Mennyi időbe telne kiolvasni a világ legjobb bestseller köteteit?

forrás: Prím Online, 2021. április 20. 17:13

A Picodi.com analízis csapata kiszámolta mennyi időt vesz igénybe a világ bestsellereinek elolvasása.

Gyakran előfordul, hogy a mozikban és streaming platformokon sikeressé váló filmek és sorozatok híres könyvek filmadaptációi. A „Trónok harca”, az egyik legnézettebb tévésorozat sem kivétel. A népszerű sorozat George R. R. Martin „A tűz és jég dala” című fantasy regénye alapján jött létre. A sorozat két utolsó kötete ugyan még nem jelent meg, de így is már 5 kötetet olvashattak ki a rajongók. A Westeros világának felfedezése egy átlagos olvasó számára 124 órát jelent – ez a leghosszabb idő az összehasonlításban.

 

 

 

A második helyet a rangsorban ugyancsak egy varázsló foglalja el – Harry Potter. Milliók nézték meg a mozikban a J. K. Rowling által írt könyvek filmadaptációit. A varázslóvilág olvasása ebben az esetben 83 órát vesz igénybe.

 

A harmadik helyen egy modern kori vámpír love-sztorit találunk az amerikai Stephenie Meyertől, az „Alkonyat”-ot – 4 kötet tartozik hozzá, ami összesen 43,5 órányi olvasást jelent.

 

A legkevesebb időt igénylő könyvek olyan címeket tartalmaznak, mint a „Kis herceg” Antoine de Saint-Exupéry-től (1 óra), „Alice csodaországban” Lewis Carroll-tól (2 óra) és „Az alkimista” Paulo Coelho tollából (3 óra).

 

Habár a világ legnépszerűbb könyveinek listáját amerikai és brit szerzők uralják, nem csak az ő műveik a legeladottabak a világon. A milliós számban elkelt világsikerek között szerepel „A rózsa neve” Umberto Eco-tól (Olaszország, 16 óra), „Száz év magány” Gabriel García Márquez-tól (Kolumbia,11 óra), vagy a „A Mester és Margarita” Mihail Bulgakov tollából (11 óra) és Vladimir Nabokov „Lolitája” (10,5 óra) – mindkettő orosz szerzőtől.

 

Ha napi 8 óra olvasással számolunk, akkor az ezen sikerkönyvek elolvasása közel 58 napot venne igénybe.

 

A keresés módszertana

A világ bestsellereinek rangsorában a világ több mint 30 millió példányban eladott kötetei szerepelnek. Az olvasás ideje azon a feltételezésen alapult, hogy egy átlagos magyar nyelvű olvasási idő percenként 250 szót vesz igénybe.

 

Források

Marc Brysbaert – Hány szót olvasunk percenként? Az olvasási arány áttekintése és metaanalízise.

Picodi.com

Kulcsszavak: könyv Picodi.com Picodi

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09