Digitális felzárkóztatás robotikával

forrás: Prím Online, 2023. május 21. 10:11

Közös élménynappal zárta az E.ON és az Ökumenikus Segélyszervezet a hátrányos helyzetű gyermekeket felzárkóztató innovatív programsorozatát.

 

• Az elmúlt négy évben közel 900 hátrányos helyzetű gyermeknek segített az E.ON Hungária Csoport és az Ökumenikus Segélyszervezet közös programja, a Kapaszkodó 2.0 a digitális felzárkóztatásban és a jövő kulcskompetenciáinak elsajátításában

• A 2022/23-as programsorozat az informatikai ismeretek, és a szövegértés fejlesztése mellett javította a gyerekek kézügyességét, bővítette az angol szókincsüket, és látványosan fejlődtek a tanulók együttműködési és kommunikációs készségei is

• Az idei program záróeseményét május 19-én, Somogyfajszon tartották, ahol a tanulóműhelyen résztvevő gyerekek játékos vetélkedőkön mérhették össze tudásukat

 

Az Ökumenikus Segélyszervezet az E.ON támogatásával 2020-ban indította el Kapaszkodó 2.0 programját, hogy valódi segítséget nyújtson a hátrányos helyzetű gyermekek digitális felzárkóztatásában. A program negyedik évének tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyerekek az innovatív fejlesztőprogram révén eredményesen zárkóznak fel társaikhoz, a tudásuk bővül, korábban szunnyadó készségeik fejlődésnek indulnak. Az iskolai tananyaghoz kapcsolódó tudás mellett a gyerekek társas kapcsolatai, kooperációs és kommunikációs készségei is fejlődnek, így nagyobb eséllyel indulhatnak el később a munkaerőpiacon. 

 

 

A programsorozat helyi záróeseményét május 19-én, Somogyfajszon, egy közös élménynapon tartották, ahol interaktív játékokon és vetélkedőkön mérték össze tudásukat a gyerekek. A csapatversenyek és kincskereső kihívások témáját idén a Honfoglalás adta: a Turul és Fehér ló csoportokban a gyerekek honfoglaló törzsekké alakulva komoly küzdelmet vívtak programozható robotjaikkal. Dobolás, scratching, vándorviadal, QR-kód kincskeresés, íjászat, nyárshegyezés is része volt a programsorozatnak – mindez digitálisan, robotikai tudást igényelve. A vidám élménynapi gyermekprogramokba bekapcsolódott Wolf Kati énekesnő, a Segélyszervezet ismert önkéntese is. 

 

 

A Kapaszkodó 2.0 szervezői felismerték: a mai információterhelt világban elengedhetetlen, hogy a gyermekek tisztában legyenek a digitális térben rájuk leselkedő veszélyekkel, hatékonyan használják a Google alkalmazásait, vagy képesek legyenek megírni egy e-mailt például a jövőbeli munkaadójuknak. A mindennapi élethez szükséges digitális tudás mellett a program segít nekik a STEM (természettudomány, technológia, matematika, mérnöki tudományok) kompetenciák elsajátításában is, miközben játékosan fejleszti a szociális, problémamegoldó, és kommunikációs képességeiket, valamint a kreativitásukat. 

 

 

Az utóbbi időben az E.ON támogatásának köszönhetően a Segélyszervezet digitális eszközparkja jelentősen bővült olyan informatikai eszközökkel, mint a 3D nyomtató, a Lego robotok, Beebotok, drónok, vagy a mostanság népszerű VR technológia. Ez lehetővé teszi, hogy a Segélyszervezet olyan innovatív, élményalapú digitális kompetenciafejlesztést nyújtson a hátrányos helyzetű gyerekeknek, amely megalapozza jövőjüket.

 

 

“A QR-kódok, a digitális adatvédelem és a mesterséges intelligencia világában a szervezetnél úgy gondoljuk, hogy ezek a képességek nemcsak a munkaerőpiacon való érvényesüléshez, hanem a mindennapi élethez is elengedhetetlenek” – mondta el Dr. Takács Katalin, az Ökumenikus Segélyszervezet Kastélyosdombói Szociális Fejlesztő Központjának vezetője, majd hozzátette: “A május 19-i élménynappal nemcsak az idei tanév, de az elmúlt négy év munkáját és sikereit is ünnepeltük a programban résztvevő pedagógusokkal, gyerekekkel közösen, bízva abban, hogy sikerült minél több gyermek és szülő figyelmét felkelteni a program nyújtotta lehetőségekre.”

 

 A programba került, hátrányokkal induló diákok közül többen ma már informatikus pályára készülnek, a családjukban elsőként indulva a magasabb képesítéssel járó életlehetőségek irányába. 

 

 

“A rendszeresség és a folyamatos jelenlét fontosságára építettük fel ezt a hosszú időtávot felölelő, egyedülállóan összetett, innovatív fejlesztőprogramot, mivel hiszünk benne, hogy tartós hatást csak következetes munkával lehet elérni. Célunk, hogy a programban résztvevő gyermekek a digitális készségek elsajátításán keresztül egy számukra több lehetőséget nyújtó jövőképhez kerüljenek közelebb. Hatalmas öröm évről évre nyomon követni a gyermekek fejlődését, és látni azt, hogy a program hatására többen informatikusnak készülnek, továbbtanulásban gondolkodnak. Büszkék vagyunk rá, hogy már negyedik éve támogatjuk ennek a példaértékű kezdeményezésnek a megvalósítását” – mondta Losonczi Gergely, az E.ON Hungária Csoport vállalati kommunikációs vezetője.

 

A tanulóműhelyekben a program indulása óta összesen hét helyszínen (Boldogkőújfalu, Olaszliszka, Vizsoly, Lakócsa, Kastélyosdombó, Kürtöspuszta, Somogyfajsz) fejlesztették a gyerekek tudását, a digitális ismeretek oktatása pedig egyszerre 18 helyszínen folyik. A Kapaszkodó 2.0 program az indulása óta összesen mintegy 900 hátrányos helyzetű gyermeket készített fel a jövő kihívásaira.

 

A programról nemrégiben videó is készült:

 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiderült, hogy állnak a magyarok a robotokhoz

Idén is kitárta kapuit a HVG Állásbörze, ahol több mint száz munkaadóval személyesen és hibrid formában is találkozhattak azok az álláskeresők, akik ellátogattak április 17-19-e között a Papp László Budapest Sportarénába. Mindenki kedvence, a Bastion Group robotkutyája is jelen volt az eseményen, ahol hatalmas volt az érdeklődés a robotika iránt.

2024. április 25. 09:56

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50