A személyiszámítógép-eladások növekvő hányada táblagép

MTI Sajtóadatbank, 2011. január 14. 09:33

Nőtt a személyiszámítógép-piaci forgalom tavaly, de egyre nagyobb részt hasítanak ki belőle táblaszámítógépek - derül ki a Gartner piackutató vállalat jelentéséből.

Tavaly 13,8 százalékkal nőtt a számítógép-eladások száma a világon, de a negyedik negyedévi 3,1 százalékos növekedés elmaradt a várakozásoktól. A tavalyi 350,9 milliós világpiaci forgalom legnagyobb, 17,9 százalékos szeletét a Hewlett-Packard hasította ki magának, de eladásainak 6,5 százalékos növekedése elmaradt a piac átlagos növekedése mögött.

 Az eladási rangsor második helyezettje az Acer 12,9 százalékkal, a harmadik a Dell 12,0 százalékkal, majd a Lenovo következik 9,7 százalékkal, és a Toshiba 5,4 százalékkal.

 Az EMEA térségben a piacvezető a HP 20,3 százalékkal, szorosan a nyomában van az Acer 20,1 százalékkal, majd sorrendben a Dell, az Asus és a Lenovo következik.

 A világpiaci növekedés negyedik negyedévi lassulása a táblaszámítógépek megjelenésének volt tulajdonítható. A Gartner ugyanis piaci statisztikáiban a táblaszámítógépet nem tekinti a személyiszámítógép-piac részének.

 A táblaszámítógép kategória megjelenése gyökeres változást hozott a számítógép-piacon, és jelentősen kiélezte a verseny – írja a Gartner piackutató vállalat éves piaci áttekintése.

 "Első alkalommal fordult elő, hogy valóban használható alternatívája jelent meg a személyi számítógépnek" - mutatott rá Ranjit Atwal, a Gartner elemzője, utalva a személyi számítógépek 1981-es megjelenésére. "A felhasználók számára a személyi számítógép még mindig elengedhetetlen fontossággal bír, de egyre inkább érdeklődnek az alternatívák iránt is."

 Az olyan háztartások, amelyek már rendelkeznek egy vagy két számítógéppel, sokkal inkább hajlanak egy táblaszámítógép beszerzésére, mint egy új személyi számítógép vásárlására. A vásárlási döntést azonban rendszerint többször is elhalasztják, egyrészt az iPad második generációjára várva, másrészt a más gyártók által bemutatott táblaszámítógépek széles választéka által okozott bizonytalanság miatt.

 Néhány országban, például Nagy-Britanniában ehhez még hozzájárul a háztartások kiadási hajlandóságának csökkenése. "Németországban azonban nem ennyire rossz a helyzet" - mondta Ranjit Atwal a dpa hírügynökségnek.

 Az árak alakulásában a Gartner nem számít lényeges változásokra. Az alkatrészek és a részegységek árában várható némi csökkenés az év folyamán, az euró árfolyamának erősödése azonban ezt majd ellentételezi.

 A vállalatoknál is tapasztalható némi tartózkodás az új készülékek beszerzésekor. A vállalati beszerzési döntésekben is megjelent már annak mérlegelése, hogy a konkrét felhasználási területre megfelel-e egy táblaszámítógép, vagy mindenképpen személyi számítógépre van szükség.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Lenovo úttörő AI-vezérelt készülékeket mutatott be az Innovation World 2024-en

A Lenovo Innovation World 2024 rendezvényen jelentette be legújabb fejlesztéseit, bemutatva számos mesterséges intelligencia által vezérelt AI PC eszközt, köztük a ThinkPad, ThinkBook, Yoga és IdeaPad laptopokat, amelyek átalakítják mind a vállalati, mind a fogyasztói felhasználói élményt. 

2024. szeptember 7. 13:46

A HONOR az IFA 2024-en mutatta be legújabb AI innovációit

A HONOR az IFA 2024-en bemutatta úttörő AI-képes hardveres kínálatát, valamint a kollaboratív AI adatvédelmi architektúráját, ezzel is hangsúlyozva, hogy mennyire elkötelezett az AI-vezérelt jövő iránt. Az eseményen debütáltak a HONOR legújabb AI-képes zászlóshajó készülékei is, köztük a HONOR Magic V3, a világ legvékonyabb, befelé hajlítható okostelefonja, valamint az elegáns és művészi HONOR MagicBook Art 14 laptop, illetve az innovatív HONOR MagicPad 2 tablet. Az IFA 2024-en a HONOR Watch 5 is bemutatkozott.

2024. szeptember 6. 18:47

Az új Samsung projektorok elhozzák a minőségi moziélményt

A Samsung bejelenti a The Premiere 9 és The Premiere 7 projektorokat, a vállalat legújabb otthoni szórakoztatóipari újításait. Az ultrarövid vetítési távolságú projektorok lenyűgöző 4K felbontásukkal, magával ragadó hangzásvilágukkal, valamint továbbfejlesztett funkcióikkal akár minden lakóteret prémium minőségű házimozivá alakíthatnak.

2024. szeptember 6. 15:13

PocketBook Color Note: színes jegyzetelés a nagy méretű E Ink kijelzőn

A PocketBook új elektronikus könyvolvasója nem csupán nagy méretű kijelzőjével hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy az eszközön színes jegyzeteket és rajzokat tudunk készíteni, amelyeket aztán e-mailben is megoszthatunk. 

2024. szeptember 5. 13:30

Az Epson bemutatja új, kevesebb karbantartást és nagyobb termelékenységet biztosító nyomtatóit

Az Epson piacra dobta új Workforce Pro EM-C800RDWF többfunkciós termékét (MFP) és Workforce Pro EP-C800RDW egyfunkciós nyomtatóját. Mindkét típus A4-es méretű, és az Epson RIPS (Replaceable Ink Pack System) rendszernek köszönhetően kis helyigény mellett nagy kapacitású kellékanyagokkal dolgozik, amihez alacsony energiafogyasztás és  az első oldalak gyors kinyomtatása társul.

2024. szeptember 4. 18:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33