Az ABB energiagazdálkodási megoldást vezet be az ivóvíz- és szennyvízágazatban

forrás: Prím Online, 2024. február 29. 12:59

Az ABB bevezette az ABB Ability OPTIMAX energiagazdálkodási megoldását az ivóvíz- és szennyvízágazat számára, melynek segítségével az üzemeltetők meghatározhatják a telephelyeken belüli elkerülhető energiaveszteségeket. A digitális optimalizáló eszköz több eszköz összehangolt vezérlésével, valamint az adatok és a folyamatok láthatóságával csökkentheti az energiafelhasználást és az energiaköltségeket.

Mivel a szennyvíztisztítás a világ teljes energiatermelésének akár három százalékát is felemészti*, és globálisan több mint 1,5 százalékkal járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásához**, ezért az ABB a víz- és szennyvízkezelési rendszerekhez tervezett OPTIMAX megoldását úgy fejlesztette ki, hogy alkalmazásával a vízművek és a szennyvízkezelő telepek üzemeltetői csökkenteni tudják az energiafogyasztást és ennek következtében a kibocsátást. A fokozatosan alkalmazott optimalizálási folyamat csökkenti a vegyszerhasználatot is, így javítva a működés minőségét és fenntarthatóságát.

 

Az OPTIMAX folyamatos, valós idejű vezérlést és felügyeletet alkalmaz a kezelési folyamat minden szakaszában, a rendelkezésre álló különböző energiatípusok összehangolása érdekében, hogy ezáltal optimális feltételeket érjen el. Az üzemeltetők elemezhetik az energiaáramlásokat, hogy felderítsék a javításra szoruló területeket, és pontosan meghatározzák az energiamegtakarítási lehetőségeit és módjait a létesítményen belüli összes eszközön. 

 

A németországi Schwarzenbruckban egy kísérleti projekt keretében egy zéró kibocsátású szennyvíztisztító telep az ABB technológiája segítségével tudta hálózatba kapcsolni, vezérelni és optimalizálni a meglévő energiatermelési és tárolási lehetőségeit. A létesítmény az emésztőgáz alapú energiatermelés, napelemek és egy vízerőmű felhasználásával évente annyi villamos energiát termelt, mint amennyit elfogyasztott. Ezzel hozzájárult a szén-dioxid-kibocsátás évi 300 tonnára becsült csökkentéséhez***.

 

 

A háromlépcsős előrejelző optimalizálás magában foglalja a vezérelt eszközök napközbeni és következő napi üzemrendjeit, amelyeket az előrejelzések, a terhelések és az árak alapján határoznak meg, és a nap folyamán frissítenek. A megújuló energia rendelkezésre állásán alapuló körkörös rendszer kifejlesztésével az üzemeltetők előre tervezhetnek, hogy a hálózatüzemeltetőkkel versenyképes áron kereskedhessenek, így csökkentve az energiaköltségeket.

 

A felügyeleti és riportálási funkció hozzájárul az adatok összefüggésbe helyezéséhez, és akár felére csökkenti a jelentéstételi időt, miközben segít megfelelni a jogszabályi követelményeknek, köztük az ISO50001-ben rögzített előírásoknak is.

 

„Mivel a szennyvíztisztító telepek fenntartható működése egyre inkább reflektorfénybe kerül, a teljes energiafogyasztás és kibocsátás átláthatósága kritikus fontosságú” – mondta Sleman Saliba, az ABB Energetikai Ipar (Energy Industries) divíziójának energiagazdálkodással foglalkozó globális termékmenedzsere. „Hatékony kezelés esetén a szennyvíz hatalmas potenciállal rendelkezik a globális vízhiány megoldása szempontjából, de biztosítanunk kell, hogy eközben a lehető legmagasabb hatékonysági és környezetvédelmi normákat tartsuk be.” 

 

Az ABB Energy Transition Equation című jelentése**** elemezte, hogy a szennyvíz jobb felhasználása miként csökkentheti a vízkészletekre nehezedő nyomást az automatizálás és a digitális technológiák nagyobb mértékű integrációjával, és bemutatta, hogy a szennyvíztisztító telepek hogyan csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást akár évi 2000 tonnával. Ha többet szeretne megtudni a vízművek és a szennyvíztisztító telepek fenntarthatóbbá tételéről, keresse fel a következő weboldalt: Optimax – ABB Energy Industries.

 

_______________________

*https://iwa-network.org/learn/circular-economy-tapping-the-power-of-wastewater/

**https://www.nature.com/articles/s41893-018-0187-9

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50