Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

forrás: Prím Online, 2022. január 25. 09:45

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

A technika fejlődésével idővel számos olyan funkció kerülhet a látóterünkbe, amit nem terveztünk be az eredeti rendszerbe. Ezért fontos úgy kialakítani az alaprendszerünket, hogy azt a jövőben folyamatosan optimalizálni és bővíteni tudjuk.

 

Milyen hasznos funkciókhoz enged hozzáférést egy okosszenzor?

 

Ami legtöbbször eszünkbe juthat, az a mozgásérzékelő és fényérzékelő szenzor. Ezeken túl azonban számos olyan hasznos funkció létezik, amely megkönnyíti a hétköznapjainkat. A funkció választásánál alapvető kívánalom lehet, hogy biztonságosabbá, illetve kényelmesebbé tegyük az otthonunkat. Megelőzzük az esetleges baleseteket, valamint olyan távvezérlő funkciókat integráljuk saját rendszerünkbe, amikkel automatizálhatunk egyes tevékenységeket.

 

Annak érdekében, hogy hosszú távon fokozzuk a kényelmi funkciót, érdemes a különböző lehetőségeket automatizálni és lehetőség szerint összekapcsolni.

 

A leghasznosabb funkciók, amiket szenzorokkal és érzékelőkkel irányíthatunk

 

A SmartWise apró kis eszközei számos helyzetben segítségünkre lehetnek. Ilyen lehet például, hogy ellenőrzik az ajtók és az ablakok állapotát. Ez egyrészt biztonsági szempontból sem utolsó szempont, lehet ez a saját biztonsági rendszerünk része is. Akkor is kiváló szolgálatot tehet, ha például egy nyári záporban nyitva felejtettük az ablakot.

 

A mozgásérzékelőket szintén integrálhatjuk a biztonsági rendszerünkbe, illetve bővíthetjük ezzel az okos riasztórendszerünket. Ezentúl számos egyéb felhasználási lehetőség is van, hiszen ha van olyan területe a háztartásnak - például egy műhely vagy egy medence -, ahova nem szeretnénk a kis gyermekünket közel engedni, ezeknek az eszközöknek a segítségével szabályozhatjuk és biztonságosabbá tehetjük az otthonunkat. Összeköthetjük okosvilágítási funkcióval, és ezzel már egy környezettudatos szempontnak is eleget teszünk, hiszen az energiafogyasztásunkat csökkenthetjük általa.

 

Többféle paramétert is mérhetünk az érzékelők segítségével

 

Sok háztartásban gondot okoz a nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom. Egy ilyen szenzor segítségével könnyen kordában tarthatjuk ezeket az értékeket, hiszen a klímához vagy a párátlanító eszközhöz kapcsolhatjuk ezeket. Így pedig könnyedén a kívánt határértékek között tarthatjuk az értékeket, ezzel pedig egy egészségesebb otthont hozunk létre.

 

Ma már használhatunk érzékelőket különböző szivárgások megállapítására is, úgymint a vízszivárgás vagy akár a gázszivárgás is. A téli időszakban sokat hallani a szén-monoxid káros hatásairól, illetve hogy milyen problémákat okoz, ha ez bekerül az otthonunk levegőjébe. Annak érdekében, hogy megelőzzük a nagyobb veszélyt, egy jól kialakított okosotthon segítségével megakadályozhatjuk a problémát, ami életet is menthet.


 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50