Intelligens robotokkal érkezik a jövő Budapestre

forrás: Prím Online, 2022. október 23. 13:10

Budapest áruházaiba, bevásárló központjaiba, egészségügyi és ipari intézményeibe jövőre megérkezhet az intelligens robotok legújabb generációja. Megkezdhetik szolgálatukat, ami mögött világméretű innováció áll. Ezekkel a legmodernebb biztonságtechnikai védelmi megoldásokkal Magyarországon kizárólag a Bastion Group rendelkezik. Vezetőik sikeres megállapodásokat kötöttek októberben Dubajban, a Gitex Global szakkiállításon a világ legnagyobb robotgyártóival. Ennek köszönhetően hamarosan egy új, fáradhatatlan szereplőgárda lép a hazai munkaerőpiacra. Elkezdődik az az időszak, amikor emberek mellett robotok is vállalnak munkát a biztonsági piacon.

Az első találkozás bizonyára meglepő lesz az emberarcú robottal, „aki” mosolyogva ránk köszön egy pláza recepcióján, és hogylétünk felől érdeklődik. Hajós István biztonságtechnikai szakértő, a Bastion Group ügyvezetője azt tanácsolja, fogadjuk nyitottan a robotok közeledését. Nem félni kell tőlük, hanem megismerni őket, megtanulni velük élni, hiszen már közöttünk vannak.

 

A fővárosiak „leckéje” nem lesz teljesíthetetlenül nehéz, mert már eddig is találkozhattak a biztonságtechnikai robotok alaptípusaival, amelyek néhány alapfunkcióra voltak képesek: közlekedni és szállítani. A megrendelők igénye azonban az egész világon finomodott és differenciálódott, az innováció is ebbe az irányba fordult. A Gitex Globalon, a világ legnagyobb és legjelentősebb IT és robotika expóján évről évre specializálódott a jövő munkavállalóinak alternatívája.

 

 

Két éve tesztelték az új, intelligens generációt, amelynek képviselőit a dubaji világkiállításon nemcsak megtekinteni lehetett, mint egy prospektusban, hanem kommunikálni is lehetett a mozgó, kérdező és válaszoló robotokkal. Ezek már annyira megbízható szoftver-hardver rendszerek, hogy bátran kiengedik a közösségi terekbe, plázákba, egészségügyi intézményekbe, hogy ott közlekedjenek közöttünk. Fertőtlenítsenek az ember számára veszélyes vegyszerekkel, vagy felszolgáljanak egy étteremben.

 

Megérkeztek a világkiállításra, és hozzánk is kerülhetnek az első emberszabású, humanoid robotok, amelyek nemcsak alakjukban, hanem a megszólalásig hasonlítanak például egy recepciósra. Ezeket nemcsak felöltöztetik, hanem emberi formát is kapnak, létező emberek arcának szilikonos maszkját, és egy komplett gesztuskészletet, amivel érzelmeket is képesek kifejezni. Ez a recepciós hétfőn reggel is mosolyog a belépőre, és ezzel máris jó hatást kelt. Kiállítja a belépőkártyát, elmagyarázza, merre haladjunk a célunk felé, felvilágosítást ad a nyitvatartásról, és minden fontos információt tud, amit beletápláltak. Testhőmérsékletet mér, megszámolja a ki-, és a belépőket, a nap végén azt is tudja, hányan tartózkodnak még az épületben.

 

 

Hajós István hozzátette: más funkciót szolgálnak a 200 kilós, embermagasságú, robusztus járőr robotok, „akik” önállóan bejárnak egy előre megadott útvonalat – például azt, ahová az éjjeli őrök nem jutnak el minden órában. A fejkamerájukkal rögzített felvételeket folyamatosan nyomon követheti a biztonsági őr, aki tudja, hogy milyen jelzéssel érzékeli a robot az illetéktelen mozgást, az arcfelismerő funkcióval azt is, hogy saját dolgozójuk jár-e a területen. Körjárata végén a robot visszamegy a töltőállomásra, két-három óra alatt feltölti magát, és újrakezdi a járőrözést, akár nehezebb, 5-10 százalékos lejtőn, göröngyös úton is.

 

A Dubajban debütált, új generációs robottársadalom sokkal kifinomultabb technikai paraméterekkel rendelkezik, mint elődeik. Nemcsak a kinézetük emberszabásúbb, hanem képesek egész nap, akár 8 órán át működni egyetlen töltéssel, míg elődeiknek csak két-három óra volt a töltöttségi ideje. Pontosabb a navigációs rendszerük is, minimális a lefagyás kockázata. Sok, korábban extrának számító funkció (az arcfelismerés, a testhőmérséklet mérés, az éjjel-nappal látó kamera, a mozgásérzékelés és a riasztás) már alapként benne van ebben az új generációban. A ma létező legmodernebb biztonságtechnikai védelem nemcsak olcsóbb az emberi munkánál (a járőr robot bérleti díja 10-30%-kal alacsonyabb a biztonsági őr óradíjánál), hanem kitölti a hiányszakmákban keletkezett űrt is.

 

Dubajban több nagy járőr- és recepciós robotgyártóval tárgyalt a Bastion Group vezetése az elmúlt hetekben, most a végső egyeztetések folynak, hogy az olyan funkciókkal rendelkező modelleket válasszák ki, amelyekre van megrendelői igény. Hamarosan ezek állnak majd szolgálatba Budapesten. A humanoid robotokról már megszületett a megállapodás két neves gyártóval. Emellett sok inspiráció került még a szakemberek dubaji útjának mérlegébe, és az élmény, hogy a jövő már kézzelfogható. Az innovációnak ezen az útján építik tovább robotflottájukat.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

Kényelmet és biztonságot nyújtanak a Continental innovációi az új Mercedes-Benz E-osztályban

A Continental fontos alkatrészeket és termékeket szállít az új Mercedes-Benz E-osztályhoz. A cég intelligens eszközalapú hozzáférési megoldásával (röviden CoSmA) a technológiai vállalat olyan rendszert kínál, amely az okostelefonokat vagy az okosórákat autókulcsokká alakítja. A technológia a digitális kornak megfelelő kényelmes felhasználói élményt tesz lehetővé. A Continental most először kínál olyan teljeskörű rendszert, amely átfogó kapcsolatot biztosít a jármű digitális ökoszisztémája, az okoseszközök és a felhő között.

2024. május 29. 14:28

Együtt a korszerű oktatásért

Megújult a SIÓ-Eckes iskolásokat támogató pályázata: a 2024-től „Köszi, SIÓ!” néven futó programban a vállalat az iskolák digitális oktatásának támogatását tűzte ki célul, hogy a gyerekek és a pedagógusok még több korszerű eszközhöz juthassanak. A sikeresen pályázó intézmények összesen 150 tablettel lehetnek gazdagabbak, sőt a modernizáció mellett elfogadásra motiváló mesével és óratervvel is segíti a tanárok munkáját a vállalat. A pályázatok online leadására 2024. július 14-éig van lehetőség.

2024. május 29. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52