Napelemparkot létesít a nyíregyházi LEGO gyár

forrás: Prím Online, 2020. december 15. 09:38

A nyíregyházi LEGO gyár bejelentette, hogy kiterjedt napelempark létesítését kezdte meg a gyártórészleg melletti területen. A fotovoltaikus erőmű évente 4,6 megawatt energiát lesz képes előállítani, ami a gyár energiaszükségletének mintegy 40-50%-át kitevő tiszta energia. A projekt már a tervezés fázisában jár, a napelemeket pedig jövő nyáron telepítik majd.

2014-ben adták át a modern nyíregyházi gyáregységet, amelyet azóta többször kibővítettek és továbbfejlesztettek. Már az építéskor számos energiatakarékos megoldást alkalmaztak a gyárban az energiafogyasztás csökkentése érdekében, a napenergia használata pedig egy újabb lépés az alacsony kibocsátású termelés irányába. A beruházás emellett hozzájárul a LEGO Csoport múlt héten bejelentett kötelezettségvállalásához, mely szerint 2032-re 37%-kal csökkentik gyáraik szén-dioxid-kibocsátását annak érdekében, hogy a cég hozzájáruljon a klímaváltozás negatív hatásainak visszaszorításához.*  A célt a Science Based Target kezdeményezés keretein belül hagyták jóvá, összhangban azzal, hogy a globális felmelegedés mértéke 1,5°C fok alatt maradjon, ami a Párizsi Megállapodás egyik legfontosabb törekvése.

 

A vállalatcsoport célkitűzésébe beletartozik a működéséből származó kibocsátás - amely 10%-át teszi ki a teljes kibocsátásnak; illetve a gyárak, irodák, üzletek energiafelhasználása, valamint az ellátóláncok területei, többek között a nyersanyag és a forgalmazás - amelyek a kibocsátás 90%-áért felelősek.

 

“A klímaváltozás az egyik legnagyobb veszély a társadalmunkra, bolygónkra, amelyet gyermekeink örökölnek meg. Arra törekszünk, hogy egy jobb világot teremtsünk a jövő nemzedékének, amit úgy tudunk elérni, hogy csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást az egész ellátóláncunkban” – mondta Tim Brooks, a LEGO környezetvédelemért felelős részlegének alelnöke.

 

Ahhoz, hogy a LEGO Csoport elérje kitűzött célját:

  • Folytatja a fenntartható alapanyagok kutatásának támogatását, hogy csökkentsék a LEGO termékek és a csomagolás szénlábnyomát a körforgásos üzleti tevékenység érdekében.  
  • Beszállítóival továbbra is a “Tegyél azért, hogy csökkents” program irányelvei mentén működik együtt, amelyet 2014-ben hozott létre a LEGO Csoport, hogy támogassa partnereit a környezetre gyakorolt negatív hatásuk csökkentésében.
  • Növeli az energiahatékonyságot a teljes működési hálózatában, kibővíti a gyárak megújuló energiatermelését, és 100%-ban megújuló energiát biztosít a gyárak, az irodák és az üzletek számára – a Nyíregyházán épülő napelem-park fontos lépés ennek a célnak az eléréshez.
  • Növeli a megújuló energiába fektetett beruházásait minden olyan régióban, ahol jelen van, annak érdekében, hogy 2022 végére karbonsemlegesen működjön.
  • A legmagasabb környezetvédelmi normáknak megfelelően alakítja ki az irodákat és gyárakat.

 

“A vállalatoknak kulcsfontosságú szerepük van az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság kialakításában. Azzal, hogy ilyen ambiciózus szén-dioxid-kibocsátás célt kitűztük ki magunk elé, nem csupán a saját hatékonyságunkat tesszük jobbá, hanem a teljes értékláncunkban ösztönözzük az innováció és az energiahatékonyság fókuszú szemléletet. Nem csak jobban szeretnénk csinálni, de felelősséget is vállalunk, hogy kivesszük a részünket a gyermekeink, bolygónk védelmében zajló munkából globális felmelegedés hatásaival szemben” – mondta Brooks a tevékenység céljával kapcsolatosan.

 

____________
* Az 1, 2 és 3 körbe tartozó kibocsátások a 2019-es évhez viszonyítva.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52