Az Egyesült Királyság elektromos hálózatának stabilitását segíti az ABB

forrás: Prím Online, 2023. április 11. 18:32

Az ABB befejezte a Statkraft, Európa legnagyobb megújulóenergia-termelőjének fontos, kulcsrakész projektjét, amelynek célja, hogy segítsen helyreállítani az Egyesült Királyság elektromos hálózatának stabil működéséhez nélkülözhetetlen hiányzó rendszerinercia-szintet. Ez alapvető fontosságú, mivel az ország a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiák, például a szél- és napenergia használatára tér át. A projekt keretében az ABB két magas inerciájú, szinkronkompenzációs rendszert telepített a liverpooli Lister Drive Greener Grid Parkban. Az üzembe helyezett két rendszer az Egyesült Királyság 2025-re tervezett inerciaigényének körülbelül egy százalékát biztosítja.

Hagyományosan a fosszilis tüzelőanyaggal működő turbinák biztosították a stabil energiahálózatok fenntartásához elengedhetetlenül szükséges forgási tehetetlenséget. Azonban napjainkban ezeket leállítják, így a hálózatok tehetetlensége (inerciája) csökken. Az olyan innovatív megoldások, mint a Greener Grid Parks, egy szélesebb körű program részét képezik, amelynek célja az öt széntüzelésű erőmű által biztosított tehetetlenségi szint visszaállítása, így az Egyesült Királyság fogyasztói hat év alatt mintegy 122 millió dollárt takaríthatnak meg.

 

 

A szinkronkompenzátorok olyan nagyteljesítményű forgógépek, amelyek a szén- vagy gáztüzelésű generátorok működését utánozzák, és alternatív forgási inerciát biztosítanak. Az ABB világszerte számos projektben alkalmaz szinkronkompenzátorokat a villamosenergia-hálózatok megerősítésére. A Lister Drive azonban a világon az első nagy inerciájú rendszer, amelyben egy szinkronkompenzátort egy 40 tonnás lendkerékkel kombináltak. Ez a megoldás 3,5-szeresére növeli a pillanatnyi inerciát, és ezáltal biztosítja, hogy a hálózati frekvencia és feszültség megbízhatóan, stabilan, a hálózat fenntartásához elengedhetetlenül szükséges szűk határok között maradjon.

 

 

Heikki Vepsäläinen, az ABB Nagymotorok és Generátorok divíziójának vezetője elmondta: „Az energiatermelés szén-dioxid-mentessé tétele létfontosságú a világ nettó nulla kibocsátási céljának elérésben. Számunkra kihívás ezt a célt úgy elérni, hogy közben stabil és megbízható villamosenergia-hálózatokat tartunk fenn. E feladat sikeres megoldásában a szinkronkompenzátorok kulcsszerepet fognak játszani. Ezért nagy örömünkre szolgál, hogy a Statkrafttal együtt dolgozhattunk ezen a projekten, amely már most igazolja, hogy az innovatív technológia miként képes megoldani az inerciával kapcsolatos problémákat.”

 

 

Az ABB magas inerciájú, szinkronkompenzátoros rendszereit Svédországban gyártották, telepítésüket az ABB UK műszaki csapata végezte. A létfontosságú rendszerek folyamatos rendelkezésre állásának biztosítása érdekében a Statkraft 10 éves szerződést kötött az ABB-vel, amelynek keretében az ABB tervszerű karbantartási szolgáltatásokat és hibaelhárítást végez. Az ABB Ability digitális állapotfigyelő megoldásainak teljes csomagja is telepítésre került; ezek alkalmazása a teljesítmény optimalizálását és a karbantartási igények előrejelzését biztosítja. A valós idejű adatok felhőalapú elemzéssel történő értékelésével a karbantartásért felelős csapat még a problémák megjelenése előtt meg tudja tervezni a javítási intézkedéseket, így biztosítva a rendszer megbízhatóságát.

 

A Statkraft Európa legnagyobb megújulóenergia-termelője, és a vízenergia-termelés területén is nemzetközi vezető szerepet játszik. A vállalatcsoport vízenergiát, szélenergiát, napenergiát és gáztüzelésű erőműben előállított villamos energiát termel, valamint távfűtést biztosít. A Statkraft az energiapiac globális szereplője. A Statkraft 5300 alkalmazottat foglalkoztat 21 országban.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Radikálisan javult a hatékonyság és az eredményesség a gyárakban AI megoldásokkal

Az elmúlt évek során a Zyxel Networks, a biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója világszerte átalakította a gyártóüzemeket. A kis önálló gyáraktól a több telephelyen működő hatalmas üzemekig, a bútorgyártóktól a húsfeldolgozókig ezek a gyártók most villámgyors csatlakozási lehetőséget és intuitív, központosított hálózatirányítást élveznek gyáraikban és raktáraikban, ami radikális javulást eredményez a hatékonyságban és az eredményességben.

2024. július 14. 15:50

Kihirdették az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét

Kihirdették az EU mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét („MI-Rendelet”), amely a világon az első igazán átfogó, mesterséges intelligenciával („MI”) kapcsolatos, szektorsemleges jogszabály.

2024. július 14. 13:49

A Magyar Marketing Szövetség a szakma utánpótlásáért

A Magyar Marketing Szövetség aktívan tesz a szakma jövőjéért, ezért utánpótlásprogramja első lépéseként jelképes regisztrációs díj ellenében elérhető Summit Youth jegyekkel várja a 25 év alatti, szakmai felsőoktatásban tanuló hallgatókat az idei Marketing Summiton. Az utánpótlásprogram alapvető célja, hogy a jövő szakmai generációja megismerje az aktuális trendeket, kihívásokat és az arra adandó gyakorlati válaszokat. A Marketing Summit Youth, mint a jövő marketingeseinek csúcstalálkozója pedig végső soron vonzóbbá teheti a hazai márkákat és ügynökségeket is a fiatal tehetségek számára.

2024. július 14. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01