Digitális készségek fejlesztését célzó hazai projektek indulhatnak egy rangos európai díjért

forrás: Prím Online, 2024. március 7. 17:48

Az Európai Digitális Készségfejlesztési Díj keretében öt kategóriában díjazzák a kontinensen élő emberek digitális kompetenciákkal való felvértezése iránt elkötelezett európai, köztük magyarországi projekteket és szervezeteket. Az IVSZ szerint a digitális készségek fejlesztése a gazdaság versenyképessége szempontjából elengedhetetlen – hiszen a hazánkban élő 16-74 év közötti felnőttek fele nem rendelkezik alapszintű digitális kompetenciákkal, pedig ezek nem csak a hétköznapi ügyintézést könnyítik meg, hanem a munkahely megtartásában és megszerzésében is fontos szerepük van. Ezért is különösen fontos összegyűjteni és megmutatni a készségfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat minél szélesebb körben. 

Az Európai Unió digitális készségekkel és munkahelyekkel foglalkozó platformja (Digital Skills and Jobs Platform) 2024-ben is meghirdette az Európai Digitális Készségfejlesztési Díjat (European Digital Skills Awards, EDSA24). A kiírók digitális kompetenciák fejlesztéséről szóló projektek, történetek és kezdeményezések bemutatásával kívánják elismerni és népszerűsíteni azon intézmények, szervezetek és cégek munkáját, akik ténylegesen közreműködnek az ilyen területen való edukációban.

 

 

Az Európai Digitális Készségfejlesztési Díj szervezői 2024-ben az alábbi öt kategóriában várják a nevezéseket Magyarországról és a többi uniós tagállamból:

1. Kiberbiztonsági készségek – ebben a kategóriában olyan projekteket díjaznak, amelyek alapvető kiberbiztonsági készségekkel ruházzák fel a felhasználókat, beleértve a munkavállalókat és a kis- és középvállalkozások vezetőit. Ezzel az új versenykategóriával a szervezők a kiberbiztonsági szakemberek iránti növekvő igényre hívják fel a figyelmet – az EU-ban ugyanis közel egymillió állás betöltetlen ezen a területen.

 

2. Integráció a digitális világba – e kategóriában olyan nevezéseket várnak, amelyek a digitális készségek terén a kirekesztés kockázatának kitett közösségeket (például idősek, fogyatékkal élők, alacsony jövedelműek, menekültek) segítő projektekhez kapcsolódnak. Ezen közösségek tagjai nehézségekbe ütközhetnek a digitális eszközökhöz való hozzáférés terén, a digitális alapkészségek elsajátításában, ezért van szükség olyan kezdeményezésekre, amelyek biztosítják, hogy mindenki egyenlő esélyekkel boldogulhasson a digitális korban.

 

3. Digitális készségek az oktatásban – ez a kategória a tanárok és diákok digitális továbbképzésére összpontosító projekteket és kezdeményezéseket kívánja kiemelni és díjazni. Magában foglal minden olyan projektet és kezdeményezést, amelynek célja a tanárok és iskolai adminisztrátorok képzése és a digitális készségek különböző szintű integrálása a tantervbe. Ide tartoznak továbbá azok a tevékenységek is, amelyek célja, hogy a diákokat bevonják az alapvető digitális készségek elsajátításába, elősegítsék a médiaműveltséget, és oktatást nyújtsanak az újonnan megjelenő technológiákról.

 

4. Női karrierek az IKT-szektorban – ebben a kategóriában a kifejezetten a női IKT-szakemberek számának növelését, illetve a női munkavállalók vagy fiatalabb nők digitális képzettségének növelését célozó projekteket, kezdeményezéseket fogják díjazni. A női szakemberek arányának növelése Magyarországon különösen sürgető probléma, mivel 20 év alatt 10 százalékponttal esett vissza az informatikaszakon tanuló nők aránya.

 

5. Digitális továbbképzés a munkahelyen – a kategória célja, hogy kiemelje és díjazza a különböző szakmai ágazatokban és készségszinteken dolgozó munkaerő digitális tovább- és átképzési kezdeményezéseit, az IKT-szakemberek elhelyezkedésének megkönnyítését, a munkanélküliek képzését és a digitális szakmákhoz kapcsolódó munkaközvetítési kezdeményezéseket.

 

Az IVSZ szerint a stabil digitális képességek megléte nem csupán a hétköznapi ügyintézést könnyíti meg, napjainkra a munkahelyszerzés és az állások megtartása terén is elengedhetetlen a nem informatikai területeken is, hiszen a digitalizáció mostanra minden iparágat érint. Sok hazai munkáltató számára igen nehéz feladatot jelent egy-egy munkakört megfelelő digitális kompetenciákkal bíró szakemberrel betölteni.

 

A legfrissebb uniós Digital Decade tanulmány nem fest biztató képet a magyar 16-74 év közötti lakosság digitális készségeiről. Hazánkban a felnőttek mindössze 50%-a rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól, és a 80%-os uniós célkitűzéstől, amelyet 2030-ig kellene elérni. Az Unió jelentésében azt javasolta Magyarországnak, hogy helyezzen nagyobb hangsúlyt a digitális készségek fejlesztésére, különös tekintettel a felnőttek digitális képzésekbe való nagy arányú bevonására.

 

Az IVSZ a Koalíció a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért hazai koordinátoraként azért is hozta létre a digitaliskeszsegek.hu gyűjtőoldalt az Európai Bizottság CEF programja támogatásának köszönhetően, hogy a karrierváltók vagy digitális készségeiket fejleszteni vágyó szakemberek könnyebben megtalálhassák a lehetőségeket. Az oldalon hazai  vállalkozások is találhatnak munkavállalóik számára térítésmentes és térítéses képzéseket.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

Női szakemberekkel mutat példát a fiataloknak az IVSZ és a WiTH

Március 20-án délután második alkalommal adták át az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett 40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén pályázat díjait. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán megrendezett gálán négy kategóriában hirdettek nyertest, továbbá a szakmai zsűri egy olyan különdíjat is átadott, amellyel minden évben egy, a szakterületén kiemelkedően teljesítő pedagógus munkáját ismerik el.

2024. március 21. 17:55

Napelemes pályázat: ezek az akkumulátorok legnagyobb buktatói

Senki nincs még elkésve, aki igényelni szeretné a napelemekből és energiatárolóból álló rendszerekre kiírt Napenergia Plusz Program vissza nem térítendő támogatását, de elővigyázatosnak kell lenni. Házi Ádám, a Wagner Solar Hungária Kft. fejlesztési igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy nem minden akkumulátor tudja működtetni a rendszert áramszünet esetén, de arra is ügyelni kell, hogy a telepített eszközök kompatibilisek legyenek egymással. A szakértő szerint érdemes olyan kivitelezővel együtt dolgozni, aki a pályázat megvalósítása után is a rendelkezésünkre áll.

2024. március 14. 13:04

Digitális készségek fejlesztését célzó hazai projektek indulhatnak egy rangos európai díjért

Az Európai Digitális Készségfejlesztési Díj keretében öt kategóriában díjazzák a kontinensen élő emberek digitális kompetenciákkal való felvértezése iránt elkötelezett európai, köztük magyarországi projekteket és szervezeteket. Az IVSZ szerint a digitális készségek fejlesztése a gazdaság versenyképessége szempontjából elengedhetetlen – hiszen a hazánkban élő 16-74 év közötti felnőttek fele nem rendelkezik alapszintű digitális kompetenciákkal, pedig ezek nem csak a hétköznapi ügyintézést könnyítik meg, hanem a munkahely megtartásában és megszerzésében is fontos szerepük van. Ezért is különösen fontos összegyűjteni és megmutatni a készségfejlesztéssel kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat minél szélesebb körben. 

2024. március 7. 17:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50