Az ABB Robotics bemutatja a világ első, robotfestésű, műalkotásnak minősülő “art car” autóját

forrás: Prím Online, 2022. május 16. 14:59

Az ABB Robotics a nyolcéves indiai csodagyerekkel, Advait Kolarkarral és a dubai székhelyű Illusorr digitális tervezői kollektívával együttműködve létrehozta a világ első robotfestésű “art car” autóját. Az ABB díjnyertes PixelPaint technológiája emberi beavatkozás nélkül, tökéletesen rekonstruálta Advait kavargó, monokróm dizájnját, valamint az Illusorr háromszínű geometriai mintáit.

A nyomtatófejben 1000 fúvókával felszerelt ABB IRB 5500 festőrobotjai kevesebb mint 30 perc alatt tudták elkészíteni a rendkívül összetett műalkotásokat. A PixelPaint technológia példátlan pontosságot és sebességet nyújt, és olyan bonyolult, kidolgozott részleteket rögzít, amelyeket kézzel lehetetlen lenne elérni. A világelsőnek számító teljesítményt bemutató film itt tekinthető meg

 

Sami Atiya, az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágának vezetője így nyilatkozott: „Az ABB PixelPaint technológiája több mint evolúció – forradalomi újítás! Nagyszerű példája annak, hogy a robotautomatizálás és a RobotStudio szoftverünk nemcsak a fenntarthatóbb gyártás útját kövezheti ki, hanem tökéletesen reprodukálhatja azokat a kifinomult műalkotásokat, amelyek az emberi alkotó szellem eredetiségét és szépségét tanúsítják. Egy olyan időszakban, amikor a fogyasztók egyre inkább személyre szabott termékeket szeretnének, a PixelPaint drasztikus változást hoz, és lehetővé teszi, hogy bármilyen dizájnt fenntartható és megfizethető módon másoljanak le.” 

 

 

Az ABB úttörő PixelPaint technológiája újragondolja a festékfelhordási folyamatot, és tükrözi a fenntartható személyre szabhatóság iránti növekvő igényt az autóiparban, különösen a külső festés esetében. A többszínű autófestés hagyományosan fáradságos és költséges folyamat, amely a maszkolás és maszkleszedés több fázisával jár, de az ABB technológiája lehetővé teszi bármilyen dizájn részletes, színes és pontos másolását. 

 

A gondosan ellenőrzött folyamat során a festék gyorsan, egyetlen fázisban felvihető. Ez az áttörés a festési folyamat automatizálásában megnyitja az utat a speciális és személyre szabott designok előtt az autógyártás piacán. 

 

Ian Callum, az Aston Martin Vanquish és nemrégiben az innovatív Jaguar I-Pace tervezéséért felelős, befolyásos autóipari formatervező így nyilatkozott: „Az autó nagyon különleges tárgy. Az emberek érzelmileg kötődnek hozzá, és a személyre szabás fontossága egyre erősebbé válik. Olyan ügyfelekkel dolgozom, akik valójában az egész autót személyre szabottan szeretnék megterveztetni. Tehát ez a fényezési mód – a személygépkocsiknál az egyedi tervezés mindenféle új lehetőségével – egyszerűen hihetetlen!” 

 

A PixelPaint technológia a gyártás fenntarthatóságát is javítja, mivel nincs szükség maszkolóanyagokra és extra szellőztetésre, ami csökkenti a károsanyag-kibocsátást, miközben javítja a víz- és energiafelhasználási mutatókat. A cég RobotStudio szoftvere által koordinált festőfej nagyon szorosan követi a jármű karosszériáját, így biztosítva, hogy a festék 100 százalékban, a levegőben képződött festékköd nélkül kerüljön fel az autóra. A különböző festékszínek gyorsan felhordhatók, a termék csak egyszer fut át a festőműhelyen. Az autógyártók számára ez megfelezheti a gyártási időt, és akár 60 százalékkal csökkentheti a költségeket. 

 

 

Az art car megalkotásához az ABB felújított egy Volkswagen terepjárót, amely 2021 nyarán, a németországi katasztrofális árvízben megsérült. Az autó újrahasznosítása is az ABB fenntarthatóság iránti elkötelezettségét tanúsítja.  

 

Az ABB támogatja az autóipari gyártás átalakítását 

Az ABB élen jár a globális autóipart támogató intelligens gyártási elvek és technológiák fejlesztésében, amely napjainkban a történetének egyik legjelentősebb átalakulási időszakán megy keresztül. Az átalakulás több robot alkalmazásához vezet, amelyeket más technológiákkal kombinálnak, köztük az autonóm mobil robotokkal (AMR). Mindez lehetővé teszi majd az ABB autóipari ügyfelei számára, hogy optimalizálják az alkatrészek szállítását létesítményeikben, és összekapcsolják az integrált, skálázható, moduláris gyártócellákat, mint például a PixelPaint, így biztosítva a szükséges rugalmasságot a változó igények kielégítéséhez. 

 

Sami Atiya hozzátette: „Az autóipar történetében egy jelentős évtized közepén, de egyben egy új korszak kezdetén járunk. Az autógyártóknak új munkamódszereket kell figyelembe  venniük az elektromos járművekre való átállás érdekében. Azon dolgozunk, hogy támogassuk az iparágat ebben az átmenetben, és biztos vagyok abban, hogy a rugalmas automatizálással a fenntartható közlekedés gyorsan valósággá válik.” 

 

  

A művészek rövid bemutatása 

Advait Kolarkar

A mindössze nyolcéves Advait Kolarkar festészete nemzetközileg is elismert. A fiatal tehetség kaleidoszkópszerű és absztrakt jellegű műveket alkot. Különböző formákat, bonyolult mintákat és egymásba fonódó vonalak merész foltjait alkalmazza. Advait 2022. május 12. és 22. között a londoni Gagliardi Galériában kiállítást rendez összegyűjtött műveiből. A kiállításon részben látható lesz az ABB robot által festett art car is. 

 

Illusorr

Az Illusorr egy globális digitális tervezői kollektíva, amelynek székhelye Dubaiban található. Az alkotókból álló csapat az építészet és a design avantgárd területéről érkezik. Digitális terveiket a természet és a sci-fi keveréke ihlette.

 

Ian Callum 

Ian Callum (a Brit Birodalom Rendje lovagi cím birtokosa) brit autótervező, aki a Fordnak, a TWR-nek, az Aston Martinnak és a Jaguar Land Rovernek dolgozott. Húsz évig volt a Jaguar Land Rover formatervezési igazgatója, ahol többek között az X-Type, XJ, S-Type, F-Pace és I-Pace modelleket tervezte. 2006-ban a Királyi Művészeti Tár-saság a Royal Designer for Industry (RDI) díjjal tüntette ki. Callumot a brit autóiparnak tett szolgálataiért 2019-ben, a születésnapján a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka (CBE) címmel tüntették ki. 

 

2019-ben Ian Callum megalapította a nevét viselő, saját autó- és terméktervező cégét, a CALLUM-ot.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Újabb húszezer laptopot szállít a Delta Systems Kft. az iskoláknak

A tavaly őszi szállítás után idén újabb, csaknem 20 ezer laptopot kapnak Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya és Somogy vármegye diákjai a Delta Systems Kft. közreműködésével mintegy 4 milliárd forint értékben. A Klebelsberg Központ nevében eljáró Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) a csaknem húszezer darab notebook beszerzésével kapcsolatos közbeszerzés nyerteseként nevezte meg a Delta Systems Kft. vezette konzorciumot, mellyel a négy vármegye tanulói számára biztosítják a digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeit. 

2024. április 24. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50