Napelemeket telepített az OMV 100 hazai töltőállomásán

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 10. 12:29

Augusztustól az OMV Hungária töltőállomásainak már közel 50 százalékában napelemek termelnek áramot. A beruházás eredményeként a kutak 1800 magyar háztartás éves átlagos energiafogyasztásának megfelelő energiát állítanak majd elő, ami hozzávetőlegesen 273 magyarországi lakos éves átlagos karbonlábnyomának felel meg. A projekt az OMV Csoport átfogó fenntarthatósági stratégiájának része, melynek célja a 2050-es karbonsemlegesség elérése.

Az OMV Hungária nagyszabású zöldberuházás keretében napelemekkel szerelte fel 100 magyarországi töltőállomását. A kutak tetején elhelyezett fotovoltaikus panelek évente összesen több mint 4.500.000 kWh energiát termelnek majd, ami 1800 magyar háztartás éves átlagos energiafogyasztásának felel meg. A napelemrendszerek a töltőállomások energiaigényének majdnem felét lesznek képesek kiváltani megújuló forrásból. A megtermelt energiának köszönhetően a töltőállomások szén-dioxid kibocsátása együttesen évente 1200 tonnával csökken – ez összesen mintegy 273 magyarországi lakos éves átlagos karbonlábnyomával egyenlő.* 

 

 

„Ez a fejlesztés fontos mérföldkő az OMV Hungária fenntarthatósági terveiben. A napelemek telepítésével nem csak a környezeti terhelésünket csökkentjük, de példát is mutatunk az energiahatékony működésre. Célunk, hogy az elkövetkező években, a nemzetközi vállalati stratégiát követve tovább növeljük a megújuló energiaforrások arányát működésünkben, ezzel is hozzájárulva egy fenntarthatóbb jövő megteremtéséhez” – mondta Ján Hrivňák, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója.

 

Az OMV Hungária napelemes projektje szervesen illeszkedik az OMV Csoport átfogó fenntarthatósági stratégiájába. Az anyavállalat 2030-ig szóló tervében kulcsfontosságú szerepet játszik a karbonlábnyom csökkentése és a megújuló energiaforrások arányának növelése. A társaság célkitűzése, hogy 2050-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátást, mind saját működésében, mind az általa értékesített termékek tekintetében. Ennek részeként a vállalat fokozatosan növeli a fenntartható üzemanyagok és vegyipari alapanyagok arányát, fejleszti az e-mobilitási szolgáltatásait, és jelentős beruházásokat hajt végre az energiahatékonyság javítása érdekében. 

 

 

A magyarországi töltőállomások napelemes rendszerekkel való felszerelése fontos lépés ebben a folyamatban, ami nem csak lokálisan, de a teljes vállalatcsoport szintjén hozzájárul a kitűzött fenntarthatósági célok eléréséhez.

 

___________________________

*A magyarországi átlagos egyéni karbonlábnyom 4.4 tonna szén-dioxid egyenérték/fő (legfrissebb, 2022-es világbanki adat) 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Eurowag elhozza a digitalizációt a teherfuvarozásba

Az Eurowag, a kereskedelmi közúti fuvarozási (CRT) iparág vezető európai technológiai szolgáltatója a hannoveri IAA Transportation 2024 kiállításon jelentette be az ágazatban elsőként megvalósuló digitális platformjának ütemezett  bevezetését. Az Eurowag Office arra törekszik, hogy egy olyan digitális platformot biztosítson a teherfuvarozó vállalatok számára, amely a flottaüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok teljes részét lefedi, ezáltal enyhíti a rájuk nehezedő nyomást és hozzájárul a hatékonysági hiányosságok csökkentéséhez. A platform alap funkciói ingyenesen elérhetők lesznek az Eurowag új és meglévő ügyfelei számára.

2024. szeptember 19. 10:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34