Fókuszban a világűr: a Széchenyi-egyetemen tartották a távközlési világnap országos konferenciáját

forrás: Prím Online, 2024. május 22. 09:55

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei távközlés világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. Az eseményt 15. alkalommal rendezték meg a győri Széchenyi István Egyetemen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelt támogatásával.

A távközlési világnapot 1968 óta ünneplik május 17-én, tisztelegve a Nemzetközi Távközlési Egyesület létrehozásáról szóló alapító okmány 1865-ös aláírásáról. A dokumentumot 20 ország képviselői látták el kézjegyükkel, köztük Magyarország is. A jeles napról évről évre megemlékeznek a hazai távközlési intézmények, vállalatok és oktatási központok, az ünnepség helyszíne pedig hagyományosan a győri Széchenyi István Egyetem. 

 

Az idén 15. alkalommal megtartott országos konferencián az intézmény nevében prof. dr. Horváth Zoltán, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: hálás azért, hogy a győri egyetem adhatja az évente megrendezett távközlési tudástranszfer helyszínét, ahol a legújabb technológiák, a globális trendek, a fogyasztói érdekek és a szabályozási háttér változásainak megismerése a fő cél. „Intézményünk 1968 óta veszi ki a részét a távközlés oktatásából, azóta több szakember-generáció végzett már nálunk. Jelenleg az alapképzés keretein belül infokommunikációs specializáción lehet itt tanulni, ami mögött jelentős laborháttér áll az NMHH támogatásával. A villamosmérnöki mesterszakunkon szintén tervezzük infokommunikációs szakirány kifejlesztését” – fejtette ki.

 

A távközlési világnapi konferenciát évről évre a Széchenyi István Egyetem győri campusán rendezik. (Fotó: Dudás Máté)

 

Az eseményen tiszteletét tette Karina Cessy, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union, ITU) rádiókommunikációs bizottságának mérnöke. A szakember köszöntőjében tolmácsolta Mario Maniewicz, az egyesület elnökének szavait, és kiemelte: a világnap remek alkalom, hogy elgondolkodjunk az infokommunikációs technológiák gazdaságra, társadalomra és egyénekre gyakorolt hatásán. „A magyar ünnepség témája – az űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás – rámutat arra, hogy a világűr megismerése milyen fontos témája a modern világnak. A műholdak ma már nemcsak a klasszikus telekommunikációs területeken nyújtanak szolgálatot, hanem hasznukat vesszük például a mezőgazdaság, a bankszektor és a közlekedés terén is” – fogalmazott.

 

A konferencián szakmai köszöntőbeszédet mondott dr. Lapsánszky András, az NMHH hírközlési elnökhelyettese, a Széchenyi-egyetem jogi karának tanszékvezetője. Kiemelte: a világnap lehetőséget ad egy olyan szakmai értekezésre, ami a hírközlés legaktuálisabb kérdéseit tárja fel. Ilyen az adat iránti igény megnövekedése, a kiberbiztonság, valamint az űrtávközlés. „Az utóbbi szerepe jelentősen felértékelődött az elmúlt évtizedben, hiszen a társadalom hatalmas igényt támaszt a hírközléssel szemben, amelyet a földi hálózatok már nem tudnak kiszolgálni. Segítségül kell tehát hívni a műholdas hálózatokat és szolgáltatásokat” – jelentette ki.

 

 

Hagyományosan a májusi ünnepségen adják át a szakma legjobbjait elismerő dr. Magyari Endre-díjakat és a TDK-n távközlési témában kiemelkedően teljesített hallgatók NMHH különdíjait. (Fotó: Dudás Máté)

 

 

Az ünnepségen kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is. Az elismeréseket idén Dr. Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa és Petres István, az NMHH pécsi hatósági irodájának vezetője vehették át.

 

Az esemény keretein belül adták át az NMHH különdíjait azoknak a fiataloknak, akik az idei Tudományos Diákköri Konferencián (TDK) hírközlési témában nyújtottak kiemelkedő teljesítményt. A kitüntetést a Széchenyi István Egyetem öt hallgatója, Cazco Arguello Katherine Alexandra, Tóth Máté Péter, Szűcs Ágoston Koppány, Eredits Dániel Norbert és Kosák Melinda vehették át.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips termékek új Red Dot díjakat nyertek

A TP Vision következetesen a kivételes európai dizájnt minden Philips márkájú TV és audiotermék központi elemeként pozícionálja, és ez a politika ismét elnyerte a legmagasabb szintű szakmai elismerést, öt Red Dot 2024 díjat nyert termékdizajnért.

 

2024. július 6. 14:38

Júliustól jegymentes a parkolás az Etele Plaza-ban

Nincs szükség többé jegyre a parkoláshoz az Etele Plaza-ba gépkocsival érkezőknek. A Swarco által kiépített jegymentes rendszámfelismerő rendszerrel még kényelmesebb és fenntarthatóbb parkolásra számíthatnak a vásárlók.

2024. július 6. 12:16

NMHH Podcast: médiatudatos szülő nélkül médiatudatos gyermek sincs

A gyermekek egyre korábban lépnek be a digitális térbe: a hét-nyolc évesek körében az elmúlt három év alatt megduplázódott a saját telefonnal rendelkezők aránya. A jó szülői minta és a tudatos médiahasználat fiatalkorban is egyre fontosabb, a gondviselők mégis hajlamosak magukra hagyni gyermekeiket az online világban. Egyebek mellett erről is szó lesz az NMHH Podcast második epizódjában.

2024. július 6. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01