A Samsung új hőszivattyúval forradalmasítja az otthoni fűtést

forrás: Prím Online, 2023. december 9. 15:33

A Samsung hivatalosan is bejelentette úttörő kültéri egysége, az EHS Mono R290 hőszivattyú európai piaci bevezetését. Az idei frankfurti ISH szakkiállításon bemutatott, új Eco Heating System (EHS) rendszer újraírja az otthoni fűtés fogalmát a komfortérzetet növelő, alacsony globális felmelegedési potenciálú (GWP) megoldásával. Az eszköz a különböző energiakövetelményeknek való megfelelés érdekében többféle teljesítményváltozatban – 5, 8, 12 és 16 kW-os kivitelben – kapható. Az 5 és a 8 kW-os kültéri egységek magassága mindössze 85 cm, míg a 12 és a 16 kW-os egységeké hozzávetőlegesen 1 méter.

 

Jövőbe mutató megoldás a fűtésre

 

Az EHS Mono R290 több olyan tulajdonsággal is rendelkezik, amelynek köszönhetően a lakástulajdonosoknak jövőbe mutató megoldást jelenthet. A hőszivattyú globális felmelegedési potenciálja (GWP) csak 3, amely rendkívül alacsony értéknek minősül, más hűtőközeg-technológiákhoz, például az R32-höz képest, melynek GWP-je 675. A termék R290 hűtőközegű, csúcstechnológiás megoldásaival még nagyobb kényelmet kínál a felhasználóknak, mivel folyamatosan képes magas hőmérsékletű, akár 75 °C-os fűtési melegvizet biztosítani. Ezen tulajdonságának köszönhetően minden otthonban megfelelő alternatívát jelenthet a fosszilis fűtési rendszer lecserélésére, még azokban az esetekben is, amikor a hőszigetelés javítására és a fűtési hőleadók cseréjére nincs lehetőség. 

 

Mindezek mellett az EHS Mono R290 alacsonyabb GWP-értékkel, magasabb melegvíz-hőmérséklettel, valamint megnövelt felületű hőcserélővel rendelkezik, amely az akár 39%-kal nagyobb hőátadó felületnek köszönhetően nagyobb teljesítményű hőátvitelre képes egy hagyományos kültéri egységhez képest. Megbízható fűtőteljesítményének köszönhetően akár -10 °C hőmérsékleten is 100%-os fűtési teljesítményt kínál. Továbbá -10 °C és 43 °C közötti külső hőmérséklet között rásegítő fűtés nélkül is 70 °C-os használati melegvízzel látja el a felhasználót, így egész évben energiát takarít meg annak előállítása során.

 

„Az EHS Mono R290 hőszivattyúval a vállalat jelentős előrelépést tett a lakossági fűtési technológiák terén. Az alacsonyabb globális felmelegedési potenciállal rendelkező hűtőközegének és a magasabb melegvíz-hőmérsékletének köszönhetően egy hasznos alternatívát kínálhat a felhasználóknak. Az új termékcsaláddal a Samsung megfelelhet olyan, a közeljövőben életbe lépő európai rendeleteknek, mint például az F-gázokat felülvizsgáló EU-rendelet. Ezentúl pedig támogatja a „Fit for 55” csomagban vagy a montreali jegyzőkönyvben megfogalmazott célok elérését is” – mondta Manuel Sanchez Sanz, a Samsung Electronics Air Conditioner Europe (SEACE) előértékesítési, üzletfejlesztési és termékmarketing igazgatója.

 

 

R290 hűtőközeggel tervezve

 

Az EHS Mono R290 hőszivattyú hűtőközegeként R290-et használ a jellemzően alkalmazott R32 hűtőközeg helyett. Az egység R290 hűtőközeggel működik, így belső alkatrészei átalakításon estek át, eltérve a hagyományos monoblokk rendszerű hőszivattyúk kialakításától. Ezekkel a módosításokkal jobban elkülönül egymástól az R290 hűtőközeg és a rendszer további része.

 

 

Zökkenőmentes telepítés, csendes működés és esztétikus kialakítás

 

A lakástulajdonosok és a szakemberek egyaránt értékelni fogják az R290-nel zökkenőmentes működésre tervezett EHS Mono R290 egyszerű kezelhetőségét. Az EHS Mono kültéri egységet úgy tervezték, hogy annak telepítése, szervizelése és karbantartása is egyszerű legyen. A telepítéséhez nem szükséges F-gáz képesítés. A hőszivattyú belső alkatrészei az oldalsó panel levételével érhetők el, amely három csavar meglazításával egyszerűen eltávolítható. Ennek köszönhetően a felhasználók jelentős mennyiségű időt és munkát takaríthatnak meg a telepítési, karbantartási és szervizelési folyamatok során. 

 

Az új EHS Mono R290 egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy négyfokozatú csendes üzemmódban alacsony, mindössze 35 dB(A) zajszint mellett működik. A hőszivattyú kültéri egységét – szabadalmaztatott Groove Grid Felt filcbetétből készült, – kétrétegű hangszigetelő rendszerrel látták el, amely hatékonyan blokkolja és nyeli el a kompresszor által keltett zajokat és a vibrációt. A kompresszor rögzítéséhez – gumi alátétgyűrűk helyett – használt rugós alátétgyűrűk 90%-kal csökkenthetik a rezgésátadás mértékét. 

 

Sötétszürke színének köszönhetően az EHS Mono R290 remekül illeszkedik az épületkülsők legmodernebb trendjeihez, eleganciát kölcsönözve a legkülönbözőbb homlokzatoknak, színvonalasabbá téve az otthonfelújításokat, valamint a prémium otthonokat.

 

 

Optimalizált energiafelhasználás és valós idejű távfelügyelet

 

Az újszériás hőszivattyúk a SmartThings Energy alkalmazással is társíthatók és irányíthatók a minél hatékonyabb energiamegtakarítás és az energiafelhasználás optimalizálása érdekében. A vállalat SmartThings Energy alkalmazása az otthoni készülékek egyik legnagyobb nyílt ökoszisztémájaként számos – többek között a Bixby, a Google Home vagy az Amazon Alexa – hangsegéddel, valamint készülékek széles skálájával kompatibilis. Az alkalmazás olyan otthoni energiagazdálkodási rendszert kínál a felhasználóknak, amellyel a nekik nyújtott támogatásnak, a széleskörű betekintésnek és az automatizált energiatakarékossági funkcióknak köszönhetően lényegi energiamegtakarítás érhető el, ezzel is segítve őket a nettó zéró energiájú otthonok kialakításában.

 

A csatlakoztatást követően a felhasználók nyomon követhetik energiafelhasználásukat, takarékos üzemmódban pedig csökkenthetik fogyasztásukat. Egy további funkció is segíthet az energiafogyasztás mérséklésében. Az MI Energia üzemmód a felhasználó használati szokásait elemezve úgy szabályozza a használati melegvíz tartály (HMV) hőmérsékletét, hogy kevesebb energiafelhasználással szolgálja a felhasználók kényelmét.

 

Az EHS Mono R290 az EHS Cloud Service felhőszolgáltatással is kompatibilis és regisztrálható a SmartThings Energy alkalmazásba, amely rengeteg műszaki adattal és információval látja el a szakembereket, lehetővé téve az egység távfelügyeletét és az energiamegtakarítás automatizálását. A felhőszolgáltatás az automatikus jelentésektől a különböző hibatípusokig, valamint az állapotellenőrzésektől az energiafogyasztási adatokig lehetővé teszi, hogy a szakemberek már előre beazonosíthassák a potenciális problémákat, és ezáltal magukkal vihessék a szükséges alkatrészeket és szerszámokat, mire kiszállnak a felhasználó otthonánál. A szolgáltatással emellett az apróbb hibák távolról is elháríthatók.

 

Az EHS Mono R290 2023 decemberében, többféle teljesítményváltozatban kerül forgalomba, hogy megfeleljen az európai otthontulajdonosok legkülönbözőbb igényeinek. 

Kulcsszavak: hőszivattyú Samsung

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50