IT Fitneszteszt 2024 - idén is megmérik a régió diákjainak digitális készségeit

forrás: Prím Online, 2024. május 21. 16:03

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.

Idén immár harmadik alkalommal vehetnek részt a magyar fiatalok az IT Fitneszteszt elnevezésű készségfelmérési programban, amely a legnagyobb szabású olyan közép-európai projekt, amelynek célja digitális készségek feltérképezése.

 

A felmérés szervezői idén két korcsoportban várják a jelentkezőket az életkoruknak megfelelő feladatokkal: a megmérettetésre a 8-10. osztályos diákok illetve a 11-13. osztályos fiatalok  és tanáraik jelentkezését várják – utóbbiakat összetettebb feladatsor várja.

 

A Magyarországon az IVSZ által koordinált felmérés során kifejezetten olyan feladatokat kell megoldani, amelyekre a tanuláshoz és más hasonló mindennapi feladatok digitális felületen történő elvégzéséhez van szükség. A kérdések az internethasználat, az IT biztonság, egyéb komplex feladatok, a közösségi hálózatok, illetve az irodai alkalmazások témakörét érintik. 

 

Mivel az IT Fitneszteszt elsősorban a gyakorlati ismeretekre fókuszál, ennek megfelelően összetett, gondolkodást igénylő kérdéseket tartalmaz. Tavaly közel háromszáz hazai iskola csaknem tízezer diákja és tanára csatlakozott a kezdeményezéshez: 50 százaléknál jobb eredményt a diákok közel 37,7 százaléka ért el. 

 

 

A felmérés hitelesített része Magyarországon 2024. október 31-ig zajlik, a legalább 50 százalékos eredményt elérő diákok, tanárok és oktatási intézmények nyereményjátékban vesznek részt, ahol értékes ajándékokat nyerhetnek. A kitöltők emellett a válaszok beküldését követően a rendszertől egy elektronikus oklevelet kapnak arról, hogy az elért eredményeik alapján milyen szintűek ezeken a területeken az ismereteik, illetve esetleg milyen területeken lenne szükségük fejlesztésre, gyakorlásra.  

 

“A jövő munkahelyeire nem lehet bekerülni a digitális megoldások ismerete nélkül. Ezért fontos, hogy már az alapfokú oktatásban megkezdődjön a digitális készségek fejlesztése, és a fiataloknak ne okozzon gondot egy mobilapplikációban való ügyintézés, egy neten talált információ validálása, vagy a munkakörükhöz szükséges szoftverek, online szolgáltatások kezelése. Az IT Fitneszteszt abban nyújt segítséget a pedagógusoknak és a szakpolitikának is, hogy visszaméri, hol tartanak ebben a folyamatban a 8-13. osztályos diákok, és így lehetőséget kapnak az adatok alapján beavatkozni akár a tananyag szintjén is. Az IVSZ ezzel is támogatja a digitális írástudás fejlesztését Magyarországon” – kommentálta a felmérés indulását  Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára.

 

Ezért kell megismerni és fejleszteni országos szinten a digitális készségeket

 

Az Európai Bizottság az unió és a tagországok digitális állapotát vizsgáló Digital Decade jelentésének eredményei alapján Magyarországon a felnőtt lakosság mindössze fele rendelkezik alapszintű digitális készségekkel.

 

Hazánkban a felnőttek mindössze 50 százaléka rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól, és a 80 százalékos uniós célkitűzéstől, amelyet 2030-ig kellene elérni. A Bizottság jelentésében azt javasolta Magyarországnak, hogy helyezzen nagyobb hangsúlyt a digitális készségek fejlesztésére, ezért elengedhetetlen az ezen a területen elért eredmények évenkénti nyomonkövetése az IT Fitneszteszt berkein belül is.

 

Annak érdekében, hogy az érdeklődők naprakész információt kaphassanak a hazánkban elérhető digitális készséget fejlesztő képzésekről, ezzel kapcsolatos rendezvényekről, az IVSZ a „Koalíció a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért” hazai koordinátoraként létrehozta a digitaliskeszsegek.hu gyűjtőoldalt az Európai Unió CEF programja pénzügyi támogatásának köszönhetően. Az oldalon számos térítésmentesen igénybe vehető kurzus is megtalálható, így például a DigitalTech EDIH kkv-k vagy a közszféra szervezeteinek munkavállalói számára elérhető kurzusai, vagy a minden érdeklődő számára elérhető LevelUP program angol nyelvű digitális képzései is.   

 

Az IT Fitneszteszt története

 

Az első IT Fitnesztesztet Szlovákiában rendezték meg 13 évvel ezelőtt az Európai Bizottság “eSkills Week” kampányának keretében. Az elmúlt 12 évben, a projekt V4-ekre történt kiterjesztése nyomán  közel 550 ezren vettek részt a felmérésben, 2014-ben pedig az Európai Bizottság díjazta is a projektet az európai fiatalok digitális írástudásának növelését célzó, átfogó és innovatív megközelítéséért. A 2024-es IT Fitneszteszt az összes visegrádi országban megvalósul a helyi digitális iparági szervezetek – Magyarországon az IVSZ – közreműködésével. A megvalósításban az Európai Bizottság által kezdeményezett Digitális készségek és munkahelyek koalíciójának nemzeti tagjai vállalnak vezető szerepet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

„Mit lájkol a gyerek?” – A szülőket segíti az NMHH új kiadványa

A közösségi médiafelületek használata ma már a fiatalok mindennapjainak részévé vált, ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kiemelt figyelmet fordít az ezen felületek kínálta lehetőségekre és kockázatokra. 

2024. július 26. 16:32

Magasabb ponthatárok mellett több mint 4400 elsőéves jutott be a Széchenyi-egyetem minőségi képzéseire

Összesen 4409 elsőéves kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetemen szeptemberben. A ponthatárok a szakok jelentős részén emelkedtek a tavalyihoz képest, van olyan, amelyre 487 ponttal lehetett csak bejutni. Mindez azt mutatja, hogy felkészült hallgatók érkeznek az intézmény magas színvonalú képzéseire.

2024. július 26. 12:18

A HONOR 200 Pro és a mesteri fotózás: fejlődés a Studio Harcourt hagyatékával

Rengeteg ikonikus személyiség mögött ott rejlik egy olyan portré, amely nemcsak a személy lényegét ragadja meg, hanem az örökségét is megörökíti. A hírességektől a politikusokig a portrék alakították a történeteket és magáról az emberiségről alkotott képünket. 

2024. július 26. 10:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55