Az Oracle nyert a Google-lel szemben

Az évek óta húzódó szabadalmi per véget ért

Czipperer Dia, 2014. május 12. 11:47

Egy amerikai cégbíróság szerint az Oracle jogosan követelhet kártérítést a Google-tól, vagyis beperelheti a keresőóriást, amiért megsértette szabadalmi jogait, és felhasználta az Oracle Java-programjának bizonyos elemeit.

Múlt hét pénteken döntöttek Washingtonban arról, hogy az Oracle jogosan követelhet kártérítést a Google-tól. Az illetékes fellebbviteli bíróság a korábbi döntést felülvizsgálva úgy ítélte meg, hogy a Google megsértette az Oracle szabadalmi jogait.

 

A kérdés már régóta közszájon forog, és a San Franciscó-i bíróság (alsó fokú) már hozott is döntést ez ügyben korábban. Akkor úgy ítélték meg, hogy az API (alkalmazásprogramozási felület) nem esik szabadalmi oltalom alá, ám most ezzel ellentétes döntés született. A Google a Business Insidernek állásfoglalásában úgy nyilatkozott, csalódottak az ítélet miatt.

 

Az Oracle eredetileg több mint 6 milliárd dollár kártérítést szeretett volna, ám a bíróság nem tette lehetővé, hogy ekkora nagyságú összeget követeljenek. Az új ítélet nyomán az Oracle több mint 1 milliárd dollár, vagyis mintegy 220 milliárd forint kártérítést követelhet a keresőóriástól.

 

Forrás: Economictimes.indiatimes.com, MTI; Kép: elogia.net

Kulcsszavak: per Google Oracle Java API

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53