2024 legfontosabb építőipari technológiai trendjei

forrás: Prím Online, 2024. március 4. 11:32

Képzeljen el egy építkezést, ahol robotok végzik a nehéz és veszélyes munkákat, a falakat a helyszínen 3D nyomtatással készítik, fenntartható, újrahasznosított építőanyagokból. Képzelje el, hogy a szakemberek és ügyfelek virtuális valóság segítségével maguk előtt látják és így járják be a még épülő épületeket, optimalizálva a tervezési és kivitelezési folyamatokat. Képzelje el, hogy mindez ma már lehetséges: a Mapei Kft. összegyűjtötte a legfontosabb építőipari technológiai trendeket.

 

Robotika és automatizáció

 

Robotok segítségével a nehéz és ismétlődő munkafolyamatok automatizálhatók, ami gyorsítja az építkezéseket és javítja a munka biztonságát. A robotok és automatizált rendszerek használata növeli a hatékonyságot. Már léteznek falazó és hegesztő robotok is, bár széles körű terjedésük még várat magára, azonban nem példa nélküli a használatuk. Sofia, a rakodórobot például 2019-ben állt munkába és dolgozik fáradhatatlanul azóta is a Mapei Kft. sóskúti gyárában.

 

Virtuális és kiterjesztett valóság

 

A virtuális és kiterjesztett valóság alkalmazása új szintre emeli az épületek tervezését. A szakemberek és ügyfelek, a VR szemüveg használatával virtuálisan bejárhatják az építési területeket, ami segíti az épületek tervezését, a projekt előrehaladásának nyomon követését és optimalizálhatják a folyamatokat.

 

Freepik

 

Moduláris építkezés

 

Ez a gyors és hatékony építkezési módszer lehetővé teszi magas minőségű, költséghatékony épületek gyors megalkotását. A moduláris építés során az épületek egyes részeit, azaz a "modulokat" a helyszínen kívül, üzemi körülmények között gyártják. Ezeket a modulokat aztán az építkezés helyszínére szállítják, majd ott összeszerelik, mint egy óriási Legót. A technológia alkalmazása javítja a fenntarthatóságot, csökkenti az építkezések idejét és a költségeket.

 

3D nyomtatás

 

A 3D épületnyomtatás lehetővé teszi épületek vagy építőelemek gyors, automatizált létrehozását digitális tervek alapján. A folyamat például betonnyomtatót használ, amelyek rétegről rétegre „nyomtatja ki” az épületet. A technológia előnye, a gyors építési idő, a költségek csökkentése és a fenntarthatóság, mivel lehetőséget nyújt a helyi anyagok használatára és az építési hulladék minimalizálására. A technológia széles körben alkalmazható különböző épülettípusoknál, a lakóházaktól kezdve az ipari létesítményekig.

 

Fenntartható építőanyagok

 

A fenntartható és újrahasznosított anyagok használata elősegíti a környezettudatos építkezést. Ilyen a Mapei innovációja, a ReCon Zero Evo adalékanyag, ami lehetővé teszi a maradékbeton újrahasznosítását, ami így újra minőségi betonná formálható. Ezek az építőanyagok csökkentik az építőipar ökológiai lábnyomát és hozzájárulnak egy zöldebb, fenntarthatóbb jövőhöz.

 

Mesterséges intelligencia

 

A mesterséges intelligencia (AI) számos területen segíti az építőipart, aminek köszönhetően az építkezés még gyorsabbá, hatékonyabbá és költséghatékonyabbá válik. Az AI innovatív megoldásokat kínál, a tervezési folyamatokat javítva, az épületkezelést támogatva, az energiahatékonyságot javítva és a hulladékot csökkentve.

 

„A technológiának megvannak a korlátai, bár sok területen segíti és hatékonyabbá teszi, de nem veszélyezteti a szakemberek munkáját. Egyes feladatok, mint a burkolás, vagy az utólagos hőszigetelés alig gépesíthetők, míg mások, mint a falazás vagy vakolás, igen. Az építőipar megújulása a küszöbön áll” – mondta Markovich Béla.

Kulcsszavak: építőipar Mapei Kft.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A szombati kiszállítás bevezetése után aznapi csomagautomatás kiszállítással erősít az eMAG

Jelentős logisztikai fejlesztésekkel segíti az eMAG a Budapesten és Pest vármegyében élő ügyfelek kiszolgálását: az online áruház a hétköznap délig leadott megrendeléseket várhatóan még aznap több mint háromszáz, a térségben működő easyboxba szállítja ki. Az új szolgáltatás a platformon aznapi kiszállításra jelölt termékekre vonatkozik.

2024. április 22. 16:07

Új területen erősít az OTP Mobil

Tovább bővültek az OTP Mobil által kínált innovatív fizetési lehetőségek, így már nem csak a Simple alkalmazás és a SimplePay megoldások előnyeit élvezhetik a felhasználók. A fintech vállalat ugyanis felvásárolta a HelloPayt, amely elsősorban vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek és fesztiválok fizetési rendszereit üzemelteti.

2024. április 22. 14:31

A napenergia-innovátor TSS4U az ABB technológiáját használja

A hollandiai TSS4U innovatív, szigetüzemű napenergia-rendszereket szállít világszerte kritikus alkalmazásokhoz, így segítve a vállalatokat abban, hogy a dízelgenerátorokat fenntartható energiával váltsák ki. Távközlési tornyok, olaj- és gázipari létesítmények, valamint víztisztító telepek energiaellátása támaszkodik a TSS4U napelemes rendszereire, amelyek a legmagasabb követelményeket támasztó környezetben is megbízható energiatermelést biztosítanak.

2024. április 22. 13:02

AGV-k: a vezeték nélküli evolúció

Ismerje meg, hogyan emelték a HMS Networks a vezeték nélküli technológiákban szerzett szakértelme és az Anybus termékei a Mercedes-Benz vezető nélküli szállítórendszer (AGV) flottáját egy magasabb szintre.

2024. április 22. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50