Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

forrás: Prím Online, 2022. január 31. 09:19

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

Tény, hogy egyre inkább szükségünk van az internet előnyeit a magunk javára fordítani, de mint mindennek, ennek a fajta kényelemnek is ára van. Az online jelenlétért cserébe adatokat szolgáltatunk ki magunkról, jobb esetben kevésbé bizalmasokat, de ha nem vigyázunk eléggé adataink biztonságára, ha a személyazonosságunkat nem is, de a bankkártyaadataink könnyűszerrel kerülhetnek illetéktelenek kezébe.

 

A TonerPartners.hu munkatársai a megfelelő erősségű jelszó kiválasztásához adnak ebben a cikkben támpontokat.

 

Miért fontos az online biztonság?

 

A webes jelenlét biztonsága legalább olyan fontos, mint otthonunk védelme. A nyilvános wifi kapcsolat használata, egy gyanús link egy személyre szóló e-mailben olyan lehetőségek a hackereknek, amivel a tudtunk nélkül pillanatok alatt megszerezhetik a jelszavainkat, feltörhetik a közösségi hálózatokon létrehozott profiljainkat, és rosszabb esetben megszerezhetik a bankkártyaadatainkat is.

 

Sok oldal, ami regisztrációt kér, ellenőrzi a jelszó erősségét, és olyan követelményeket támaszt, amik megnehezítik az illetéktelen hozzáférést. Például ha a TonerPartners.hu oldalon regisztrálsz alternatív vagy eredeti festékpatron rendelésekor, kis pipa jelzi a megfelelő hosszúságú jelszót.

 

 

1 másodperc alatt feltörhető jelszavak

 

Laikusként nehéz elképzelni, hogy valaki éppen a te jelszavad kitalálásával foglalkozik, de a számtalan visszaélés a bizonyíték arra, hogy mennyire fontos egy kellően erős és biztonságos jelszó kiválasztása. Ennek ellenére sokan még mindig az alábbiakat adják meg, a hackerek pedig rutinosan ezekkel próbálkoznak először. Így gyakran nem kerül többe egyetlen másodpercnél a személyes fiók feltörése. Nem biztonságos, elcsépelt jelszavak:

 

  • Iloveyou
  • Abc123
  • Milion2
  • Valamilyen fontos évszám (gyermek születése, saját születési dátum, házasságkötés, évforduló, stb.)
  • Kedvenc sportcsapat, évszak, nap vagy étel
  • Saját vagy családtag keresztneve

 

Milyen a biztonságos jelszó?

 

  • Legyen hosszú: Minél több karakterből áll a jelszó, annál nehezebb lesz egy idegennek kitalálnia.
  • Kombinálj: Sok regisztrációs felületen elvárás, de ahol nem, ott is alkalmazd a kombinálást. Szerepeljen benne kis- és nagybetű is, szám és / vagy valamilyen speciális karakter.
  • Legyen egyedi: Az a legjobb, ha valami olyan szót / mondatot találsz, ami jellemző rád, de másnak mégsem nyilvánvaló.
  • Magyar: Magyarul nagyon kevesen beszélnek az angolhoz képest, így azzal is megnehezíted a hackerek dolgát, ha magyar karaktereket használsz.

 

Extra tipp a TonerPartners.hu csapattól: Ne használd több fiókhoz ugyanazt a jelszót! Ezzel elkerülheted, hogyha egy fiókodat sikerül feltörniük, akkor az összesbe szabadon garázdálkodhatnak. Ha nehézkes minden egyes bejelentkezéshez megjegyezni a különböző belépési kódokat, akkor használj megbízható jelszókezelőt, mint a LastPass vagy az iCloudKeychain.


 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan lehet elkövetni közúti veszélyeztetést?

A közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekmény, mert a járművezető a szabályokat szándékosan szegi meg, a veszélyhelyzet pedig konkrétan meghatározott személyekre és helyzetre irányul. Az elkövető csak olyan személy lehet, aki a közúti közlekedés szabályainak hatálya alatt áll, tehát nem gyalogos és nem utas. 

2024. július 1. 22:57

A technológia és a design találkozása: modern fotótapéták

A mai modern otthonokba egyre népszerűbbé válnak a fotótapéták és a fotóposzterek, amelyek legnagyobb előnye az igazán élethű megjelenésük mellett, hogy bármilyen mintával elkészíthetőek, így minden otthon ideális dekorációi lehetnek.

2024. július 1. 22:51

Apróságok és kütyük, amelyeknek minden autós örülni fog

Ha ajándékozásról van szó, szeretteinket általában szeretnénk valami hasznos és emlékezetes dologgal meglepni. Ez azonban nem mindig egyszerű feladat. Szerencsére azonban egy vérbeli autós számára rengeteg izgalmas ajándékötlet közül válogathatunk.

2024. július 1. 22:45

Stílusos lakberendezési kiegészítő: sávroló

Ahogy megjelennek az első napsugarak, az árnyékolás is egyre fontosabbá válik a belső terekben. Ma már többféle eszköz létezik erre a célra, de nem mindegyikkel teremthető tökéletes sötétség. A leghatékonyabb ebből a szempontból a redőny. Ennek léteznek alumínium és műanyag változatai, kézzel mozgatható, illetve motoros modelljei is.

2024. július 1. 22:44

Radiátorfestés egyszerűen, hatékonyan

Egy régi, kopott, olykor rozsdás radiátor nem valami szép látvány. Azonban nem kell rögtön a cserére gondolnunk, ha ilyennel találkozunk. A megfelelő eljárással és kiváló minőségű hőálló festékkel könnyen megoldhatjuk a problémát. 

2024. július 1. 22:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55