Hogyan válasszunk légtisztítót a pollenszezonra?

forrás: Prím Online, 2023. május 4. 18:56

A pollenszezon általában már az év második hónapjában elkezdődik és bár a legtöbben a parlagfűre allergiások, már tavasszal is okozhatnak kellemetlenségeket bizonyos növényfélék az arra érzékenyeknél. Ilyenkor jól jöhet, ha van a háztartásban egy légtisztító, amellyel csökkenthető az otthoni pollenterhelés. A Sencor most összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan kell légtisztítót választani.

„Fontos megjegyezni, hogy egy légtisztító nemcsak a pollenszezonban bizonyulhat hasznosnak, hanem akkor is, amikor a közösségekben jobban terjednek a légúti betegségeket okozó vírusok. Ennek köszönhetően csökkenthető az őszi-téli időszakban a meghűléses megbetegedések száma” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA divíziójának vezetője. Hozzátette: a vírusok és a baktériumok a levegőben terjednek, éppen ezért a fejlett és modern légtisztítók képesek azok egy részét kiszűrni a levegőből. 

 

Szűrő

 

Az egyik legfontosabb kérdés egy légtisztítónál, hogy milyen szűrővel van felszerelve. Ezen halad át ugyanis annak a helyiségnek, vagy lakásnak a levegője, amelyet tisztítani kívánunk. A szűrők elsősorban abban különböznek egymástól, hogy más-más szennyeződéseket képesek eltávolítani. Bár a legtöbb képes a finom por kivonására, de a kellemetlen szagokat csak bizonyos típusú szűrők képesek kiszűrni. 

 

„Legideálisabb megoldás, ha egy légtisztító egyszerre több szűrőtípussal üzemel, mivel ez növeli a készülék hatékonyságát, illetve többféle káros részecskét képes eltávolítani a levegőből, így érdemes inkább ilyen légtisztítót választani” – hangsúlyozta Lucza András. Egy ilyen készüléknél már alapból megtalálható egy bemeneti szűrő, amely felfogja a levegőben szálló durva porszennyeződéseket, allergéneket, hajszálakat és szöszöket. 

 

Ez fontos szerepet játszik a HEPA H13-as szűrő védelmében is, mivel óvja a jelentősebb szennyeződésektől. A HEPA szűrőt kifejezetten a mikroméretű porszemcsék, allergének, pollenek és atkák összegyűjtésére fejlesztették ki. Ezután ugyanakkor általában egy szénszűrő is rendelkezésre áll a légtisztítóban, amely hatékonyan távolítja el a szagképző molekulákat és a méreganyagokat a beszívott levegőből. 

 

 

Fertőtlenítés és párásítás

 

A levegőben keringő vírusok és baktériumok fertőtlenítésére szintén hasznos lehet, ha a légtisztító fel van szerelve UV-C lámpával. Ezt, a 254 nm hullámhosszon működő fényforrást az egészségügyben is használják. Egyik legfontosabb ismérve, hogy elpusztítja a levegőben keringő különböző mikroorganizmusok, így például a baktériumok, vírusok és gombák 99,92 százalékát. Egyes típusok pedig ionizáló funkcióval is el vannak látva, így képesek egészségvédő negatív ionokkal dúsítani a levegőt. 

 

Érdekesség, hogy megtalálható a boltok polcain már olyan légtisztító is, amely nemcsak a levegő tisztítására, hanem a párásításra is bevethető. Ily módon a készülék működtetése közben növelhetjük a helyiség vagy lakás páratartalmát. Mindez a szárazabb, forró nyári hónapokban jöhet különösen jól. 

 

 

Egyszerű kezelés, csendes működés 

 

Egy légtisztítónál fontos, hogy időzíteni lehessen, hiszen nem kell folyamatosan működnie ahhoz, hogy elérjük a kívánt hatást. A felhasználók így általában néhány, vagy többórás időzítést állíthatnak be a készülék kikapcsolására. Fontos szempont továbbá, hogy ne csak a kikapcsolás, hanem a tisztítási sebesség is állítható legyen. Ennek leginkább akkor van jelentősége, ha éjszaka is használatban van a légtisztító, ebben az esetben ugyanis a lehető legkisebb fokozatot kell igénybe venni. Szerencsére ilyenkor meglehetősen alacsony, mindössze 28-30 dB működési zaj mellett használhatók. 

 

„Egy légtisztító kiválasztásánál nagy hangsúlyt fektetni arra is, hogy mekkora helyiségben szeretnénk használni. Egy belépő szintű készülék már egy 25 m2 -res szobában is jó szolgálatot tehet, de a fejlettebb típusok akár 42-50 m2 -res lakásokban, vagy irodákban is képesek a levegő fertőtlenítésére és tisztítására. Hozzátette: ha valaki szeretne egy igazán fejlett készüléket beszerezni, akkor érdemes olyat választani, amely már a helyiség levegőjének minőségét is kijelzi. Ebben az esetben a felhasználó látni fogja, mennyi munkát kell még elvégeznie a készüléknek ahhoz, hogy igazán friss, oxigéndús levegő uralkodjon környezetünkben, vagy az irodában.

Kulcsszavak: légtisztító Sencor

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Másodpercenként akár 480 képkockát is képes megjeleníteni az LG új monitorja

Az LG legújabb, játékosoknak szánt, 32GS95UE-B UltraGear OLED monitorja minden eddiginél gördülékenyebb grafikus megjelenítést ígér. A képfrissítési ráta mellett a csúcsfényerő is jelentősen növekedett a gyártó korábbi monitorjaihoz képest, így világosabb környezeti viszonyok mellett is tiszta és élénk képet kapnak a felhasználók.  

2024. május 29. 20:26

Egész Európából érkeztek szakértői javaslatok az európai egészségügyi adattér megvalósításához

Tudatos elkötelezettség, széles körű ismertség és szoros együttműködés szükséges ahhoz, hogy a kontinens országai teljes mértékben kiaknázhassák európai egészségügyi adattérben (EHDS) rejlő lehetőségeket – vélik azok az európai szakértők, akik ajánlásokat fogalmaztak meg a kezdeményezés sikere érdekében. Az EHDS célja a polgárok egészségügyi adatainak uniós szintű rendszerben való kezelése és ezáltal a határokon átnyúló egészégügyi ellátás javítása. Az Európai Bizottság reményei szerint a rendszer a kutatási lehetőségeket is bővíteni fogja, mivel a kutatók és a piaci vállalatok számára lehetőséget nyit nagy mennyiségű egészségügyi adat elemzésére.

2024. május 29. 19:01

Új gyártóbázist nyit az Eaton Finnországban

A szünetmentes tápegységek (UPS) piacán tapasztalható erős növekedésre reagálva az Eaton egy új, korszerű üzemmel növeli gyártókapacitását Helsinkiben. Az UPS-rendszerek iránt különösen az adatközpontok ágazatában nagy a kereslet, ahol az AI-alapú alkalmazások és a digitális adatkezelés nagy feldolgozási igényei miatt létfontosságú a folyamatos áramellátás és valószínűsíthető a bővítés szükségessége. Ezeket a rendszereket széles körben használják az áramkimaradások és a feszültségingadozások ellen, mind a kereskedelmi és ipari épületekben, mind pedig az egészségügyi ágazatban egyaránt.

2024. május 29. 17:33

2500 oldalnyi Google dokumentum, köztük rengeteg rangsorolási szignál szivárgott ki!

Mintegy 2500 oldalnyi Google dokumentum került nyilvánosságra, melyekben rengeteg rangsorolásra vonatkozó konkrét információi is megtalálható. Sose volt hasonló adatszivárgás a Google-nál. Szuhi Attila, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője mutatja a részleteket.

2024. május 29. 16:00

Kényelmet és biztonságot nyújtanak a Continental innovációi az új Mercedes-Benz E-osztályban

A Continental fontos alkatrészeket és termékeket szállít az új Mercedes-Benz E-osztályhoz. A cég intelligens eszközalapú hozzáférési megoldásával (röviden CoSmA) a technológiai vállalat olyan rendszert kínál, amely az okostelefonokat vagy az okosórákat autókulcsokká alakítja. A technológia a digitális kornak megfelelő kényelmes felhasználói élményt tesz lehetővé. A Continental most először kínál olyan teljeskörű rendszert, amely átfogó kapcsolatot biztosít a jármű digitális ökoszisztémája, az okoseszközök és a felhő között.

2024. május 29. 14:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52