Visszavonul a mobiltelefónia egyik meghatározó alakja, Dr. Drozdy Győző

forrás: Prím Online, 2020. december 16. 11:10

Dr. Drozdy Győző, a Pannon GSM, majd a Telenor meghatározó szakembereként 1993 óta formálta a hazai mobil-távközlés fejlődését. Finnországból költözött haza, hogy részt vegyen az első GSM-hálózatok kiépítésében, karrierjének legfőbb mérföldköveit az első GSM hálózaton történő hívás, az SMS szolgáltatás és több világszabvány bevezetése mellett a mobilinternet térhódítása jelentették. Büszke rá, hogy szakterületén Magyarország a világ élvonalába tartozik.

A villamosmérnöki és híradástechnikai szakmérnök végzettségű dr. Drozdy Győző a rendszerváltás idején mikroelektronikai kutatásokban dolgozott Finnországban. Jelentős tapasztalatot szerzett a GSM-rendszerek területén, így figyeltek fel rá a Pannon GSM alapítói és szerződtették le a vállalat első munkavállalójaként. A magyar állam 1993-ban hirdette meg az első koncessziós frekvenciapályázatot, a szakember és csapatának munkájának köszönhetően pedig már 1994 tavaszán elindulhatott a szolgáltatás. A világon sehol nem épült olyan gyorsan mobilhálózat, mint hazánkban. 1995-ben megindították az újdonságnak számító SMS szolgáltatást is.

 

„Az SMS egy valódi technológia-inspirált fejlesztés volt. A szakemberek rájöttek, hogy lehetséges a megvalósítása, mi pedig bevezettük a piacra. Érdekes módon az első két évben nem nagyon használták az emberek, aztán hirtelen nagyon népszerű lett. Azóta is ilyen kölcsönhatásban működnek a fejlesztések: megjelenik egy új lehetőség, és ha a felhasználók jól fogadják, az rohamos tempóval lesz egyre jobb és egyre elterjedtebb” – emlékezett vissza dr. Drozdy Győző, a Telenor Magyarország leköszönő vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

 

1999-ben az 1800 MHz-es frekvencia megnyitásakor nyitottan fogadták a piacra érkező új versenytársat, nemzeti roamingot biztosítva számukra. Az új szereplővel dr. Drozdy Győző vezette a tárgyalásokat. A többszereplős verseny nem szabott gátat a fejlődésnek, az ezredfordulóra a Pannon GSM-nek már egymillió előfizetője volt, közel tízszerese az eredeti célként meghatározott számnak.

 

 

„A kilencvenes években volt konferencia, amin kinevettek a résztvevők, amikor arról beszéltem, hogy a mobiltelefonok meg fogják előzni a vezetékes telefonokat előfizetők terén. Amikor 10 éve a mobilfizetés elterjedéséről osztottam meg a gondolataimat már nem történt hasonló eset. Ez egyébként egy olyan terület, ami kicsit lassabban robbant be, mint amire számítottam” – mondta dr. Drozdy Győző.

 

1993 óta többször töltött be igazgatói, majd vezérigazgató-helyettesi pozíciót, 2018 augusztusától a Telenor vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, ez egyben leköszönő pozíciója. Pályafutása alatt jelent meg az első színes-, majd érintőképernyős telefon, bevezették itthon a mobilinternetet, és kiépítették a 3G (2009), később a 4G hálózatot (2012). Az utóbbi években aktívan jelen volt az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok bevezetésénél is. Rendkívül büszke a magyar szakemberekre, akik lehetővé tették, hogy Magyarország hagyományosan a világ legfelső 10 százalékába tartozzon lefedettségben és mobilhálózat sebességben is.

 

Dr. Drozdy Győző a mobil rádiótelefon rendszerek hazai meghonosításában és felfuttatásában végzett elkötelezett munkáját a szakma 1998-ban Aschner Lipót-díjjal, 1999-ben a legrangosabb hazai innovációs elismerésként Gábor Dénes-díjjal, 2019-ben pedig telekommunikációs Puskás Tivadar-díjjal jutalmazta. Most 27 év után visszavonul, de tervezi, hogy továbbra is követni fogja az iparág fejlődését. Feladatait dr. Erdélyi Márk, a Telenor eddigi jogi igazgatója veszi át, aki 17 évvel ezelőtt csatlakozott a vállalathoz.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Telekom bemutatja fiataloknak szóló ajánlatát

Formáld szabadon a kereted! – ez a koncepciója a Telekom új, fiataloknak szóló ajánlatának, amely az adatforgalom és a hanghívás terén is a célcsoport különböző élethelyzeteihez maximális rugalmassággal alkalmazkodik. A Kraft Ajánlat paramétereit az Y és a Z generáció megkérdezésével alakították ki – azt is ők dönthették el, hogy az alternatívák közül melyik kerüljön végül a piacra. Az ajánlat abban is igazodik a korosztály szükségleteihez, hogy igény szerint további szolgáltatásokkal bővíthető.

2021. július 26. 19:09

Közösségi irodát nyitott Budapest belvárosában a Telenor

Desk in the city néven ötven fő befogadására alkalmas közösségi irodát nyitott az Astoriánál található budapesti üzletében a Telenor. A koncepció azokat célozza, akik rövid időre vonulnának irodai környezetbe egy könnyen megközelíthető belvárosi helyszínen. A Desk in the city-ben jelenleg bárki ingyenesen foglalhat helyet egy tetszőleges asztalnál vagy tárgyalót egy-egy órára. A helyszín lehetőséget biztosít az egyéni és csoportos munkavégzésre is. A szolgáltató gondoskodik a teljes üzlet rendszeres fertőtlenítéséről, valamint a helyszínen kihelyezett eszközökkel a munkaállomások egyénileg is fertőtleníthetők.

2021. július 26. 17:31

Honnan tudhatjuk, hogy egy weboldal nem biztonságos?

Naponta valószínűleg több tíz, de akár több száz webhelyet is felkeresünk. Biztosan elolvasunk egy-egy cikket, ellenőrizzük a közösségi média profiljainkat, online nézzük a kedvenc műsorunkat, vagy éppen rákattintunk egy barátunktól kapott linkre. Honnan vehetjük észre, hogy az általunk látogatott oldalak biztonságosak-e, nem pedig az adatainkra vadászó webhelyek? 

2021. július 26. 15:56

Útnak indult a Yunex Traffic márka

A korábbi Siemens Intelligens Közlekedési Rendszerek (ITS) új márkanevet vezet be Yunex Traffic néven, és július 1-jétől a Siemens Mobility új vállalataként működik. A vállalat egy gyors ütemben fejlődő piacon pozícionálja magát, ahol stratégiailag kihasználhatja piacvezető pozícióját az utak és városok számára kínált innovatív, intelligens és átfogó mobilitási megoldások terén. Világszinten Markus Schlitt vezérigazgató és Jan Villwock pénzügyi igazgató vezetésével a Yunex Traffic világos üzleti fókusszal és vállalkozói szabadsággal működik, saját növekedési stratégiáját követheti, stratégiai partnerségeket építhet, alakíthatja az iparág digitalizációját és aktívan előmozdíthatja a piaci konszolidációt.

2021. július 26. 14:15

Rossz számlával bukhatjuk az otthonfelújítási támogatást

Alaposan felpörgette az építőipart az utóbbi idők egyik legnagyobb volumenű lakásfelújítási támogatási programja. A 2021. január 1-jével startolt otthonfelújítási támogatással együtt a lakásfelújítási szakmunkákhoz kapcsolódó számlázási kérdések is előtérbe kerültek.

2021. július 26. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53