Így alkalmazkodjunk az új generáció igényeihez a nyelvtanulásban

forrás: Prím Online, 2024. február 5. 19:15

Az idegennyelv-tanulás ma már az életünk szerves része. A szülők számára nem kérdés, hogy a gyerekeik érvényesülésének záloga, ha egy vagy akár több nyelv birtokába kerülnek, mire munkavállalókká válnak. A ma alkalmazott nyelvtanítási módszerek azonban sok esetben még nem alkalmazkodtak a Z és az alfa generációs tanulási igényekhez, tanulói képességekhez.

 

Sok iskolában még ma is a nyelvtanulás legfontosabb eszköze a tankönyv, a szótárfüzet és a tanórák szerves része a nyelvtani szabályok számonkérése.

 

“Ma már, aki eredményesen szeretne nyelvet tanítani vagy tanulni, annak a tankönyvnél többre van szüksége, s erre számtalan új módszer, program online felület áll rendelkezésére. Amit biztosan nem tehetünk meg, pedagógusként és szülőként sem, hogy nem vesszük figyelembe a mai alfa és Z generáció megváltozott képességeit, tanulási szokásait. Ez a két generáció már a fejlett technológia világába született bele, a telefonjukat alig használják az eredeti funkciójára, számukra ez a kapcsolattartás, de a játék felülete is, és azt is el kell fogadnunk, hogy nekik ez a tanulás egyik színtere is. A szülők felelőssége abban rejlik, hogy mikor megveszik nekik az első okostelefont, meg kell tanítani gyermekeiket annak okos használatára is. S ha a nyelvtanulásról beszélgetünk, akkor jó, ha a szülők is ismerik azokat a lehetőségeket, amiket az online felületeken is meg lehet találni.” – mondja ezt Gubáné Csánki Ágnes generációs tréner.

 

 

Új generációk új módszereket kívánnak

 

A szakember szerint különösen fontos az otthoni családi légkör és a kommunikáció abban a vonatkozásban is, hogy a diákok milyen hozzáállással és motivációval viszonyulnak a nyelvtanuláshoz.

 

„Míg ezelőtt a szülő elsősorban a jutalmazás eszközével élt, ha ösztönözni szerette volna gyermekét a jó tanulmányi eredmény elérésére, vagy értékelte a nyelvtanulási sikereit, a ma diákjainál sokkal fontosabb a belső motiváció kialakítása. Nincs szükségük különösebb szülői ráhatásra, hogy megértsék, miért jó nekik, ha nyelveket tanulnak. Ma már szülők, pedagógusok, gyerekek egyaránt tudják, hogy a nyelvtudás és az IT ismeretek nem hiányozhatnak ennek a korosztálynak a tudásából.” – tette hozzá a szakember, aki néhány fontos mozzanatot is megosztott azzal kapcsolatban, hogyan érdemes támogatni a nyelvtanulást a szülőknek.

 

 

„Az egyik legfontosabb alapelv, hogy tanítsuk meg tanulni a gyerekeket, például, hogy hogyan készítsenek jegyzeteket vagy éppen hogyan emeljék ki a lényeget egy-egy hosszabb leckéből. A nyelvtanulás esetében kiemelten fontos, hogy a mindennapok szerves része legyen. Például várakozás, sorban állás közben hallgatni egy idegen nyelvű podcastet vagy átismételni egy szóanyagot…. Nekünk, pedagógusoknak pedig figyelnünk kell arra, hogy olyan kifejezéseket tanítsunk, amelyek különböző élethelyzetekben, idegennyelvi környezetben is alkalmazhatók, de hasznos lehet az is, ha szülőként a gyerekünket ösztönözzük, mondjuk egy külföldi nyaralás alatt arra, hogy ő rendeljen az étteremben” – tette hozzá a generációs tréner.

 

Gubáné Csánki Ágnes azt is kiemelte, hogy az olyan családi időtöltés is motiváló erővel hat az idegennyelv-tanulásra, mint egy közös filmnézés például angol nyelven. De a jó példa mindig hatásos, ha a gyerek azt látja, hogy szülei idegen nyelven kommunikálnak a munkájuk révén vagy éppen azt, hogy eredeti nyelven és nem fordítást olvasnak, számára sem lesz kérdés, miért elengedhetetlen ma a nyelvtanulás.

 

 

Ahogyan mondtuk, a mai gyerekek tanulási szokásai jelentősen megváltoztak, pl. a kutatások szerint hét percig képesek aktívan figyelni egyfajta tevékenységre. Ezért a sikeres nyelvtanulást is jobban segítik a rövid, három-négy percen belül megoldható leckék, feladatok. Erre remekül alkalmas a KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (KRÉTA IFM), amelyet érdemes a szülőknek gyermekeikkel együtt megismerni. Minden diák számára térítésmentesen elérhető ez a KRÉTA felületen található, nyelvtanulást segítő modul. Az applikáció révén a szülők is bepillantást nyerhetnek gyermekük tanulási folyamataiba, előrehaladásába. – tájékoztatott minket a KRÉTA IFM szakmai tanácsadója.

 

A KRÉTA IFM elérése

 

Tanulók számára:

Mobil: KRÉTA app ➜ Továbbiak (főoldal jobb alsó sarkában található menü) ➜ Nyelvtanulás

Web: KRÉTA felület ➜ Digitális Kollaborációs Tér ➜ Feladatok (felső menüsorban) ➜ Nyelvi feladatok ➜ Nyelvtanulás (jobb felső sarok)

 

Tanárok számára:

Web: KRÉTA felület ➜ Digitális Kollaborációs Tér ➜ menüsorban Feladatok gomb ➜ Nyelvi feladatok gomb ➜ Hozzon létre új nyelvi feladatot. 

 

Képek: Xeropan

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59