Az európai és a magyar vásárlók közül is egyre többen választanak high-end okostelefont

forrás: Prím Online, 2024. február 25. 12:04

Egy friss piacelemzés szerint európai szinten jelentősen nőtt a felső kategóriás okostelefonok eladott darabszáma, tízből négy készülék a tavaly évvégi szezonban már ezek közül került ki. A fejlett fotós-videós, gaming képességeket, nagy tárhelyet, extra hosszú üzemidőt kínáló prémium modellek részaránya a Rejoy.hu-nál is érezhetően nőtt, 2023 utolsó negyedévben minden harmadik vásárló high-end készüléket választott a felújított kínálatból.

12,4 millió készülék eladásával Apple az európai piacon átvette a vezető pozíciót a Samsungtól 2023 utolsó három hónapjában – a dél-koreai gyártó 10,8 millió készüléket szállított le ugyanebben az időszakban. Ugyanakkor a tavalyi egészét tekintve továbbra is a Samsung maradt az európai piacvezető 43,7 millió darab leszállított készülékkel az Apple 34,6 milliós darabszámához képest – derül ki a Canalys piackutató cég friss, Oroszországot leszámítva minden európai ország értékesítési adatait tartalmazó elemzéséből

 

Előre törnek a felső kategóriás mobilok 

 

Ennél is érdekesebb trend, hogy a karácsonyi szezonban az európai vásárlók körében is előretörtek a felső kategóriás készülékek*: míg a 2020 év végén ezek az eladott készülékek darabszámának 33 százalékát tették ki, tavaly év végén már 40 százalékra emelkedett a részarányuk. 

 

A felső kategóriás készülékek európai eladásait egyértelműen az Apple uralta az évvégi szezonban, az eladott high-end telefonok 77 százaléka volt iPhone, míg a Samsung részesedése ebben a szegmensben csupán 16 százalékot ért el. Az Apple esetében az előző évi modellnél kedvezőbb áron debütált iPhone 15 Pro modellek iránti erős kereslet, a Samsung esetében pedig a Galaxy S, illetve az összehajtható Galaxy Fold készülékek eladásai generálták a high-end szekció forgalmát.

 

Freepik

 

Felújított készülékből is több high-end modell fogy

A Rejoy.hu-nál 2023 negyedik negyedévében minden harmadik vásárló választott felső kategóriás**  okostelefont, pedig az ünnepi szezont megelőző három hónapban csak minden ötödik ügyfél rendelt ilyen készülékeket. 

 

A megnövekedett keresletnek köszönhetően a negyedik negyedévben a felső kategóriás telefonok tették ki a Rejoy bevételének több mint felét, míg a korábbi negyedévben ez az arány csupán 37 százalék volt. Jól látszik, hogy annak köszönhetően, hogy a Rejoy piacterén garanciával érhetők el a felújított készüléket, a hazai vásárlók egyre inkább megbíznak a platformban, így már magasabb értékű felújított készülékeket is hajlandók megrendelni. Emellett a high-end modellek népszerűbbé válását jelentősen elősegítette az is, hogy 2023 utolsó három hónapjára mérséklődött a felső kategóriás készülékek ára: ezek átlagosan 7 százalékkal lettek olcsóbbak 2023 negyedik negyedévében, mint az azt megelőzőben.

 

“Befektetésként is tekinthetünk a felső kategóriás okostelefonokra, hiszen ezek a mindennapi funkciók mellett fotó-videó képességekben és gaming terén is erősek, több egyéb eszközt is kiválthatunk velük. Ráadásul a csúcsmodellekhez a gyártók a leghosszabb szoftveres támogatást biztosítják, így ha vigyázunk rájuk, több év használat után is komoly értéket képviselhetnek későbbi eladásuk alkalmával – az így befolyt magasabb összeg birtokában pedig ismét könnyebb megfinanszírozni egy újabb prémium modellt” – kommentálta a high-end készülékek térnyerését Blaumann Bence, a Rejoy ügyvezető igazgatója.

 

Bár a felújított készülékek eleve jóval olcsóbbak a vadonatújaknál, a hazai infláció mérséklődése, valamint az iPhone 15 termékcsalád vártnál kedvezőbb árazása ebben a szegmensben is elősegítette az eladások növekedését. Annak érdekében, hogy növelni tudja a naponta bevizsgálható okostelefonok és táblagépek számát, a Rejoy anyacége nemrég jelentősen bővítette szervizlaborját mind annak alapterületét, mind az ott dolgozó szakemberek számát illetően.

 

______________________

*A Canalys elemzői a 800 dollárnál, vagyis 285-290 ezer forintnál drágább telefonokat számították felső kategóriásnak.

**Az összehasonlításhoz a Rejoy.hu a Canalys elemzőiéhez hasonló árbesorolást vett alapul

Kulcsszavak: Rejoy okostelefon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09