Szoftverfejlesztő diák nyerte a Nagy Diák TudatosNet Tesztet

forrás: Prím Online, 2024. május 28. 19:00

Egy debreceni, szoftverfejlesztőnek készülő diák, Tóth Sándor Benedek nyerte az országos Nagy Diák TudatosNet Teszt döntőjét. A 16 éves tanuló több mint 16 ezer indulóból lett az első az országos versenyen, amely célja többek közt az volt, hogy a diákok játszva szerezzenek hasznos ismereteket az internet biztonságosabb használatáról, és meg tudják védeni magukat az ártalmas tartalmaktól.

A DUE Médiahálózat és a Yettel országos edukációs játékának első szakasza online zajlott. Ebben több mint 16 ezer fiatal tette próbára tudását az ország minden tájáról: a játékosok közel kétharmada kisebb városokból és településekről – például a 392 lakosú Egyházasdengelegről –, 22 százaléka a megyeszékhelyekről, 13 százaléka pedig Budapestről játszott. A tesztet bárki kitölthette, de a nyereményjátékban csak a 14-20 éves kor közöttiek vehettek részt. A legaktívabb tesztkitöltők a 17 (28%) és a 18 évesek (22%) voltak.

 

A maximális 15 pontból a résztvevők átlagosan 9 pontot értek el. A legtöbben (91%) a „mik azok a malware-ek” kérdésre válaszoltak helyesen, a legkevesebben (mintegy 10%) pedig azt tudták, hogy a ChatGPT egy nagy nyelvi modell.

 

 

A középdöntőbe a legjobban teljesítő 1000 fiatal kapott meghívást, majd a döntőben a legjobb húsz játékos mérte össze tudását. A végeredményt a 31. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon hirdették ki a szervezők. Harmadik helyen Gazsy Bendegúz végzett, második Szalontai Soma lett, a dobogó tetejére pedig Tóth Sándor Bendegúz állhatott. 

 

A 16 éves Sándor a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum szoftverfejlesztő szakán tanul. A versenyzés nem áll távol tőle, a Diákolimpián megyei harmadik helyezést ért el internet témakörben. Szeret sakkozni, konditerembe jár, és érdeklődik a tőzsdézés iránt. Természetesen sokat netezik, naponta legalább 4-5 órát. Nyolcéves korában kapta az első laptopját, azóta böngészik a világhálón, de – mint mondta – fiatalabbként szülői felügyelettel és időkorláttal tette azt. 

 

 

A díjátadón Koren Balázs, a Yettel ProSuli szakmai vezetője elmondta: céljuk, hogy a hasonló kezdeményezésekkel ösztönözzék a fiatalokat az internet tudatos, biztonságos használatára. A Yettel ProSuli program keretében emellett tanárképzéseket tartanak, ahol a digitális eszközök oktatásba illesztésében támogatják a pedagógusokat, míg a szülőket célzó programjaikkal a generációk közötti digitális szakadék csökkentését kívánják elérni.

 

Az esemény adatait összefoglaló videó:

 

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mesterséges intelligencia a pénzügyeinkben: 2024-ben fordulópont következhet

Az idei év fordulópont lehet a generatív mesterséges intelligencia hatását tekintve pénzügyeinkre. A Deloitte szakértői szerint míg korábban az ismerkedés és kísérletezés fázisa volt jellemző, a befektetések mára elérték érettségi szakaszukat, és konkrét, a cégek és ügyfelek számára elérhető alkalmazásokká váltak. Idén ez a hatás tovább gyűrűzik, és a trend felível.

2024. június 14. 09:55

A Philips Monitors bemutatja a legújabb QD OLED Evnia gaming monitort

Kiváló képminőséget és kiemelkedő játékélményt biztosít a nagyteljesítményű vizuális specifikációkkal büszkélkedő Philips Evnia 34M2C6500, amely 2024 június közepétől megvásárolható.

2024. június 13. 18:33

Véget ért az EIT Health InnoStars – iLex Innovációs Verseny

Több mint 90 magyar kis- és középvállalkozás kapott lehetőséget arra az elmúlt fél évben, hogy nemzetközi színpadon mutassa be egészségügyi innovációit, és megnyíljon előtte az út, hogy európai partnereket találjon projektjei validálásához és piacra viteléhez. Az EIT Health és a iLex innovációs versenyén, amelyben stratégiai partnerként részt vett a budapesti vállalkozások innovációit és nemzetközi piacralépését támogató BKIK is számos kiemelkedő projekt közül hat kategóriában 9 újítást ismert el első hellyel a nemzetközi zsűri a stroke utáni rehabilitációt segítő okos tolltól a tűmentes gyógyszerelést lehetővé tevő fejlesztésig.

2024. június 13. 16:56

Új router kisebb vállalkozások, távmunkában dolgozók és MSP-k támogatására

A Zyxel Networks, a biztonságos, AI-alapú felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója bejelentette az USG LITE 60AX – egy AX6000 WiFi 6 biztonsági router bevezetését. Az all-in-one routert kifejezetten kis- és középvállalkozások (SMB-k), távmunkában dolgozók és menedzselt szolgáltatók (MSP-k) számára tervezte a gyártó. 

2024. június 13. 15:20

A Thermaltake új versenyszimulátor-pilótafülkét és monitorállványt mutat be

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bemutatta a GR500 versenyszimulátor-pilótafülkét és a Triple Racing monitorállványt, melyek már megvásárolhatóak. A hagyományos PC gaming setupokon túlmutatva a versenyszimulátorok újradefiniálják a gaming környezetet, így könnyen úgy érezheted, mintha egy igazi versenyautót vezetnél egy igazi versenypályán, miközben egy zárt, szórakozásra alkalmas helyen vagy. Hozd létre szimulátoraidat a Thermaltake verseny-ökoszisztémával vagy menj még messzebbre, és párosítsd őket egy VR-headsettel, mint a Meta Quest 3, teljesen elmerülve a gyors és ádáz versenyzés izgalmában!

2024. június 13. 13:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30