3 tévhit és 3 tény az okosotthonról!

forrás: Prím Online, 2024. január 22. 14:41

Az okosotthonok napról napra népszerűbbek, globálisan 11, a hazai piacon 14 százalékos bővülés várható idén. És bár egyre több ember barátkozik meg az okos segítőkkel, mégis az okosotthon-technológiával kapcsolatban számos tévhit kering az interneten és fejekben, amelyeket érdemes helyre tenni. A cseh okosotthon szakértő, a Tesla felfedi a leggyakoribb tévhiteket és tényeket.

 

 

Az okosotthon bonyolult: tévhit

 

Egy okosotthon kialakítása nem jelenti, hogy azonnal komplett megoldást kell vásárolnunk a záraktól, lámpáktól, konnektoroktól, termosztátoktól kezdve a kamerákon át a redőnyökig. Lépésről lépésre eldönthetjük, hogy milyen okoseszközökre van igényünk. Hasznos lenne a lakásban egy olyan okos légtisztító, amely mobiltelefonról vezérelhető, és automatikusan szabályozza a teljesítményét a helyiség aktuális levegőminőségének megfelelően? Vagy inkább egy okos háziállat etető, amely gondoskodik négylábú kedvencünkről, amikor mi egész nap a munkahelyen vagyunk? Lehet, hogy épp egy okos kamera lesz épp hasznos segítőnk, ami szemmel tartja a babát a kiságyban, altatódalt játszik, és figyelmeztet, ha túlságosan lehűlt a levegő a babaszobában. Ezeknek az eszközöknek a telepítése és a működtetése sem bonyolult!

 

 

Az okosotthon drága: tévhit

 

Csak olyan okoseszközöket érdemes beszerezni első körben, – persze megfizethető áron, – amelyek tényleg hasznosnak bizonyulnak az életstílusunkhoz. A mobilalkalmazáson keresztül vezérelhető okos kapcsolók csupán néhány ezer forintba kerülnek, ahogy a beltéri vagy kültéri kamerák is megfizethető áron kaphatók és beüzemelés után azonnal növelik a biztonságérzetünket.

 

Az okosotthon felesleges luxus: tévhit

 

A tapasztalat azt mutatja, elég kipróbálni az első okoseszközt, hogy rájöjjön az ember, milyen kényelmes egy, vagy akár több okoseszköz együttes használata. Ki ne szeretne otthon tiszta, egészséges és illatos levegőt belélegezni, amiről egy okos légtisztító gondoskodik összehangoltan egy aroma diffúzorral – anélkül, hogy folyamatosan külön-külön kellene vezérelni és beállítani az egyes eszközöket? Az okos kameráknak, mozgásérzékelőknek, valamint füst- és vízszivárgás érzékelőknek köszönhetően ráláthatunk otthonunkra akkor is, ha éppen úton vagyunk. Különösen, ha egy ilyen biztonsági rendszert akár saját magunk is egyszerűen telepíthetünk és működtethetünk.

 

 

Az okosotthon pénzt takarít meg: tény

 

Nem kétséges, hogy az okos készülékek időt takarítanak meg, de vajon a pénztárcának is jót tesz? A válasz egyértelműen igen. A fűtési szezonban igencsak megnőnek a háztartások rezsiköltségei. Ilyenkor például megéri befektetni olyan okos fűtésvezérlő rendszerbe, amelyhez termosztátfej is csatlakozik. Az ilyen eszközök pontosan tartják a beállított hőmérsékletet, megakadályozzák a fűtés bekapcsolását, amikor senki sincs otthon, és leállítják a fűtést, ha például érzékelik, hogy a szobában ki lett nyitva egy ablak. Egy okos konnektorral pontosan a szükségleteinknek megfelelően szabályozhatjuk, hogy a csatlakoztatott eszközök mikor kapcsoljanak be, így az energiaköltségein is spórolhatunk.

 

Az okoseszközöket célszerű egy márkától vásárolni: tény

 

A piacon ma már rengeteg márka számos okoseszköze megtalálható. Ha az a cél, hogy az összes okosotthon-eszköz egy rendszerben, zökkenőmentesen működjön együtt és egyetlen alkalmazásból vezérelhető legyen, érdemes az összes készüléket egy márkától beszerezni. Így játszi könnyedséggel bővíthető tovább a meglévő okosotthon-rendszer további okos megoldásokkal.

 

Az okosotthon biztonságosabb: tény

 

Az okosotthon másik hatalmas előnye, hogy bármikor egyszerűen ellenőrizhető, hogy mi történik épp otthon. Égve maradtak a lámpák? Időben bekapcsolt a fűtés? Hazaértek a gyerekek az iskolából? Ugat a kutya két órája, miközben nem vagyunk otthon? Az okos kamerák, érzékelők és távirányítású készülékek növelik a biztonságérzetet, és segítenek megvédeni az otthonunkat – vagy az olyan ingatlanokat, például nyaralót, ahová ritkábban járunk.

Kulcsszavak: Tesla okosotthon

Kütyük ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már hazánkban is kapható a Huawei első négyzet alakú okosórája

Megérkezett Magyarországra a Huawei vadonatúj négyzet alakú, továbbfejlesztett egészségfigyelő- és sportfunkciókkal rendelkező okosórája, a HUAWEI WATCH FIT 3. Az eszköz a FIT-sorozat eddigi legvékonyabb és legkönnyebb tagja, az okosórában mutatkozik be a mozgásra ösztönző Okosjavaslatok funkció, valamint alvás közbeni légzésfigyelés funkcióval bővült a nyugodtabb alvás érdekében. Az Android- és iOS-kompatibilis WATCH FIT 3 egyetlen feltöltéssel akár 10 napos üzemidőt nyújt, mindössze 10 perces töltéssel pedig akár egy teljes napig használható.

2024. május 23. 11:43

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17