Minden dunántúli és Pest vármegyei település profitál az E.ON áramhálózati fejlesztéseiből

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 6. 15:21

Megújítja áramhálózatát az E.ON Hungária Csoport. A fejlesztés alapvető célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások, kiemelten a lakossági napelemek hálózatra kapcsolásának elősegítése. A naperőművek száma és beépített kapacitása, az európai uniós célokkal összhangban, folyamatosan növekszik Magyarországon. Az ügyfelek energiaigénye szintén folyamatosan növekszik, ahogy a nappali órákban a napelemekből érkező energia mennyisége is. Ezt az energiát azonban jellemzően később és földrajzilag is másutt használjuk fel, ezért, hogy a lehető legnagyobb mértékben legyen képes fogadni a megújuló energiaforrásokkal termelt áramot, szükség van az ezt szállítani képes hálózatok fejlesztésére.

Az E.ON a  jövő áramhálózatának kiépítését célzó fejlesztései közül kiemelkedik egy több, mint 20 000 beruházást tartalmazó, 115 milliárd forint keretösszegű programcsomag. Ez a Széchenyi Terv Plusz program keretében, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásainak felhasználásával meghirdetett „Rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózat biztosítása az időjárásfüggő megújuló energiaforrások integrálása érdekében a villamosenergia-elosztók területén” című (RRF – 6.1.1-21 kódszámú) felhívás keretében valósul meg. Az áramhálózati beruházássorozat 2022-ben indult, fedezete 50 százalékban az Európai Unió finanszírozásával, a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból áll rendelkezésre, 50 százalékát az E.ON Hungária Csoport önerőből biztosítja. 

 

A beruházásokban az E.ON több mint 88 ezer kilométeres hálózatának jelentős része érintett. Az észak-dunántúli térségben nagyjából 45 milliárd, a dél-dunántúliban 30 milliárd, Budapesten és Pest vármegyében pedig 40 milliárd forint értékű áramhálózati fejlesztést jelent. 

 

Az E.ON mözsi alállomása

 

Többmilliárdos alállomás építések, digitális megoldások és üzembiztonságot növelő technológiák beépítése

 

A beruházások kapcsán üzembiztos ellátást és jövőbeli bővítési igényeket is kiszolgáló új alállomások épültek. Ezek az egyenként is többmilliárdos fejlesztések teljes térségek energiaellátásáért felelősek. Ilyen a Szekszárd térségét ellátó új építésű Tolna-Mözs alállomás, vagy a kapacitásnövelt, átépített, fővárosi környezetbe illeszkedő, zöldtetős Kelenföld alállomás, valamint az idén szeptemberben elkészülő szintén budapesti Őrmező alállomás. Az újak mellett számos régi alállomás is bővült például Ráckevén, Biatorbágyon, Dunavarsányban, a fővárosban pedig Angyalföldön és Zuglóban. Egy részük nagyobb kapacitású transzformátort kapott, míg mások további transzformátor beépítésével váltak nagyobb kapacitásúvá, ilyen például a Nagykanizsa alállomás, illetve az Oroszlány Ipari Park alállomás. 

 

A többletenergia igények kiszolgálására összesen 1416 kilométernyi kis- és középfeszültségű hálózat létesült vagy újult meg. Több mint 2300 új vagy megújult transzformátor állt szolgálatba, és sokezer digitalizációs, üzemirányítási, ellátásbiztonságot szolgáló fejlesztés is megvalósult. 

 

Az E.ON városi környezetbe illeszkedő kelenföldi alállomása

 

A beruházásokkal a vállalati és ipari energiaigények kiszolgálása mellett a dinamikusan bővülő térségek energiaellátását is biztosítja a vállalatcsoport, többek között új városrészek megépülését, új lakóparkok nyitását lehetővé téve, melyek magas arányban már elve napelemes rendszerrel épülnek ki. A fejlesztések nyomán nő az érintett területek áramellátásának biztonsága, egyúttal újabb naperőműveket és háztartási méretű kiserőműveket lehet a hálózatra csatlakoztatni. A fejlesztések nyomán a beruházássorozat elkészültével összesen 1047 MW többletkapacitás jelentkezik az E.ON hálózatán. Ez azt jelenti, hogy ekkora összteljesítményű napelemes rendszer kapcsolódhat, illetve részben már kapcsolódhatott is pluszban a meglévők mellé az E.ON hálózatára a fejlesztéscsomag kezdete óta.

 

A fejlesztések szükségességét jelzi, hogy 2020 óta megnégyszereződött a naperőművek száma az E.ON hálózatán. Magyarországon jelenleg 265 000 háztartási méretű kiserőmű (HMKE) termel zöldenergiát. Ebből több mint 164 000 működik E.ON területen, melyből 131 000-et, a napelemek több mint 80 százalékát, 2020-2024 között csatlakoztatott a hálózatra az energiaszolgáltató. 

 

Az E.ON budai településeket ellátó megújult solymári alállomása

 

Harmóniában a környezettel

 

A hálózati biztonság mellett a természeti környezet védelme és a fenntarthatóság szempontjai is kiemeltek a fejlesztéseknél. A Budai Tájvédelmi Körzet Natura 2000-es területein és a környező településeken ezért épített az energiacég 50 kilométernyi föld alatt futó vezetékszakaszt és szüntetett meg 450 oszlopot a Solymár alállomás megújulásával párhuzamosan. Az oszlopok által szétválasztott, védett erdők így visszahódíthatják a távvezetékek által eddig elfoglalt területeket is. 

 

A jelentős nagyberuházások mellett sok ezer kisebb fejlesztést is megvalósít az E.ON. A meglévő eszközöket nagyobb kapacitásúakra cseréli, új szenzorokat, monitoring- és üzemirányítási eszközöket telepít, az ellátásbiztonság szempontjából fontos eszközöket modernebb, megbízhatóbb, nagyobb kapacitástartalékkal rendelkező eszközzel helyettesíti. 

 

A 115 milliárd forint keretösszegű, az Európai Unió támogatásával megvalósuló áramhálózati beruházássorozat jelentős része már elkészült és üzemel, a további tervezett fejlesztéseket 2025-ig valósítja meg a vállalatcsoport.  

Kulcsszavak: áramhálózat E.ON

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Eurowag elhozza a digitalizációt a teherfuvarozásba

Az Eurowag, a kereskedelmi közúti fuvarozási (CRT) iparág vezető európai technológiai szolgáltatója a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon jelentette be az ágazatban elsőként megvalósuló digitális platformjának ütemezett  bevezetését. Az Eurowag Office arra törekszik, hogy egy olyan digitális platformot biztosítson a teherfuvarozó vállalatok számára, amely a flottaüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok teljes részét lefedi, ezáltal enyhíti a rájuk nehezedő nyomást és hozzájárul a hatékonysági hiányosságok csökkentéséhez. A platform alap funkciói ingyenesen elérhetők lesznek az Eurowag új és meglévő ügyfelei számára.

2024. szeptember 19. 10:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34