Kis méretű, de nagy teherbírású ABB robot

forrás: Prím Online, 2022. november 21. 14:17

Az ABB piacra dobta eddigi legkisebb ipari robotját, mely új lehetőségeket nyit meg a viselhető okoseszközök gyorsabb, rugalmasabb és minőség tekintetében is jobb gyártása előtt. Kompakt kialakításával, kategóriavezető hasznos terhelhetőségével és páratlan pontosságával az új IRB 1010 lehetőséget kínál az elektronikai gyártóknak arra, hogy automatizálással növeljék termékeik – köztük okosórák, fülhallgatók, érzékelők és egészségügyi nyomkövetők – gyártását. 

„A viselhető okoseszközök piaca gyors ütemben bővül, az előrejelzések szerint 2022 és 2028 között kétszámjegyű növekedés várható” – mondta Rui Liang, az ABB Robotics elektronikai üzletágának ügyvezető igazgatója. „A növekvő kereslet kielégítése érdekében a vállalatoknak olyan robotizált megoldásokra van szükségük, amelyek elférnek az elektronikai gyártósorokon rendelkezésre álló szűk gyártóterekben és precízen tudják kezelni a viselhető eszközök apró alkatrészeit. Az 1,5 kg hasznos terhelhetőségű kategória legpontosabb robotjaként az IRB 1010 valóban megfelel ezeknek az igényeknek, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy a termékek kivételesen magas minőségi színvonalának folyamatos fenntartása mellett maximalizálják teljesítményüket és termelékenységüket” – tette még hozzá Liang.

 

 

Az IRB 1010 kialakításánál fogva elfér az elektronikai gyártókörnyezetre jellemző szűk terekben, és megfelel a különleges célgépek igényeinek. 370 mm-es kinyúlásával és 135 x 250 mm-es helyigényével az IRB 1010 épp 30%-kal kisebb az ABB eddigi legkisebb robotjánál, az IRB 120-nál. A robot kompakt méreteinek köszönhetően a gyártóterekben több cella telepíthető, így a gyártók a termelés helyszínének sűrűbb beépítésével, tehát jobb helykihasználással fokozhatják termelésüket.

 

 

Az 1,5 kg súlyú terhek mozgatására képes IRB 1010 kategóriájának legnagyobb terhelhetőségű szereplője, hiszen akár háromszor akkora súly emelésére képes, mint a hasonló robotok. Ez a megnövelt hasznos teherbírás – a korábbinál nagyobb légtömlővel kiegészülve, mely nagyobb teljesítményt biztosít a vákuumszíváshoz – lehetővé teszi több tárgy egyidejű kezelését, ami azt jelenti, hogy a soron egy óra alatt több munkadarabot lehet feldolgozni. A robot olyan új alkalmazások előtt is teret nyit, mint a fólialehúzás, az anyagmozgatás, az összeszerelés, a ragasztás és az ellenőrzés. 

 

 

A termelékenységet tovább növeli az a hat fékrendszer, amely akkor sem engedi elmozdulni helyzetéből a robotkart, ha a robotot leállították. Mivel a robotnak egy-egy leállás vagy munkamegszakítás után nem kell ismét felvennie korábbi pozícióját, ezért a termelés gyorsabban folytatható, tehát az IRB 1010 kevesebb idő alatt is többre képes az adott kategória többi robotjához képest. 

 

 

Az IRB 1010 kiemelkedő ismétlési pontosságának hátterében az ABB OmniCore E10 vezérlője áll, mely kategóriavezető 0,01 mm-es pozicionálási és pályapontosságot kínál. A keskeny kialakítású vezérlő kiválóan alkalmas apró alkatrészek összeszerelésére olyan alkalmazásokban, ahol a gyártócellák méretét minimálisra kell csökkenteni. Beépített digitális konnektivitásával és könnyű méretezhetőséget biztosító több mint 1000 további funkciójával a vezérlő rugalmasan képes alkalmazkodni az állandóan változó követelményekhez.  

 

Az ABB korábbi IRC5C vezérlőihez képest akár 20%-kal kevesebb energiát fogyasztó OmniCore E10 használatával a gyártók csökkenthetik energiaköltségeiket és javíthatják energiahatékonyságukat.

 

 

Robot Control Mate-tel még egyszerűbb a programozás

 

A Robot Control Mate megkönnyíti az IRB 1010 programozását. Az ABB RobotStudio programozó szoftverének bővítményeként beszerezhető Robot Control Mate lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy számítógépéről vagy mobil táblagépéről programozási ismeretek nélkül mozgassa, tanítsa és kalibrálja az IRB 1010 robotot.

 

Az IRB 1010 kis mérete és egyszerűvé tett programozhatósága az oktatási célú alkalmazások előtt is új távlatokat nyit meg. Kompakt kialakítása révén az IRB 1010 alkalmas lehet oktatási célú osztálytermi felhasználásra, könnyű kezelhetősége pedig lehetővé teszi a tanárok és a diákok számára, hogy gyorsan elsajátítsák a programozáshoz és üzemeltetéshez szükséges készségeket. 

 

Az IRB 1010 jól kiegészíti az ABB csuklós karú ipari robotjainak átfogó kínálatát, mely a kis, közepes és nagy méretű robotokat egyaránt magában foglalja, beleértve a dolgozók mellé biztonsággal telepíthető együttműködő robotok egyre gyarapodó családját is. 

 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Ipari hulladékáramból kulcsfontosságú ipari nyersanyag

A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet a forradalmian új technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.

2024. május 24. 11:36

A Dürer Park új irodáihoz a Siemens biztosítja az energiaelosztást

Budapest egyik legnagyobb lakóingatlan- és irodaház-fejlesztése zajlik a Városliget közvetlen szomszédságában. A Dürer Park projekt keretében a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sor melletti 3,7 hektáros terület újul meg teljesen. 

2024. május 24. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17