Mi köze a Linuxnak és Brian Maynek az aszteroidákhoz?

Lehetséges, hogy egyszer szuperszámítógépek segítségével mentik meg a Földet és teljes lakosságát?

forrás: Prím Online, 2016. június 28. 15:59

Talán kevesen tudják, hogy június 30-án van az Aszteroida Nap, amelynek alkalmából tudósok és különböző szervezetek az aszteroidákról és azok lehetséges veszélyeiről, illetve a kockázatok minimalizálásáról osztanak meg információkat. 

A kezdeményezés alapítói között megtalálható Dr. Brian May is, aki amellett, hogy a Queen legendás gitárosa, asztrofizikus is. Az első Aszteroida Napot 2015-ben tartották, a dátumnak pedig egy szibériai esemény évfordulóját választották. 1908. június 30-án zuhant le ugyanis Alsó-Tunguszka és a Léna folyó között az az aszteroida, amelyet a modern kori földtörténetben a legnagyobbként tartanak számon. A becsapódás komoly károkat okozott: hamuvá égette a helyszínen legelő állatokat, és 30 kilométeres körzetben gyökerestül kitépett mintegy nyolcmillió fát. A 35 kilométerre lévő Vanavara településen pedig a házak ajtajait és ablakait törte be, és 4,5-5-ös erősségű földrengést okozott.

 

Ez a példa is azt mutatja, hogy egy nagyobb kisbolygóval való találkozás jelentős, akár végzetes következményekkel is járhat mindannyiunk számára. Ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legtöbbet tudjuk arról, mekkora aszteroidák tarthatnak bolygónk felé és milyen pályán, azaz veszélyt jelenthetnek-e számunkra. Ehhez a munkához a SUSE is hozzáteszi a maga részét. A SUSE Linux egyike a nagy teljesítményű szuperszámítógépeken használt vezető operációs rendszereknek, nagy rendelkezésre állású megoldásait pedig számos különféle kutatóintézetben alkalmazzák.

 

Így például SUSE Linux Enterprise Server rendszer fut a NASA és az Európai Űrügynökség egyes szuperszámítógépein és szerverein, szilárd alapot biztosítva az űrkutatási programokhoz. Az ilyen projekteknek többek között az a céljuk, hogy feltérképezzék és a lehető legtöbb információt összegyűjtsék a galaxisról, szükség esetén pedig elhárítsák az űrből érkező veszélyeket. Ezek közé tartozik az Asteroid Impact Project (AIM) is, amelyen a két fentebb említett szervezet további nemzetközi űrügynökségekkel összefogva dolgozik. Ennek célja, hogy figyelemmel kísérjék, és vész esetén eltérítsék vagy megsemmisítsék a Didymoon aszteroidát, amely a jelenlegi becslések szerint veszélyes közelségben halad majd el a Föld mellett 2022-ben. A NASA emellett a Pleiades szuperszámítógépen is SUSE Linux Enterprise Server rendszert futtat, amelyet például űrruhák és hiperszonikus repülőgépek tervezésére és fejlesztésére használnak. A Pleiades segítségével szimulálják továbbá az űrjárművek landolását a Holdon, a Marson és aszteroidákon, amelyeket aztán az űrhajósok felfedezhetnek, eltéríthetnek vagy szükség esetén éppenséggel megsemmisíthetnek, hogy megmentsék a bolygónkat.

 

 

A Pleiades (forrás: NASA)

 

A Linuxon alapuló projektek számos különféle, az űrhöz kapcsolódó területen segítik a kutatást. A Linux és a különböző open source közösségek jelentős szerepet játszanak a tudományos projektek sikereiben, különösen a nagy teljesítményű számítástechnika terén fejlesztett újdonságok révén. A kutatómunka jól skálázható, megbízható és hatékonyan működő, nagy teljesítményű gépeket igényel, amit a nyílt forráskódú megoldások alacsony költségek mellett biztosítanak. Ezek a különféle tudományos kutatások ráadásul a mindennapi életünk számos területére is kihatnak, az időjárás-előrejelzéstől kezdve egészen a tankolásig.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

A Facebook új fejlesztése: karszalag az AR eszközök vezérléséhez

Amikor egy olyan technológiában, mint a kibővített valóság ilyen mértékű növekedés tapasztalható, akkor egyértelművé válik, hogy óriási változást hoz majd életünkben és mindennapjaink részévé válik. 

2021. május 10. 11:38

Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint 20 éve ezzel a titulussal ismeri őt mindenki. Az egykori szegény kisfiú most ’A Vadállatbefogó - Cenzúra nélkül’ című könyvében felfedi, hogy milyen is az „igazi bothzoli”, aki küzdött az alkohollal, a drogokkal és, aki minden pénzét egzotikus hüllőkre költötte.

2021. február 18. 20:22

Vb 2022: volt magyar válogatott labdarúgó vizsgája az I. csoportot, két favoritot lát

Többek között Anglia és Magyaroszág lesz a lengyel csapat ellenfele a 2022-es vébé selejtezőin. Volt magyar válogatott labdarúgó szerint Lengyelországnak és Angliának van legtöbb esélye kijutásra.

2021. február 15. 10:02

22 Bet – széleskörű sportfogadási kínálat egy helyen

Magyarul is elérhető a Bet-Fogadás oldala, mely a legjobb fogadóirodákat gyűjti egybe. Minden sportágban nagy kínálattal rendelkezik.

2021. február 11. 20:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15