Száműzik az SF6 gázt a villamossági berendezésekből is az Európai Unióban

forrás: Prím Online, 2024. április 1. 12:38

Megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában és hamarosan hatályba is lépett a fluortartalmú üvegházhatású gázok használatára vonatkozó jogszabály. A rendelkezés szerint több lépcsőben betiltják a kén-hexafluorid (SF6) alkalmazását a középfeszültségű kapcsolóberendezésekben. A Schneider Electric jelentős erőfeszítéseket tett, hogy alternatív megoldással álljon elő, a társaság új, innovatív berendezéseiben a tiszta levegőt és a vákuumtechnológiát ötvözi.

Megjelent az Európai Unió Hivatalos Lapjában és márciusban hatályba is lépett az a rendelet, amely szabályozza a fluortartalmú üvegházhatású gázok felhasználását az Európai Unióban.

 

A rendelet kitér a kén-hexafluorid (SF6) alkalmazására is, több fázisban tiltva be a használatát. A jogszabály alapján 2026. január 1-jétől az elsődleges és másodlagos elosztásra szolgáló, legfeljebb 24 kV-os középfeszültségű elektromos kapcsolóberendezések, majd 2030. január 1-jétől az elsődleges és másodlagos elosztásra szolgáló, 24 kV-nál nagyobb és legfeljebb 52 kV-os középfeszültségű elektromos kapcsolóberendezések esetében lesz tilos SF6-gázt használni. A rendelet szerint 2035. január 1-jétől tilos a kén-hexafluorid elektromos kapcsolóberendezések karbantartásához vagy szervizeléséhez való felhasználása, hacsak azt nem regenerálják vagy hasznosítják újra.

 

A fluortartalmú gázok jelenleg az EU üvegházhatású-gázkibocsátásának mintegy 2,5 százalékáért felelősek. A legnagyobb tételt a hidrofluorkarbon jelenti, ami ennek a kibocsátásnak a 90 százalékát adja. Ezt az anyagot többek között hűtőszekrényekben, fagyasztókban, illetve légkondicionálókban alkalmazzák. Bár a felhasznált mennyiség szempontjából kisebb tételt jelent, a legnagyobb üvegházhatást okozó gázok közé tartozik az SF6, vagyis a kén-hexafluorid. Az SF6 gázt az energiaszolgáltatók és ipari felhasználók által használt középfeszültségű kapcsolóberendezésekben alkalmazzák, amelyekből napjainkban is mintegy harmincmillió működik világszerte.

 

 

Ez az anyag ugyanis számos kedvező tulajdonsággal bír, jó hővezető, nem korrodál, nem tűzveszélyes, és tiszta formájában egyáltalán nem mérgező, továbbá kitűnő áramszigetelő képességgel bír. A problémát az jelenti, hogy az SF6 az egyik legerősebb üvegházhatású gáz. A GWP (global warming potential) értéke 24.300-szor haladja meg a szén-dioxidét, vagyis egy kilogramm SF6 ugyanannyi kárt tesz a környezetben, mint 24,3 tonna szén-dioxid. Ez nagyjából akkora mennyiség, amekkorát egy átlagos személyautó 200 ezer kilométer megtétele során juttat a környezetbe.

 

„Az új jogszabályban szereplő első fontos mérföldkő 2026 eleje, ami figyelembe véve, hogy mennyi feladatot kell elvégezniük az érintett cégeknek, meglehetősen szoros határidőnek számít. Éppen ezért célszerű mielőbb elkezdeni a felkészülést az SF6-gáz kivezetésére, elsősorban az áramszolgáltatóknak. A Schneider Electric, az energiagazdálkodás és az automatizálás digitális átalakításában élenjáró vállalatként határozottan támogatja az SF6 gáz lecserélésére vonatkozó szabályozást, és a cég jelentős erőfeszítéseket tett, hogy alternatív megoldással álljon elő. A társaság új, jövőformáló berendezéseiben a tiszta levegőt és a vákuumtechnológiát ötvözi. Mérnökeink elérték, hogy az új termékek mérete lényegében nem változott, és kezelésük, működtetésük sem okoz gondot a karbantartó szakembereknek. A 21. század igényeinek megfelelően a kapcsolóberendezések beépített okosszenzorokkal rendelkeznek, amelyek révén távolról is megoldható az állapotfelügyelet, és lehetővé válik az okoshálózatok kiépítése” – mondta el az új szabályozás kapcsán Géczy Áron, a Schneider Electric termékmenedzsere.

 

A Schneider Electric két új, az SF6 gáz használatát kiváltó, egyaránt 24 kV-os feszültségszintig használható középfeszültségű kapcsolóberendezés termékcsaládja az SM AirSeT (az ipari létesítményekbe) és az RM AirSeT (elosztóhálózatokba). A vállalat új, 40 millió eurós beruházással megvalósuló dunavecsei okosgyára, a Duna Smart Power Systems (DSPS) lesz az RM AirSeT termék európai gyártóközpontja, amely már idén, a második negyedévtől készen áll a megrendelések fogadására. Az SM AirSeT-nek szintén van hazai gyártókapacitása, a társaság zalaegerszegi gyárában készülnek ezek a berendezések, innen szolgálják ki már most is a hazai és regionális megrendeléseket.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Facility managementben erősít az ICON

Három kiemelkedő épülettel, két irodaházzal és egy logisztikai ingatlannal bővült az ICON Real Estate Management ingatlanüzemeltetési portfoliója. A BEM Irodaház, a D2 Szabadkikötő, és az ELTE egyik megújult ingatlanja nem csupán az építészeti megoldásaik tekintetében példaértékűek, de a fenntarthatóság és az energiahatékonyság terén is úttörő megoldásokat alkalmaznak.

2024. április 17. 18:09

Új korszak az elektromobilitásban

A Maserati „Folgore Day” névre keresztelt nagyszabású eseményén mutatta be első 100%-ban elektromos kabrióját, a GranCabrio Folgore-t, melyet az úgynevezett „IT TURNS YOU ON” kampánnyal népszerűsítenek, az olasz művész, Damiano David szerepelésével. A modenai székhelyű márka fennállásának 110. évfordulóján a szigonyos márka ismertette ambiciózus céljait az elektromos átállás terén, valamint lerántotta a leplet TRIDENTE elektromos motorcsónakjáról is. 

2024. április 17. 16:28

Mesterséges intelligenciával készítik össze az Unilever B2C webshopjának rendeléseit

Közel 800 cikkszámot kezel, illetve mesterséges intelligenciával ellátott eszközökkel végzi a komissiózási feladatokat a Waberer’s Csoport leányvállalata, a WSZL az Unilever Magyarország Unishop elnevezésű B2C webshopjában. Az új megbízásnak köszönhetően a Waberer’s eddigi tevékenysége bővült és egy 14.500 négyzetméteres raktári terület kezelése mellett immár az Unishop raktárlogisztikai és fullfilment kiszolgálását is végzi. 

2024. április 17. 14:50

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09