Magyar fiatalokkal dolgozik együtt a jövő innovációin a Samsung és az EdisonKids

forrás: Prím Online, 2022. február 7. 11:21

Újra elindul az EdisonKids és a Samsung közös kihívása, melynek során egy izgalmas jövőtervezői munkafolyamatban a diákok kidolgozhatják ötleteiket, amikkel a világ jobb lehet. A hazánkban tavaly első alkalommal meghirdetett kezdeményezés sikere után a két szervezet 2022-ben is elindítja a Megoldások a holnapért kihívást, amely a diákcsapatok mellett a tanároknak is lehetőséget kínál a szakmai fejlődésre és a kreatív közös munkára. 

A szervezők március 2-ig várják a csapatok jelentkezését, egy-egy olyan kérdéssel vagy problémafelvetéssel, melyek megoldása a helyi közösség vagy akár a világ javát szolgálná. A közös műhelymunka és fejlődési lehetőségek mellett a diákok, a tanárok és az iskolák összesen 4,5 millió forint értékben nyerhetnek Samsung készülékeket.

 

A Samsung nemzetközi sikereket is elért, Solve for Tomorrow programjára épülő kihívást 2021-ben indították el először Magyarországon, hogy a kreatív gondolkodás és a problémamegoldó készségek fejlesztésén keresztül támogassák a hazai fiatalokat. Az EdisonKids és a Samsung idén február és június között ismét az ország leginnovatívabb 12 és 18 év közötti diákjait, tanárait és iskoláit keresi. A csapatok 2022. március 2-ig jelentkezhetnek egy videóval, amelyben elmondják, milyen problémára keresik a megoldást, és hogy ez a kérdés, miért foglalkoztatja őket. Idén három kategóriában – fenntarthatóság, digitális oktatás, közösség – várják a csapatok jelentkezését. 

 

 

A kihívásba kiválasztott ötven csapattal ezután elkezdődik a jövőtervezés folyamata, amelyben szakértők és szakmai mentorok egyaránt segítik a résztvevőket. A félév során a diákok fejleszthetik STEM*  ismereteik mellett a kritikai gondolkodásukat, a kreativitásukat és megtanulhatnak csapatban dolgozni. Az első év tapasztalatai alapján a szervezők továbbfejlesztették a képzési folyamatot, melynek fókuszában a jövőtervezői gondolkodás, a kreativitás fejlesztése áll. A diákok ezúttal is megismerkedhetnek a Design thinking módszertannal és a strukturálatlan problémák megoldási lehetőségeivel, melyeket a későbbi tanulmányaik, munkájuk során is alkalmazni tudnak majd. Emellett a csapatokat kísérő tanároknak, munkájuk megkönnyítésére, lehetőségük lesz mentorációs és facilitációs képzéseken is részt venni a verseny ideje alatt. A jelentkezők ezekkel az új készségekkel, tudással felvértezve és a már meglévő lelkesedéssel kezdhetik keresni a megoldásokat. Legyen szó a fenntarthatóság továbbfejlesztéséről, új gondolatokról a digitális oktatásban vagy közösségépítésről, a jövőtervezés során bármelyik elképzelésből valódi megoldás születhet. A kihívásban résztvevő csapatok így mind nyerhetnek és különböző területeken fejleszthetik a tudásukat, az első három helyezett és iskolája pedig összesen 4,5 millió forint értékben válogathat Samsung eszközökből.

 

„Célunk, hogy idén a Megoldások a holnapért kihívás egy egész féléves, közös tanulási folyamat legyen, amelyben a diákok mellett a tanárokat is segítjük szakmai képzésekkel, és amelyből mi legalább annyi inspirációt nyerhetünk, amennyi támogatást a résztvevők kapnak a jövőképük megvalósításához – mondta el Veres Rita, az Edisonplatform vezetője. – Fontos, hogy egy olyan alkotó közösséget hozzunk létre, amelyben a problémákra együtt keressük a megoldást. Szeretnénk, ha a folyamat végén a diákok önállóan is tudnák folytatni a közös munkát, az „EdisonTanárok” pedig tovább foglalkoznának a tehetségekkel és az ő vezetésükkel hosszabb távon olyan tudásmegosztó műhelyek jönnének létre, amelyek a kihívás nélkül is képesek segíteni a helyi közösségeket.”  

 

A tanároknak szóló egyedi fogadóórák és mentorálási alkalmak mellett a diákok felkészülését a szakmai zsűri is támogatja. A zsűri elnöke és a kezdeményezés fővédnöke idén is Dr. Meskó Bertalan, Orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője, aki elmondta: „A jövővel foglalkozni, a jövőről gondolkozni minden nap nekem azért fontos, mert ezt látom az egyetlen járható útnak ahhoz, hogy ma hozzunk olyan döntéseket, amik vágyott jövőképekhez vezethetnek. Külön öröm számomra, hogy mindezt tehetséges fiatalokkal együtt tehetem meg a kihívásban.” Az idei zsűri összeállítása tükrözi a pályázatban kiírt kategóriákat is, a szervezők minden témához elismert szakértőket hívtak meg.  Fenntarthatósági kategóriában Tomaj Zsófi, a Future Potato alapítója és Madaras Liz a Pollipop ügyvezetője, a digitális oktatás területén Greskovits György, a Milestone Intézet alapítója és oktatási igazgatója, valamint Forgács-Fábián Sára, az Amigos a gyerekekért alapítvány megálmodója csatlakozott a kihíváshoz, míg a közösségi területet Stumpf Kata, a Konnekt egyesület társalapítója képviseli. A kihívás képzéseit jegyző Frankó Csuba Dea, innovációs coach és jövőkutató is csatlakozik a zsűri munkájához, csakúgy, mint Balogh Csaba, a HVG technológiai rovatának vezetője és Balogh Petya, startupper, befektető. A pályázat szervezői részéről Veres Rita, az Edisonplatform vezetője, és Kunos Balázs, a Samsung Magyarország alelnöke vesz részt a zsűrizésben.

 

Samu Zsófia, a Samsung Magyarország kommunikációs vezetője a kihívás kapcsán elmondta: „A Megoldások a holnapért kihívás illeszkedik az Együtt a holnapért jövőképünkhöz, hiszen a technológián keresztül pozitív változások elindításában segíthetjük a hazai közösségeket. A digitális innovációk rendkívüli mértékben alakítják át a társadalmunkat és számos jelentős probléma megoldásában is segíthetnek. Ezeket a megoldásokat csak együtt találhatjuk meg, és ezért is olyan fontos ez a kezdeményezés, amellyel lehetőséget és platformot teremtünk a magyar fiataloknak, hogy megosszák velünk az elképzeléseiket és közösen újratervezzük a jövőt.”

 

________________

*  (Science, Technology, Engineering, Maths – természettudományok, technológia, mérnöki ismeretek és matematika)

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év legjobb videós hirdetéseit keresi az IAB Hungary

Második alkalommal hirdeti meg pályázatát az IAB Hungary Digitális videó Munkacsoportja, amelyen a 2024-es év legkiemelkedőbb videós hirdetéseit díjazza több kategóriában is.

2024. szeptember 3. 11:39

50 millió forint értékben jutott digitális eszközökhöz 255 rászoruló család és közintézmény

Több mint hatszáz pályázó, 255 nyertes pályázat és többszáz digitális eszköz. Ez a mérlege a Magyar Vöröskereszt és a Yettel 3 évvel ezelőtt indított közös programjának, amely a szociálisan rászorulók digitális felzárkóztatásának támogatására indult. Az elmúlt három évben mobiltelefonra, tabletre, laptopra, perifériás eszközökre és szoftverekre lehetett pályázni. Iskolakezdéskor ezek az eszközök különösen nagy segítséget jelentenek a tanulási nehézséggel küzdő vagy súlyosan mozgáskorlátozott gyerekeknek és az őket nevelő családok számára, a legtöbb nyertesnek ugyanis korábban még soha nem volt hasonló eszköze.

2024. augusztus 30. 11:39

Idén is keresik a legjobb honlapokat

’Az Év Honlapja’ pályázat 2024-ben is izgalmas lehetőséget kínál mindazoknak, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő honlapokat, applikációkat, digitális és technológiai megoldásokat hoztak létre. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett verseny augusztus 15-én immár 23. alkalommal indul útjára, ahol a pályázók 30 különböző kategóriában szállhatnak versenybe.

2024. augusztus 14. 17:12

A ViewSonic megnyitja a nevezést az 5. ColorPro Awards: Momentumra

A ViewSonic Corp.*, a vizuális megoldások egyik globálisan vezető vállalata nagy örömmel indítja útjára a várva várt ColorPro Awardsot, amely zsinórban ötödik éve jelzi a vállalat elkötelezettségét az alkotók inspirálása és képességeik növelése iránt világszerte. Az idei tematika, a „Momentum”, arra hívja fel az alkotókat, hogy a lendület határtalan energiáját felhasználva, annak megállíthatatlan hullámát meglovagolva haladjanak álmaik és törekvéseik horizontja felé. A pályázatokat 2024. szeptember 24-ig lehet benyújtani.

2024. augusztus 11. 12:19

Robotok a bankban? Már itt tartanak a pénzintézetek

Az IT egyik leggyorsabban fejlődő területe az automatizáció, ami a gyakran ismétlődő, bonyolult folyamatok és feladatok elvégzését gyorsabbá és hatékonyabbá teszi – véli a K&H IT vezetője. A bank ezért már az információtechnológiai fejlesztésben, a terméktesztelésben, az ügyfelek igényeinek kiszolgálásában és a kollégák munkafolyamatainak egyszerűsítésében is alkalmazza ezeket a megoldásokat. Most pedig a K&H STEM pályázat keretében a fiatal IT egyetemi hallgatók is megmutathatják 2024. október 31-ig, milyen új, kreatív megközelítést látnak az automatizáció alkalmazására. 

2024. augusztus 7. 19:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33