Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

forrás: Prím Online, 2024. május 15. 17:52

Az IKEA Magyarország elindította az IKEA Kreativ elnevezésű új eszközt, amely a legmodernebb technológiát használja a lakberendezési tervezéshez. Az eszköz minden vásárló számára elérhető mobilalkalmazásban és az IKEA.hu weboldalon. Az IKEA Kreativ rendkívül egyszerűen használható, és arra ösztönzi a vásárlókat, hogy használják ki kreativitásukat. Valósághű interaktív terveken keresztül mutatja meg, hogyan fognak kinézni az egyes bútorok az otthoni környezetben.

„A 3D modellekkel történő munka valós környezetben eddig csupán a professzionális belsőépítészeti stúdiók sajátossága volt. Az IKEA Kreativ ezeket a lehetőségeket egy mindenki számára elérhető, rendkívül felhasználóbarát környezetben kínálja, és számos olyan egyedi innovációt nyújt, amelyek új szintre emelik az általános élményt” – mondta Martina Somrová, az IKEA Csehország, Magyarország és Szlovákia Home Furnishing and Retail Design csapatának munkatársa. 

 

Az IKEA Kreativ az önvezető autókban használtakhoz hasonlóan a legmodernebb mesterséges intelligenciát és számítógépes látás technológiákat alkalmazza a vásárlók otthonában található terek azonosítására. Ezek közé tartoznak a tárgyak és a belső geometria felismerésére speciálisan kiképzett, neurális hálózatokra épülő mesterséges intelligencia, a 3D-s látást biztosító sztereó látás algoritmusok, a nagy látószögű fotók készítésére szolgáló számítógépes fényképészeti algoritmusok, valamint a valósághűség elérése érdekében a 3D-s vegyes valóság grafikák. Az IKEA Kreativ mesterséges intelligencia algoritmusai azt is lehetővé teszik, hogy a meglévő bútorok egy részét vagy egészét töröljék a látványból, így a vásárlók teljesen üres terekben tervezhetnek.

 

 

Az IKEA Kreatív nagyszerű eszköz azoknak, akik első otthonuk berendezését tervezik, de azoknak is, akik meglévő lakásuk felújításán törik a fejüket.

 

„A legutóbbi Élet otthon felmérésünk szerint, amely a magyarok otthonukhoz való viszonyát vizsgálta, a válaszadók több mint fele mondta azt, hogy a következő két évben otthona megváltoztatását tervezi. Pontosabban, a magyarok 31 százaléka tervez költözést, további egyharmaduk (34%) pedig jelenlegi otthonuk felújításába kíván belevágni. Az IKEA Kreativ komoly segítséget nyújthat nekik ebben” – tette hozzá Andor Katalin, az IKEA Csehország, Magyarország és Szlovákia Consumer and Customer Insights Managere.

 

Az IKEA Kreativ mögött álló technológiát a Szilícium-völgyi székhelyű mesterséges intelligenciával foglalkozó Geomagical Labs fejlesztette ki, amelyet az Ingka Group 2020-ban vásárolt fel. „Az Ingka Group szenvedélyesen segíti az embereket abban, hogy jobb életet teremtsenek otthonukban, és folyamatosan arra törekszik, hogy online és offline is hozzáadott értéket nyújtson vásárlóinak. Meg vagyunk győződve arról, hogy a Geomagical Labs innovatív és intuitív technológiájára és egyszerű digitális környezetévere támaszkodva az IKEA Kreativ képes kezelni azokat a gyakori nehézségeket, amelyekkel az emberek a lakberendezési cikkek vásárlása során szembesülnek. Mindenki számára elérhetővé válik, hogy az inspirációt valósággá változtassa, és megtervezze a tökéletes otthont” – mondta Parag Parekh, az Ingka Group Co-Chief Digital Officere.

 

 

Az IKEA Kreativ segítségével a vásárlók a következőket tehetik: 

 

• Az IKEA termékek felfedezése inspiratív 3D bemutatótermekben – A vásárlók több mint 50 fantáziadús, az IKEA.hu új tervezési oldalán elérhető 3D-s bemutatóteremben fedezhetik fel az IKEA termékeit, azok kombinációit és a helyiségek kialakítására vonatkozó ötleteket. Egyszerűen kipróbálhatják az IKEA termékeit valósághű elrendezésű helyiségekben; cserélgethetik, mozgathatják, forgathatják, összehajthatják és felakaszthatják azokat. 

 

• Saját belső tereik megtervezése – Az IKEA alkalmazásba épített IKEA Kreativ Scene Scanner segítségével a vásárlók könnyedén létrehozhatják saját terük személyre szabható, valósághű 3D-s másolatait, amelyeket az IKEA termékeivel tetszés szerint kialakíthatnak és berendezhetnek. Az adott helyiségről mindössze néhány fényképre van szükség, amelyek aztán automatikusan összeállnak a tér pontos méretekkel és perspektívával rendelkező, szélesvásznú, interaktív másolatává. Emellett az adott helyszínről „kitörölhetik” a meglévő bútorokat, új IKEA-bútorokat helyezhetnek el rajta, gyorsan böngészhetnek különböző alternatívák között, és létrehozhatnak egy új, teljes szobakialakítást.     

         

• Otthonuk jobbá tétele bárhonnan – Miután a vásárló megalkotta a tökéletes szobakialakítást, az egyes termékeket a kosarába teheti, az ötleteket elmentheti IKEA-fiókjában, és akár meg is oszthatja azokat családtagjaival és barátaival, hogy kölcsönösen tanácsokat és inspirációt nyújthassanak egymásnak. Mivel a virtuális szobákat a felhőben tárolják, gyakorlatilag bárhonnan újra elérhetők. A vásárlók az IKEA mobilalkalmazásán keresztül az áruházba is magukkal vihetik a terveket.

 

„Folytatjuk az IKEA Kreativ fejlesztését, hogy új funkciókkal és lehetőségekkel álljunk elő. Ilyen például a LIDAR technológia használata a belső terek még pontosabb beolvasásához” – mondta Gresë Boltežar, a Geomagical Labs Senior Product Managere. 

 

Az IKEA Kreativ használata a vásárlók számára ingyenes. Ehhez mindössze az IKEA alkalmazás letöltésére van szükség az Apple App Store-ból, a Google Play-ből, illetve az IKEA.hu weboldalról.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01