Robotkutya őrzi a bécsi erőművet

forrás: Prím Online, 2022. június 1. 12:42

A Wien Energie simmeringi erőművének csapata nemrég egy igazán különleges új kollégával bővült. Ő Energy Dog, a robotkutya – az első olyan típusú robot Európában, amely egy erőmű napi üzemeltetése során teljesít rendszeres szolgálatot. A speciális kamerákkal és szenzorokkal felszerelt négylábú több mint 800.000 bécsi háztartás energiaellátása felett őrködik.

Energy Dog majdnem egy méter magas, 42 kilogramm, sebessége eléri a 6 km/órát. Képes emeleteket lépcsőzni, kikerüli a szembejövőket, és ha megbotlana, egyedül fel tud állni. Külseje és mozgása alapján hasonlít az ember legjobb barátjára – ezért is szavaztak a Wien Energie munkatársai arra, hogy „Energy Dog” legyen a neve. A Boston Dynamics által kifejlesztett robot jelenleg még betanul, járja az üzemi területeket, mesterséges intelligenciája rögzíti az erőmű normális működésének paramétereit és a dolgozók által átadott ismereteket.

 

 

Ezzel párhuzamosan az erőműben is megteremtik a feltételeket a robotkutya munkájához: az ajtókat automatikusan nyílóvá alakítják át, a wifi pedig az üzem egész területén stabilan elérhető lesz. 2023-tól ugyanis Energy Dog már 24 órás szolgálatot teljesít majd a simmeringi erőmű falai között. Nem az emberi erőforrást váltja le, ellenkezőleg: támogatja és tehermentesíti a dolgozókat, valamint biztonságosabbá teszi a napi munkamenetet.

 

 

A többek között 17 féle kamerával, hang- és szagérzékelővel felszerelt robotkutya mindennapos körútjai során az üzem területén könnyedén érzékel bármiféle anomáliát, szokatlan üzemzajt, szivárgást vagy akár veszélyhelyzetet. Ilyen esetben „ugat”, vagyis hangjelzéssel figyelmezteti kollégáit. 90 perc alatt járja körbe az erőmű területét, ezzel rengeteg időt megspórolva az üzem dolgozóinak, akik az állandó ellenőrző körutak helyett a munkájukra koncentrálhatnak. Egy-egy üzembejárást követően 2 órás töltés után lesz ismét üzemképes. Veszélyhelyzet vagy üzemzavar esetén is bevethető, így a dolgozóknak például tűz vagy gázszivárgás esetén nem kell személyesen belépniük az érintett területre, a veszélyforrás felderítése Energy Dog feladata lesz.

 

Copyright: © Wien Energie

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

Kényelmet és biztonságot nyújtanak a Continental innovációi az új Mercedes-Benz E-osztályban

A Continental fontos alkatrészeket és termékeket szállít az új Mercedes-Benz E-osztályhoz. A cég intelligens eszközalapú hozzáférési megoldásával (röviden CoSmA) a technológiai vállalat olyan rendszert kínál, amely az okostelefonokat vagy az okosórákat autókulcsokká alakítja. A technológia a digitális kornak megfelelő kényelmes felhasználói élményt tesz lehetővé. A Continental most először kínál olyan teljeskörű rendszert, amely átfogó kapcsolatot biztosít a jármű digitális ökoszisztémája, az okoseszközök és a felhő között.

2024. május 29. 14:28

Együtt a korszerű oktatásért

Megújult a SIÓ-Eckes iskolásokat támogató pályázata: a 2024-től „Köszi, SIÓ!” néven futó programban a vállalat az iskolák digitális oktatásának támogatását tűzte ki célul, hogy a gyerekek és a pedagógusok még több korszerű eszközhöz juthassanak. A sikeresen pályázó intézmények összesen 150 tablettel lehetnek gazdagabbak, sőt a modernizáció mellett elfogadásra motiváló mesével és óratervvel is segíti a tanárok munkáját a vállalat. A pályázatok online leadására 2024. július 14-éig van lehetőség.

2024. május 29. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52