellett az Online kooperáció, valamint a társaság az ICDL modulok közé beemelte az IT biztonság vizsgamodult, amely elsajátításában a frissen és átfogóan megújított, ingyenesen letölthető IT biztonság közérthetően tankönyv segít.

 

 

Vizsgamentességet biztosít a jól sikerült érettségi 

 

Az oktatásért felelős miniszter és a Neumann Társaság között korábban létrejött megállapodás értelmében három évnél nem régebbi, emelt vagy középszintű informatikai és digitális kultúra érettségi vizsgán négyes vagy ötös érdemjegyet szerzők további vizsga nélkül, a mindenkori legkedvezményesebb regisztrációs díj befizetése ellenében igényelhetnek ICDL bizonyítványt.  A mentesség az előrehozott érettségire, valamint az informatikai ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgyból érettségizőkre is vonatkozik.

 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50