Három érmet is szereztek a magyar diákok az Európai Lány Informatikai Diákolimpián

forrás: Prím Online, 2024. július 29. 19:18

A hollandiai Veldhovenben pénteken ért véget a 2024-es Európai Lány Informatikai Diákolimpia, az EGOI, amelyről a magyar diákok két ezüst-, egy bronzéremmel és egy dicsérettel tértek haza. A negyedik alkalommal megrendezett diákolimpia célja, hogy bátorítsa a női tehetségeket az informatikai pályán, hiszen mind világszerte, mind itthon a szükségesnél kevesebb nő dolgozik informatikusként. A versenyzők sikereit, valamint a női példaképeket látva pedig több lány kaphat kedvet ehhez a pályához.

Idén a hollandiai Veldhovenben került megrendezésre július 21-27. között az EGOI (European Girls’ Olympiad in Informatics), ahova a világ 57 országából, minden földrészről érkeztek diákolimpikonok. Az EGOI-n – a többi informatikai diákolimpiához hasonlóan – versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk a versenyzőknek, először kreatívan az algoritmust kitalálva, majd azt kódolva.

 

A 2024-es EGOI-n a négyfős magyar delegációból ketten, Keresztély Zsófia, a budapesti Szent István Gimnázium diákja és Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákja is ezüstérmet szereztek. Horváth Dóra, a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákja bronzéremmel tért haza, Nguyen Kim Dorka, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja pedig a verseny  közel kétszáz versenyzője közül a második napi eredményéért dicséretet kapott. A helyezettek teljes rangsorát ezen az oldalon lehet megtekinteni.

 

 

Az EGOI szervezőinek célja, hogy a verseny révén elősegítse a lányok részvételét az informatika területén azáltal, hogy platformot biztosít számukra a nemzetközi szintű versenyzéshez, valamint lehetőséget ad arra, hogy női példaképekkel ismerkedjenek meg. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy továbbra is él az a téves sztereotípia, miszerint a számítástechnika férfias szakma, emiatt sok lány még csak nem is fontolgatja ezt a területet, hiába van meg a tehetségük hozzá.

 

A diákok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjának keretében készültek fel a versenyre, az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program és a Belügyminisztérium támogatásával. 

 

Erdősné dr. Németh Ágnes (a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke) és dr. Németh Zsolt (ELTE IK) vezetésével vettek részt az EGOI-n.

 

“Az esemény nemcsak versenyzés, hanem lehetőség a kapcsolatteremtésre. Az idei versenyen részt vevő lányok megfogalmazták, hogy a legnagyobb felismerésük az volt, hogy a világ minden táján ugyanazokkal a problémákkal küzdünk és ugyanazoknak a dolgoknak örülünk, azaz sokkal több az egyezőség, mint a különbség az egyes földrészekről érkezők közt. Az EGOI lehetőséget ad a jógyakorlatok cseréjére, a tapasztalatok megosztására és a női példaképek megismerésére is.” – kommentálta az idei eredményeket Erdősné dr. Németh Ágnes.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már általános iskolában bevezetnék a drónképzést

Az FPV (azaz First Person View, vagyis első személyű, azaz belső nézetű) drónok csak néhány éve kezdtek el szélesebb körben ismertté válni és történelmük sem nyúlik hosszú évtizedekig vissza. Egy friss kutatás azonban azt mutatja, hogy egyre népszerűbbek a lakosság körében és egyre többen tervezik, hogy vásárolnak ilyet. Nem csoda hát, hogy a meghatározó hazai gyártó és forgalmazó cégben felmerült a széles körű oktatás gondolata is.

2024. szeptember 19. 16:57

A Jövő IT-tehetségei versenyeztek az Aruba Cloud Hackathonon

Az Aruba Cloud, Európa vezető felhőszolgáltatója idén is sikeresen megrendezte innovatív programozói versenyét, az Aruba Cloud Hackathont. A 24 órás megmérettetésen felsőoktatásban tanuló hallgatók mérhették össze tudásukat és kreativitásukat, miközben izgalmas feladatok megoldásán dolgoztak.

2024. szeptember 19. 15:18

A teljesítmény művészete: a nagy precizitás ultraszéles panorámája

A Porsche Design és az AGON by AOC, a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája bejelentik legújabb együttműködésüket: ez a Porsche Design AOC AGON PRO PD34 gaming monitor. 

2024. szeptember 19. 13:25

Így válhatnak tökéletessé az adatközpontok!

A „Power of Six” hat alapelvet takar, amely az Eaton intelligens energiagazdálkodási vállalat adatközpontok tervezése során alkalmazott szisztematikus megközelítése. Holisztikus szemlélete úgy teremt hozzáadott értéket, hogy összehangolja a vállalat megoldásait a felhasználók energiainfrastruktúra-igényeivel, miközben támogatja őket a tökéletes, öntudatos és önmagát optimalizáló adatközpont megvalósítása felé vezető úton. Az Eaton szakértői azt a kérdést járták körül, hogy miként csökkenthető a tervezési kockázat és a rendszer komplexitása, illetve hogyan optimalizálható az adatközpont teljesítménye az alábbi rendszertechnikai elvek alkalmazásával.

2024. szeptember 19. 11:41

Már több mint 150 helyen kellett kikapcsolnia az áramot az E.ON-nak

Csütörtök reggelig több mint 150, a Duna áradása miatt veszélyeztetett helyen kapcsolta ki biztonsági okokból az áramot az E.ON Hungária Csoport. Az óvintézkedéseket az ügyfelek élet- és vagyonbiztonságának megóvása indokolja.

2024. szeptember 19. 11:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34