Irodai munka ülve vagy állva? Melyik jobb nekünk?

forrás: Prím Online, 2022. január 6. 13:35

Sok a dilemma azzal kapcsolatban, hogyan lehet csökkenteni az irodai ülőmunka káros hatásait. A munkahelyi álló asztalok sok egészségügyi problémára kínálnak megoldást, de valóban ez lenne-e az egyetlen üdvözítő megoldás? Nézzük az állómunka néhány előnyét és hátrányát!

A kutatások szerint a napi nyolc óránál több ülés mellett megnő a korai halál, illetve a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Egy átlagos irodai dolgozó viszont napi 15 órát ül. Nem csoda, hogy a munkavállalók egészsége egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Az otthoni munkavégzés miatt az elmúlt két évben sokan a konyhát és a nappalit jelölték ki ideiglenes munkaterületté. A hibrid munka során normálissá vált a konyhaasztalnál vagy a kanapén ülni naphosszat. De vajon jó-e ez nekünk?

 

Sok munkáltató próbálkozik javítani a helyzeten – a megbeszéléseket állva tartják, vagy különféle módon emlékeztetik a dolgozókat arra, hogy időközönként mozgassák át a testüket, nyújtsák ki a lábukat ülés közben.

 

Fotó: Envato

 

Mi szól az álló asztal mellett…

Egy javaslat azonban a gyökerénél fogja meg a problémát – a székek helyett álló asztalokat ajánlanak a munkatársaknak. Szakmai vélemények szerint a munkahelyi álló asztalok nemcsak a munkavállalók egészségére hatnak jól, de növelhetik a termelékenységet is, ugyanis aki áll, az motiváltabb lesz abban, hogy gyorsan dolgozzon, hisz senki sem szeretné az egész napját állva tölteni.

 

Egy tanulmány szerint azok, akik választhattak az ülés és az állás között, sokkal kevesebb időt töltöttek ülve, egészségesebbek voltak és jobb volt a teljesítményük is azokhoz képest, akik az asztal mellett ültek egész nap.

 

Egy tanulmány szerint azok, akik választhattak az ülés és az állás között, sokkal kevesebb időt töltöttek ülve, egészségesebbek voltak és jobb volt a teljesítményük is azokhoz képest, akik az asztal mellett ültek egész nap.

 

…és ellen?

A javaslat ellenzői szerint ugyanakkor a kreatív munka – mint például az írás vagy a tervezés – lényegesen nehezebb állva, különösen akkor, ha a lábad vagy a hátad fájni kezdett. Meg kell említeni, hogy az álló asztalok bár nagyszerű ötletnek tűnnek, a napi hat vagy több órás állás hasonló kockázatokat hordoz, mint az ülés – árt a keringésnek, a merevvé teszi az ízületeket és a rossz testtartást okoz.

 

Az igazi probléma a mozgás általános hiánya, így a legjobb forgatókönyv az lenne, ha állítható íróasztalt használnánk, hogy az alkalmazottak felváltva ülhessenek és állhassanak, illetve, az is csodákat tesz, ha óránként legalább egyszer átmozgatja magát mindenki függetlenül az alap testhelyzettől.

 

Forrás: munkaeropiac.eu

Forrás: The pros and cons of standing desks in the workplace | Rise (risepeople.com)

Fotó: Envato

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis

Különleges installációval ünnepli a Föld napját a Prologis magyarországi csapata. A vezető logisztikai ingatlancég a Prologis Park Budapest-Sziget II-ben egy 350 négyzetméteres festménnyel emlékezik meg a környék állat- és növényvilágáról, ezzel is felhívva a figyelmet a fenntarthatóság és az élővilág tiszteletben tartásának fontosságára.  

2024. április 22. 19:32

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50