ABB – 2024. II. negyedévi eredmények

forrás: Prím Online, 2024. július 20. 10:20

„A második negyedévben erős volt a kereslet, a 19%-os üzemi EBITA-marzs pedig történelmi csúcsot jelent az ABB eddigi történetében. Biztos vagyok abban, hogy az ABB továbbra is sikeresen teljesíti a hosszú távú, részvényesi érték maximalizálását szolgáló céljait azt követően is, hogy Morten Wierod a jövő hónapban átveszi a vezérigazgatói tisztséget.” – mondta Björn Rosengren, vezérigazgató.

 

Megrendelések: 8 435 millió $, -3%; összehasonlító alapon1 0%   

Árbevétel: 8 239 millió $, +1%; összehasonlító alapon1 +4%   

Működési eredmény: 1 376 millió $; marzs: 16,7%   

Üzemi EBITA1: 1 564 millió $; marzs1: 19%  

Alap EPS: $0,59; +22%2  

Üzemi tevékenységekből származó cash-flow: 1 067 millió $; +40% 

 

 

Vezérigazgatói összefoglaló 

 

Véleményem szerint a második negyedévi eredmények ismét azt igazolják, hogy az ABB Way 2020-ban történő bevezetéséből eredő működési változások az ABB-t fenntartható, jól működő vállalattá teszik. Rekordmagas üzemi EBITA-árrést értünk el, kedvező volt a cashflow, és bejelentettünk egy jelentős mértékű akvizíciót is. Mindent összevetve elégedett vagyok az eredményekkel. 

 

Az összehasonlító alapra vetített rendelésállományunk a tavalyi magas szinten maradt, amit az Energetika és a Folyamatautomatizálás üzletágakban elért erős javulás támogatott. Erre azonban ellenhatást gyakorolt az elsősorban a Gépautomatizálás és az E-mobilitás divíziókban tapasztalt gyengébb teljesítmény, valamint a Hajtás üzletágban az összehasonlító alapon mért mutatók kedvezőtlen alakulása. A rövid ciklusú rendelésállomány javult, így több negyedéves csökkenés után fordulat következett be. A projekt- és rendszeralapú üzleti területeken továbbra is magas szintű ügyfélaktivitást tapasztalunk, ami a projektek sikeres, jó ütemű végrehajtásával párosul. 

 

Björn Rosengren, vezérigazgató

 

Az árbevétel magas, 8,2 milliárd dolláros szintet ért el, ennek ellenére sikerült 1,02-es pozitív book-to-bill arányt elérnünk. Mivel a book-to-bill arány értéke az idei első félévben 1,08 volt, valamit tekintettel arra, hogy jelenleg szilárd általános piaci környezettel számolhatunk, bízunk abban, hogy 2024-re pozitív book-to-bill arányt könyvelhetünk el. Az üzemi EBITA-árrés 19,0% volt, amit a magasabb volumenek és a pozitív árhatások egyaránt támogattak, de a "Corporate" mutatók is pozitívan járultak hozzá e kedvező összképhez. 

 

A 918 millió dolláros szabad cash flow javulást mutat a tavalyi évhez képest, továbbá az első félévben elért 1,5 milliárd dolláros eredmény jó helyzetet biztosít ahhoz, hogy teljesítsük éves célkitűzésünket, amely szerint legalább a tavalyihoz hasonló szinten szeretnénk maradni.     

 

Az ABB üzleti tevékenységének középpontjában az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kialakítása áll, ezért örömünkre szolgált, hogy a 2030-ra és 2050-re vonatkozó, a Párizsi Megállapodással összhangban meghatározott Scope 1, 2 és 3 célkitűzéseinket jóváhagyta a Tudományos Alapú Célkitűzések Kezdeményezés (Science Based Targets initiative). Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy 2030-ra 80, 2050-re pedig 100 százalékkal csökkentjük a Scope 1 és 2 körébe tartozó kibocsátásainkat. Összhangban az új, Scope 3-as célkitűzésünkkel, amely az abszolút kibocsátás 25 százalékos csökkentését irányozza elő a 2022-es bázisszinthez képest, a dekarbonizáció terén erősíteni kívánjuk együttműködésünket az értéklánc-partnereinkkel, miközben olyan termékeket és megoldásokat kínálunk ügyfeleinknek, amelyek lehetővé teszik számukra a megújuló energiaforrások nagyobb arányú használatát, az energiahatékonyság növelését, a folyamatok villamosítását és a kibocsátás csökkentését. 

 

 

Az energiahatékony megoldásokra fókuszáló kutatás-fejlesztésünk egyik kiemelkedő sikerének tekinthető, a most piacra dobott újgenerációs OmniCore vezérlőplatform, amely lehetővé teszi, hogy a robotok akár 25%-kal gyorsabban működjenek, és akár 20%-kal kevesebb energiát fogyasszanak a korábbi verzióhoz képest. Az OmniCore lehetővé teszi a mozgatás, az érzékelők és az alkalmazáshoz tartozói berendezések kezelését egy egyedülálló, egységes vezérlési architektúrában – egyetlen platformon és egyetlen nyelven, amely integrálja a vezető hardver- és szoftverkészleteink teljes választékát. 

 

K+F tevékenységünk kiszélesítéseként, kisebbségi részesedéssel, technológiai start-upokba fektetünk be, amelyek később teljes mértékben beépülhetnek az ABB családba. Például a negyedév során két tiszta technológiával foglalkozó start-upba ruháztunk be – az Ndustrialba és a GridBeyondba –, amelyek mesterséges intelligenciával működtetett megoldásokat kínálnak a valós idejű optimalizált energiafogyasztáshoz a gyorsított dekarbonizáció érdekében, valamint az optimalizált osztott energiaforrásokhoz és ipari terhelésekhez. 

 

Nagyon jó volt látni, hogy az Energetika üzletág egy jelentősebb akvizíciót jelentett be. Az ügylet lezárásakor a Smart Buildings részleg kibővíti majd portfólióját a Siemens Kínában működő Wiring Accessories részlegének felvásárlásával, amely 2023-ban több mint 150 millió dollár bevételt ért el. Az akvizíció kiszélesíti piaci jelenlétünket, és kiegészíti a regionális ügyfeleinknek nyújtott kínálatot a biztonságos és megbízható okosépület-technológia teljes skálájával.

 

Mind magam, mind Morten – aki hamarosan átveszi az ABB vezérigazgatói szerepét –, nagy várakozással tekintünk a belső kinevezések elé: Giampiero Frisio az Energetika, míg Brandon Spencer a Hajtások üzletág új vezetője lesz. Mindketten bizonyították vezetői képességeiket, kiváló eredményeket értek el az ABB Way bevezetésében, és nyereséges növekedést érnek el a két legnagyobb divíziónkban.

 

Nagyon büszke vagyok arra, hogy az ABB sikereiért dolgozhattam. Mindenekelőtt kiváltságosnak érzem magam, hogy megismerhettem az embereket – egy nagyon tehetséges és elkötelezett csapatot, akik szenvedélyesek az üzlet iránt. Az ABB Way működési modell kiaknázása hozzájárult ahhoz, hogy pénzügyi teljesítményünket a legjobb szintre emeljük, és az ABB fenntarthatóságát teljes mértékben integráljuk vevőink számára nyújtott ajánlatainkba, valamint saját tevékenységünket is alacsony szén-dioxid-kibocsátású ipari működéssé változtassuk. Amikor Morten a következő hónaptól átveszi a vezérigazgatói posztot, magával hozza a csúcstechnológiáinkról szerzett hatalmas tapasztalatát és ügyfeleink ismeretét, megértését, amire az ABB-kereskedelem élvonalában eltöltött 25-nél is hosszabb időszak során tett szert. Bízom abban, hogy sarkallni fogja a csapatot az ABB Way további finomhangolására a nyereséges és fenntartható növekedés érdekében. Az ABB-től való visszavonulásom alkalmából sok sikert kívánok a csapatnak a jövőben.  

 

Kilátások 

 

2024 harmadik negyedévében, összehasonlító alapon, a bevételek terén folyamatosan magasabb növekedési ütemre számítunk, és az üzemi EBITA-marzs 18,5% körül, vagy valamivel alatta lesz.  

 

A 2024 teljes évét tekintve pozitív book-to-bill arányra, összehasonlítható alapon körülbelül 5%-os bevételnövekedésre, és körülbelül 18%-os üzemi EBITA-marzsra számítunk. 

Kulcsszavak: ABB +céginfó

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mától Magyarországon is Ayvens néven működik a legnagyobb hazai flottakezelő

Ayvens márkanév alatt folytatja tevékenységét hazánk legnagyobb flottakezelője és mobilitási szolgáltatója, az ALD Automotive | LeasePlan. Az új márka létrejöttének előzménye, hogy 2023 májusában a Societe Generale csoporthoz tartozó ALD Automotive felvásárolta a LeasePlant, az integráció egyik fontos lépéseként pedig immáron Magyarországon is Ayvens néven folytatja működését a vállalat. Az Ayvens világszerte 42 országban 3,4 milliós flottát üzemeltet, melyből több mint 550 000 elektromos meghajtású. Magyarországon az Ayvens közel 3000 ügyfele részére nyújt mobilitási megoldásokat, és összesen mintegy 33000 járműből álló flottát kezel.

2024. szeptember 18. 18:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34