A SONY bevezeti legújabb Ultimate 4K HDR TV modelljeit, a BRAVIA Z sorozatot

forrás: Prím Online, 2016. július 21. 09:54

A SONY bemutatta a BRAVIA 4K HDR televíziójának ZD9-es sorozatát, amely már a televíziós kijelzők következő generációját vonultatja fel. E kijelzők sokkal mélyebb fekete szín megjelenítésre képesek, a fények élettel telibbek, a színek pedig szinte egy az egyben visszaadják a valódi világ árnyalatait. 

A Z sorozat új zászlóshajója immáron elfoglalhatja méltó helyét a Sony jelenlegi prémium kategóriás 4K HDR TV-inek élén. E kategóriát olyan, korábban díjnyertes termékek teszik méltán ismertté, mint az XD93 és XD940. A „Z” előtag azt jelzi, hogy az új sorozat jelentős előrelépés a kijelző technológiában. A Sony legutóbbi fejlesztéseivel új szintre emelte a 4K HDR technológiát, amely minden korábbinál nagyobb kontrasztok és teljesen valószerű, pontos színmegjelenítésre képes. Mindez lehetővé teszi a tartalomkészítők által megálmodott képek valósághű megjelenítését.

 

 

Az új ZD9 sorozat BRAVIA 4K HDR televíziói egy újfejlesztésű 4K képfeldolgozó egységgel, a 4K HDR X1 Extreme processzorral vannak felszerelve, amely az egyedülálló háttérmegvilágítási technológiával, a Backlight Master Drive-val kombinálva soha nem látott kontrasztot képes produkálni páratlanul pontos színárnyalat megjelenítés mellett. A színmélység, a textúrák és a képek valósághűsége révén e televíziók a korábbiaknál sokkal élethűbb vizuális élményt kínálnak.

 

Az új 4K X1 Extreme Processzor fejlesztése során a mérnököket az a cél vezérelte, hogy felülmúlhatatlan 4K HDR vizuális élményt hozzanak létre. A Sony korábbi, 4K X1 processzorához képest az új technológia 40%-kal több valósidejű kép feldolgozására képes. A három új technológia – az objektumalapú HDR remasterelés, a párhuzamos adatbázis-feldolgozás, valamint a Super Bit Mapping 4K HDR – ötvözése révén a 4K HDR tartalmak megjelenítése teljesen új szintre lépett.

 

 

Az objektumalapú HDR remaster technológia az egyes jelenetek képeinek elemzése, majd a tárgyak színeinek és a kontrasztjának korrekciója révén a jeleneteket oly mértékben képes feljavítani, hogy a textúrák megjelenése szinte megegyezik a valódi világban látottakkal. Ez a technológia ráadásul képes arra is, hogy a szabvány dinamikatartományban rögzített HD tartalmakat közel 4K HDR szintre javítsa fel.

 

A jelenlegi tartalomjavító adatbázis mellett a 4K HDR X1 Extreme processzor rendelkezik egy olyan, kizárólag a Sony számára elérhető adatbázissal is, amelynek célja a zajcsökkentés. Képminták ezreinek áttekintése révén a párhuzamos adatbázis-feldolgozás egyszerre szűri ki az oda nem illő zajokat és javítja a képminőséget kristálytiszta 4K szintre.

 

 

A Super Bit Mapping 4K HDR technológia simább, természetesebb képeket eredményez. A 14 bites jelfeldolgozó egység részekre bontja a 8 bites (Full HD) és 10 bites (4K) forrású színsávokat és felkonvertálja őket 14 bit egyenértékű szintre, ami 64-szer több színárnyalatot jelent. Az arcok, naplementék és egyéb, színgazdag képek még átütőbb erejűek lesznek a finom színátmeneteknek köszönhetően.

 

E három technológia együttes alkalmazása révén a 4K HDR X1 Extreme processzor számos különböző típusú tartalomból képes magával ragadó 4K HDR képminőséget generálni.

 

Mindemellett a BRAVIA 4K HDR TV-k új ZD9 sorozata már felvonultatja a Backlight Master Drive technológiát is, amelyet a Sony a 2016-os CES-en még prototípusként mutatott be a nagyközönség előtt. A Backlight Master Drive egy olyan precíziós háttérvilágítás-javító technológia, amely lehetővé teszi a fényerősség és a kontraszt további növelését annak érdekében, hogy kiaknázhassuk a 4K HDR technológia által nyújtott lehetőségeket. A Backlight Master Drive önmagában egyesíti a sűrű telepítésű LED struktúrákat, a szuperpontos fényvezérlő algoritmusokat és az egyedülálló optikai kialakítást.

 

 

Korábban a lokalizált fényerő-szabályozás csupán LED-ek csoportjait volt képes hatékonyan vezérelni. A legújabb, pontos fényvezérlő algoritmusok összeházasításával azonban a Backlight Master Drive technológia képes lett az egyes LED-ek külön-külön történő szabályozására. Ez az innovatív, új algoritmus tökéletes pontosságot tesz lehetővé, így páratlanul mély kontrasztarány és valósághű színmegjelenítés vált elérhetővé.

 

Az egyedülálló optikai struktúra és a finomhangolt LED-kialakítás a LED-fénynyalábokat egyetlen, precízen meghatározott pontba fókuszálja, amelynek révén elérhető a nagyobb kontrasztarány. A korábbi LED televíziókon még jól látható fényszórást és flare hatást szintén jelentősen sikerült csökkenteni.

 

A Backlight Master Drive korábban még soha nem tapasztalt dinamikus tartományt képes elénk varázsolni, a hihetetlenül mély feketétől a szemkápráztatóan színes képekig. A látvány még soha nem volt ennyire élethű, mint most, hogy teljes mélységükben sikerült kiaknázni a 4K HDR tartalmakat.

 

Nem csak a képernyőnek köszönhetik a nézők a tévénézés új élményét. A ZD9 dizájnját úgy alakították ki, hogy a televíziózást egy teljesen új szintre emelje. Elölről a kialakítás a letisztult, fekete felszínével visszafogottságot sugall és hagyja, hogy a nézők teljesen belemerüljenek a 4K HDR élménybe. Hátul pedig minden vezetéket elrejtettek, hogy a készülék bárhonnan nézve is vitathatatlanul megnyerően és elegánsan mutasson.

 

A BRAVIA 4K HDR TV-k ZD9-es sorozata ráadásul Android TV rendszeren fut, amelyhez a Sony fejlesztett egyedülálló felhasználói felületet. Az élő televíziós adásoktól az internetes videoszolgáltatásokig minden könnyedén elérhető az új, szaggatásmentes Content bar felhasználói felületen, amely ráadásul a továbbfejlesztett tartalomkeresésen felül már hangvezérléssel is működik. Az új Content bar stílusszűrő funkcióval is rendelkezik (*régiófüggő szolgáltatás). Ahelyett, hogy számtalan különféle csatornán szörfölnénk fel s alá, választhatunk a kedvenc műfajaink közül is (pl. Sport, zene, hírek, stb.).

 

 

BRAVIA 4K HDR TV, ZD9-es sorozat (65”, 75” és 100” modellek)

  • 4K HDR kompatibilis, így nagyobb fényerővel, kontraszttal és színmélységgel képes fogadni és feldolgozni az interneten, HDMI-n vagy USB csatlakozón át érkező szabványos videojeleket.
  • Rendelkezik az új 4K HDR X1 Extreme processzor egységgel, amely javítja a HD, 4K és 4K HDR képek tisztaságát, színmélységét és pontosságát. Az egység három technológiát ötvöz magában: az objektumalapú HDR remastert, a párhuzamos adatbázis-feldolgozást és a Super Bit Mapping 4K HDR-t, amelyek együttesen teljesen új szintre emelik a 4K HDR televíziózás élményét.
  • Tartalmazza a Backlight Master Drive technológiát is, amely a sűrű telepítésű LED-struktúra révén páratlan pontosságú fényvezérlést tesz lehetővé a képernyőn, egyetlen pontba gyűjti a LED-ek által kibocsátott fényt és olyan pontosan fókuszálja azt, hogy segítségével elérhető az ultra magas kontrasztarány a képernyőn.
  • Az X-tended Dynamic Range PRO jobb kontrasztarányt biztosít azáltal, hogy pontosan és igény szerint erősíti vagy gyengíti a fényerőt a képernyő bármely pontján. A fényerőtartomány a hagyományos LED háttérvilágítású televízióknak a háromszorosa, ráadásul a TV képes bármely forrásból érkező jelet közel HDR minőségűre javítani a fényerő kiterjesztett szabályozása révén.
  • A TRILUMINOS képernyő élénk, gazdagabb színeket varázsol a néző elé a pontosabb színmegjelenítő technikák jóvoltából.
  • A 4K X-Reality PRO a Sony saját, egyedülálló, adatbázis-elemző algoritmusának köszönhetően döbbenetesen élethű képeket tud megjeleníteni bármely tartalom, így például televíziós élő adás, DVD, Blu-Ray lemez vagy internetes videók és digitális fotók esetén is. 
  • Asztalra állítva is elrejthetőek a kábelek
  • A 100”-os verzió padlóra telepíthető állvánnyal és asztali rögzítéssel is rendelkezik, a 75” és 65”-os méretek kizárólag asztali rögzítéssel telepíthetők.
  • Az Android TV segítségével a néző felfedezheti a mozifilmek, zenék, fotók, játékok, valamint az internetes böngészés és az alkalmazások világát. Hangvezérlés esetén kérésekkel irányíthatjuk a tévét, kereshetünk tartalmat. Google Cast-tal könnyedén küldhetőek tartalmak okostelefonról vagy tabletről a TV-re. A Google Play segítségével a tévére is kivetíthetjük mindazt, amit épp az okostelefonunkon vagy tabeltünkün csinálunk. 
  • A kizárólag a Sony számára elérhető Content bar jóvoltából lehetőség van kényelmesen TV-t nézni még a neten való böngészés közben is.

 

A Sony BRAVIA 4K HDR televíziók ZD9-es szériája Európában 2016-ban lesz elérhető. Az árak kereskedőnként és országonként eltérhetnek.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09