Kiadta első ESG-jelentését a Ganz

forrás: Prím Online, 2024. július 11. 18:10

Először adott ki ESG jelentést a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft., amelyben bemutatja, milyen erőfeszítéseket tesz a fenntartható működés és ennek részeként az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A fenntartható termékek és szolgáltatások fejlesztése mellett a Ganz 2023-ban indította el energiaoptimalizálási programját, amelynek elsődleges célja a földgázfogyasztás mérséklése, ezáltal a társaság fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentése.

Az ESG-jelentés egy olyan vállalatok vagy szervezetek által közzétett dokumentum, amely a cég környezeti, társadalmi és vállalatirányítási törekvéseit és célkitűzéseit foglalja össze. Lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy transzparens kommunikációt folytassanak az általuk kiemelt fenntarthatósági témákban a befektetők, vevők és az üzleti partnerek számára is érthető és könnyen elérhető formában. Az ESG-riportálás ma már elengedhetetlen az energetikai és gyártóvállalatok számára, ezért a Ganz idén első alkalommal adta ki az előző évre vonatkozó jelentését.

 

A Ganz történetében fontos mérföldkő volt, hogy a fenntartható termékek és szolgáltatások fejlesztése mellett 2023-ban átfogó energiaoptimalizálási programot indított, amelynek elsődleges célja a földgázfogyasztás mérséklése, ezáltal a Ganz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének csökkentése. A fejlesztési program keretében a vállalat 2 MW névleges teljesítményű naperőművet épített a tápiószelei üzeme szomszédságában, amelyet a tervek szerint még 2024 második negyedévében üzembe fognak helyezni. A 3 hektáros területen megvalósult napelempark megújuló forrásból származó villamosenergiával fogja ellátni a vállalat transzformátor- és forgógépgyárait egyaránt.

 

A napelemes kiserőmű által megtermelt villamosenergia megközelítőleg 60 százalékát tudja jelenleg hasznosítani a gyártóvállalat, de a földgáz felhasználásával üzemelő szárítási technológiák, valamint a gyártócsarnokok fűtésének villamosításával és további villamosáramú fogyasztók beépítésével, továbbá egy egyedülálló, NAS és lítium-akkumulátor technológiát is ötvöző energiatároló telepítésével a napelempark által megtermelt energia felhasználása növelhető lesz. A Ganz célja, hogy 2030-ra 30 százalékkal visszaszorítsa, 2050-re pedig teljes mértékben kiváltsa a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását.

 

 

A vállalat további célja a gyártás során képződő hulladék mennyiségének csökkentése és a felhasznált újrahasznosítható anyagok arányának növelése, valamint az ellátási láncok rövidítése és fenntarthatóbbá tétele. Ennek érdekében a Ganz 2023 júniusában újraindította Szolnokon a transzformátorok hegesztett acélszerkezeteinek gyártását a tápiószelei gyár számára. A szolnoki üzem újraindítása fontos lépés volt a Ganz életében, hiszen a korábbi dolgozók újbóli alkalmazásba vétele mellett sikerült mérsékelni a beszállítási kockázatokat, javult a minőségbiztosítás és a gyártási folyamat versenyképessége.

 

A fenntarthatósági törekvések mellett a Ganz számára kiemelkedő szempont a társadalmilag felelős működés, ezért tevékenységének minden szintjén biztosítja az etikus, megkülönböztetésektől mentes magatartást, valamint a hazai és nemzetközi jogi előírásoknak megfelelően jár el a munkavédelem, egészségvédelem és a környezetvédelem témakörében. A vállalat munkavállalóinak biztonsága mellett nagy hangsúlyt fektet termékeinek fejlesztésére, hogy a felhasználókat minél kevésbé tegye ki egészségügyi és biztonsági kockázatnak. A minőséget a nemzetközi ISO 17025 szabvány szerint akkreditált vizsgálólaboratóriumával biztosítja. A Ganz céljai elérése érdekében törekszik a világos és egyszerű szervezeti struktúra fenntartására, a lehető legkevesebb hierarchikus szinttel. A vállalatcsoport céljai között szerepel továbbá fenntarthatósággal kapcsolatos képzések szervezése az alkalmazottaknak, valamint a kiberbiztonság, az adatkezelés és az információbiztonság javítása.

 

„Büszkék vagyunk arra, hogy elkészítettük első fenntarthatósági jelentésünket, amely egyszerre ad számot a fenntarthatóság terén elért eddigi eredményeinkről, valamint rögzíti az ezzel összefüggő rövid és hosszú távú céljainkat. Mindez nem valósulhatott volna meg a kiváló szakembergárdánk nélkül, amelynek kulcsszerepe van abban, hogy a Ganz olyan innovatív megoldásokat tud az energetikai berendezések gyártása területén kínálni, amelyek egyszerre fenntarthatóak és versenyképesek” – mondta el Jan Prins, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A Ganz az elkövetkező években fokozott erőforrásokat kíván fordítani a megkezdett fejlesztésekre és az innovációs lehetőségek kiaknázására annak érdekében, hogy működésével hozzájáruljon a villamosenergia-ipar zöld forradalmához, valamint a transzformátor- és forgógéppiac hatékonyabbá tételéhez.

 

A teljes jelentés az alábbi linken érhető el: https://www.flipsnack.com/56C6FE88B7A/ganz-report-8/full-view.html

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34