Okospad, okoszebra, okosjátszótér az Atomvárosban

forrás: Prím Online, 2024. június 6. 11:29

Paks városa kapcsán mindenkinek az atomerőmű jut eszébe. Pedig ha a településen jobban körbenézünk, lépten-nyomon okos megoldásokba botlunk. Persze ezek a fejlesztések korántsem öncélúak, hanem a helyiek biztonságát, kényelmét szolgálják vagy éppen arra hivatottak, hogy összehozzák a családtagokat.

Ha van olyan hely, ahol az okosmegoldások nem csak látványosságként funkcionálnak, hanem valóban szerepet játszanak a környezetvédelemben vagy éppen a biztonságos közlekedésben, az bizony Paks – derült ki a TV2 Innovátor című műsorából. „Számos okosmegoldást alkalmazunk városszerte. Ott van például az okoszebra, amely esetén szenzorok érzékelik, ha gyalogos közeledik az átkelőhelyhez és az aszfaltba beépített LED-ek elkezdenek villogni. Nincs az az autós, aki ennek hatására ne kezdene lassítani. Ez pedig különösen hasznos a téli időszakban, amikor sötétedés után járnak haza a lakosok” – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere. De a közlekedés biztonságát segíti elő az is, hogy például az Atom téren a lejtős járdák alulról fűtöttek, így télen biztosított a csúszásmentes közlekedés.

 

 

De az okosmegoldásoknál maradva, számos okospad is található a városban, amely a WIFI szolgáltatás és telefontöltési lehetőség mellett méri a hőmérsékletet, UV-szintet, de még a levegő minőségét is. Okosjátszóteret is alakítottak ki a városban több helyen, amely összehozza a szülőket és a gyermekeket. „Egy mobilra letölthető alkalmazás mutatja meg a szülőknek a játszótéri eszközökhöz kapcsolt küldetéseket, amit aztán a gyermekek végrehajtanak. Így a szülő és gyermeke együtt játszhat, emellett a „küldetés” mindkettejüket mozgásra ösztönzi.” – számolt be a város polgármestere.

 

 

Joggal viseli tehát a város a Családbarát Önkormányzat címet 2018 óta. Ahogy a Klímabarát Díjat is megérdemelten birtokolja a település. Tudniillik a város összes autóbuszvonalán elektromos buszok közlekednek. Ráadásul újabb vonalak létrehozása is tervben van, ahol már okosbuszmegállókat fognak telepíteni, zöld felülettel a tetején. A város vezetése tehát nem áll le a fejlesztésekkel. Például minden idők egyik legmodernebb kulturális központját fogják felépíteni az Atom tér mellett, a zöld felületek kezelésére pedig újabb robotfűnyírókat terveznek munkába állítani – derült ki a TV2 Innovátor című műsorából.

 

 

Képek: TV2 Innovátor

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Eurowag elhozza a digitalizációt a teherfuvarozásba

Az Eurowag, a kereskedelmi közúti fuvarozási (CRT) iparág vezető európai technológiai szolgáltatója a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon jelentette be az ágazatban elsőként megvalósuló digitális platformjának ütemezett  bevezetését. Az Eurowag Office arra törekszik, hogy egy olyan digitális platformot biztosítson a teherfuvarozó vállalatok számára, amely a flottaüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok teljes részét lefedi, ezáltal enyhíti a rájuk nehezedő nyomást és hozzájárul a hatékonysági hiányosságok csökkentéséhez. A platform alap funkciói ingyenesen elérhetők lesznek az Eurowag új és meglévő ügyfelei számára.

2024. szeptember 19. 10:07

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34