A világ legnagyobb napelemes energiatárolóját szállítja a Huawei Szaúd-Arábiába

forrás: Prím Online, 2021. november 16. 14:11

A világ eddigi legnagyobb, 1300 megawattórás, szigetüzemű akkumulátoros energiatárolójának szállításáról írt alá megállapodást a Huawei Technologies a kínai SEPCOIII naperőmű üzemeltető és kivitelező vállalattal a Dubaiban megrendezett Global Digital Power Summit 2021 rendezvényen. A tervezett beruházás a Vörös-tenger partján a szaúd-arábiai ACWA Power fejlesztésében valósul meg, és egy 400 megawattos naperőmű is társul hozzá.  A projekt az egyik kulcseleme a Saudi Vision 2030 elnevezésű kezdeményezésnek, melynek célja, hogy csökkentse Szaúd-Arábia olajfüggőségét, diverzifikálja az ország gazdaságát, és fejlessze az olyan közszolgáltatásokat, mint az egészségügy, az oktatás vagy a közcélú infrastruktúra.

A Vörös-tenger partján található projekt a Saudi Vision 2030 kezdeményezés egyik kulcsfontosságú eleme. A projekt magában foglalja egy új, teljesen megújuló energiára támaszkodó okosváros, Neom felépítését a Vörös-tenger partján, Szaúd-Arábia északnyugati részén. 

 

A Vörös-tenger projekt fenntartható közüzemi infrastruktúrájának tervezésére, kiépítésére és működtetésére a szaúdi ACWA Power által vezetett konzorcium nyert szerződést, melynek fővállalkozója a kínai SEPCOIII vállalat. A most létrejött megállapodás szerint SEPCOIII és a Huawei Technologies közösen dolgoznak azon, hogy segítsék Szaúd-Arábiát a tiszta energia és zöldgazdasági központjának létrehozásában. A Huawei biztosítja zászlóshajó FusionSolar Smart PV+ megoldását a Vörös-tenger projekt számára, beleértve az 1300 MWh-s akkumulátoros energiatároló rendszert (BESS), az energiaátalakító rendszert (PCS), valamint a kommunikációs és irányítási rendszert, a megoldástervezés, az elektromos hálózat szimulációja és a kapcsolódó tervezési tanácsadás mellett. Ez a legnagyobb energiatárolási (BESS) vállalkozás azóta, hogy a Huawei 2021 júniusában elindította Smart String Energy Storage megoldását a közüzemi méretű naperőművek számára.

 

 

Szélsőséges körülmények között is jól teljesít a rendszer

A Vörös-tenger projekt a világ legambíziózusabb regeneratív turisztikai projektje, mely a várakozások szerint egymillió látogatót fogad majd évente. A Vörös-tengertől nyugatra fekvő Tabuk tartomány délnyugati partvidékére épített projekt tervezett mérete 28 000 km². A nap- és szélenergia időszakos és ingadozó jellege elengedhetetlenné teszi az energiatárolást a megújuló energiás projektek biztonságos és stabil működéséhez. A projekt áttörést jelent Szaúd-Arábia új gazdasági növekedési lehetőségeinek keresésében is, mivel az ország sokat foglalkozik egyre jobban kimerülő olajkészleteivel, és egy új életstílus kezdetét is jelenti Szaúd-Arábia környezetvédelmi kötelezettségvállalásai alapján. 

 

„Ez a világ legnagyobb energiatárolási projektje, és egyben a világ legnagyobb szigetüzemben működő energiatárolási projektje, amely úttörő szerepet tölt be a napelemes és BESS-alapú energiarendszerek biztonságos és stabil működésében” – mondta Chen Guoguan. A Huawei Digital Power vezérigazgatója és a Huawei Smart PV elnöke szerint a projekt emellett bevezeti a hálózati áregyenlőség korszakát, ahol az energiatermelés sokkal alacsonyabb költséggel jár, mint a hagyományos energiatermelő rendszerek esetében. Szerinte az energiatárolás segít megoldani a távoli területeket érintő áramellátási problémákat, és áthidalja a világ minden táján fennálló energiahiányt. A megoldás ellenáll a szélsőséges környezeti hatásoknak, például magas hőmérsékletnek, magas páratartalomnak és magas sótartalomnak, melyek mind előfordulnak a Vörös-tenger partja mentén, és más távoli területeken is alkalmazható, ahol az elektromos hálózatokhoz való hozzáférés gyenge vagy egyáltalán nincs. 

 

 

Az egész világ azon dolgozik, hogy a tiszta energia legyen az elsődleges, vagy akár az egyetlen elérhető energiaforrás. Kínában például 2020 végén Csinghaj tartományban épült meg a világ első teljesen tiszta energiájú ultranagyfeszültségű (UHV) erőátviteli projektje, amely az akár 1563 km-re lévő területekre is tiszta energiát tud szállítani.

 

A Huawei több mint tíz évnyi tapasztalattal rendelkezik az energiatárolási rendszerek fejlesztése és kutatása területén, összességében több mint 8 gigawattóra kapacitású energiatároló rendszert telepített világszerte. Az ügyfél a biztonság, a költséghatékonyság, a szolgáltatás válaszideje és megbízhatósága miatt választotta a Huawei FusionSolar Smart PV + Storage megoldását.  A szerződés szerint a Huawei 2022 júniusától szállítja le a megoldást, a teljes projekt várhatóan 2023 márciusában fejeződik be.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újra a megszokott mederben a FoxPost, levonult a szökőárszerű terhelés

A FoxPost felszámolta azt a Maglódon felállított ideiglenes csomagautomatát, amely az elmúlt hetek rendkívüli terheléshullámának kezelésére szolgált, egyidejűleg megszüntették a további rendkívüli intézkedéseket is. A döntésre azért került sor, mert a probléma megszűnt és a működés ismét a szokott mederben folyik. Ezzel egyidőben a vállalat több száz új csomagautomata telepítésébe kezdett országszerte.

2024. május 19. 14:40

Még mindig rengeteg ügyfél bankol ezzel a világelső, de drága magyar találmánnyal

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2024. februári adatai szerint a számlavezetés során a bankok felé kifizetett díjak 15 százalékát teszik ki az SMS szolgáltatások. Bár a jegybank nyolcezer forint közelébe becsülte az SMS-ekre fordított éves átlagos ügyfélköltséget, a BiztosDöntés.hu szerint ez a költség még ennél nagyobb is lehet. Pedig ma már a legtöbb banknál létezik erre egy ingyenes alternatíva, melyre könnyen át lehet állni.

2024. május 19. 12:34

Újabb régiós szolgáltató központot hoz Budapestre a Schneider Electric

Budapesten hozza létre új, Europe Services Hub elnevezésű szolgáltató központját a Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat. A tervek szerint 2025-re 100 fősre bővülő csapat az európai országokban dolgozó helyi stábokkal együttműködve az egész kontinenst lefedi majd a magyar fővárosból.

2024. május 19. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59