IT Fitneszteszt 2024 - idén is megmérik a régió diákjainak digitális készségeit

forrás: Prím Online, 2024. május 21. 16:03

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.

Idén immár harmadik alkalommal vehetnek részt a magyar fiatalok az IT Fitneszteszt elnevezésű készségfelmérési programban, amely a legnagyobb szabású olyan közép-európai projekt, amelynek célja digitális készségek feltérképezése.

 

A felmérés szervezői idén két korcsoportban várják a jelentkezőket az életkoruknak megfelelő feladatokkal: a megmérettetésre a 8-10. osztályos diákok illetve a 11-13. osztályos fiatalok  és tanáraik jelentkezését várják – utóbbiakat összetettebb feladatsor várja.

 

A Magyarországon az IVSZ által koordinált felmérés során kifejezetten olyan feladatokat kell megoldani, amelyekre a tanuláshoz és más hasonló mindennapi feladatok digitális felületen történő elvégzéséhez van szükség. A kérdések az internethasználat, az IT biztonság, egyéb komplex feladatok, a közösségi hálózatok, illetve az irodai alkalmazások témakörét érintik. 

 

Mivel az IT Fitneszteszt elsősorban a gyakorlati ismeretekre fókuszál, ennek megfelelően összetett, gondolkodást igénylő kérdéseket tartalmaz. Tavaly közel háromszáz hazai iskola csaknem tízezer diákja és tanára csatlakozott a kezdeményezéshez: 50 százaléknál jobb eredményt a diákok közel 37,7 százaléka ért el. 

 

 

A felmérés hitelesített része Magyarországon 2024. október 31-ig zajlik, a legalább 50 százalékos eredményt elérő diákok, tanárok és oktatási intézmények nyereményjátékban vesznek részt, ahol értékes ajándékokat nyerhetnek. A kitöltők emellett a válaszok beküldését követően a rendszertől egy elektronikus oklevelet kapnak arról, hogy az elért eredményeik alapján milyen szintűek ezeken a területeken az ismereteik, illetve esetleg milyen területeken lenne szükségük fejlesztésre, gyakorlásra.  

 

“A jövő munkahelyeire nem lehet bekerülni a digitális megoldások ismerete nélkül. Ezért fontos, hogy már az alapfokú oktatásban megkezdődjön a digitális készségek fejlesztése, és a fiataloknak ne okozzon gondot egy mobilapplikációban való ügyintézés, egy neten talált információ validálása, vagy a munkakörükhöz szükséges szoftverek, online szolgáltatások kezelése. Az IT Fitneszteszt abban nyújt segítséget a pedagógusoknak és a szakpolitikának is, hogy visszaméri, hol tartanak ebben a folyamatban a 8-13. osztályos diákok, és így lehetőséget kapnak az adatok alapján beavatkozni akár a tananyag szintjén is. Az IVSZ ezzel is támogatja a digitális írástudás fejlesztését Magyarországon” – kommentálta a felmérés indulását  Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára.

 

Ezért kell megismerni és fejleszteni országos szinten a digitális készségeket

 

Az Európai Bizottság az unió és a tagországok digitális állapotát vizsgáló Digital Decade jelentésének eredményei alapján Magyarországon a felnőtt lakosság mindössze fele rendelkezik alapszintű digitális készségekkel.

 

Hazánkban a felnőttek mindössze 50 százaléka rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, ami jelentősen elmarad az uniós átlagtól, és a 80 százalékos uniós célkitűzéstől, amelyet 2030-ig kellene elérni. A Bizottság jelentésében azt javasolta Magyarországnak, hogy helyezzen nagyobb hangsúlyt a digitális készségek fejlesztésére, ezért elengedhetetlen az ezen a területen elért eredmények évenkénti nyomonkövetése az IT Fitneszteszt berkein belül is.

 

Annak érdekében, hogy az érdeklődők naprakész információt kaphassanak a hazánkban elérhető digitális készséget fejlesztő képzésekről, ezzel kapcsolatos rendezvényekről, az IVSZ a „Koalíció a digitális készségfejlesztésért és munkahelyekért” hazai koordinátoraként létrehozta a digitaliskeszsegek.hu gyűjtőoldalt az Európai Unió CEF programja pénzügyi támogatásának köszönhetően. Az oldalon számos térítésmentesen igénybe vehető kurzus is megtalálható, így például a DigitalTech EDIH kkv-k vagy a közszféra szervezeteinek munkavállalói számára elérhető kurzusai, vagy a minden érdeklődő számára elérhető LevelUP program angol nyelvű digitális képzései is.   

 

Az IT Fitneszteszt története

 

Az első IT Fitnesztesztet Szlovákiában rendezték meg 13 évvel ezelőtt az Európai Bizottság “eSkills Week” kampányának keretében. Az elmúlt 12 évben, a projekt V4-ekre történt kiterjesztése nyomán  közel 550 ezren vettek részt a felmérésben, 2014-ben pedig az Európai Bizottság díjazta is a projektet az európai fiatalok digitális írástudásának növelését célzó, átfogó és innovatív megközelítéséért. A 2024-es IT Fitneszteszt az összes visegrádi országban megvalósul a helyi digitális iparági szervezetek – Magyarországon az IVSZ – közreműködésével. A megvalósításban az Európai Bizottság által kezdeményezett Digitális készségek és munkahelyek koalíciójának nemzeti tagjai vállalnak vezető szerepet. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A bankok is drukkolnak a labdarúgó válogatott sikeréért

Nagyon megdobná a magyar labdarúgó válogatott németországi sikere az áruhitelezést – épp ezért a kereskedők és a bankok is szurkolnak azért, hogy a magyar válogatott kiköszörülje a svájci bicska okozta csorbát Németország ellen – vélekedik Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője a sorsdöntő mérkőzés előtt. 

2024. június 18. 09:54

Magyarországra érkezett Krausz Ferenc lézertechnológiája

A Nobel-díjas fizikus által vezetett budapesti központú kutatócég, a Center for Molecular Fingerprinting (CMF) jelentős mérföldkőhöz érkezett: június 17-én felavatta új lézerlaboratóriumát Szegeden, az ELI-ALPS kutatóintézetben. Ennek köszönhetően megkezdődik az innovatív technológia magyarországi használata, ugyanis a CMF tevékenységéhez kapcsolódó lézeres vizsgálatok ezidáig Németországban történtek. 

2024. június 17. 20:07

Sandberg mobilkiegészítők a nyaraláshoz

Manapság egyre több okoskészüléket használunk, melyek töltéséhez külön adapterekre és kábelekre van szükségünk. Ez leginkább utazás során jelenthet problémát, hiszen a töltőadapterek meglepően sok helyet tudnak elfoglalni egy táskában, nem beszélve a laptoptöltők méretéről. A Sandberg ezekre a nehézségekre igyekszik két megoldást is kínálni nagy teljesítményű, kompakt töltőadapterével és 3 az 1-ben vezeték nélküli hordozható töltőjével.

2024. június 17. 18:54

Út a felsőoktatásba: a jövő mérnökei versenyeztek a Széchenyi-egyetemen

A mérnöki hivatásokat élményalapú oktatással népszerűsíti a győri Széchenyi István Egyetem a jövő mérnökeinek szánt előkészítő képzéssel, amelynek elvégzésével a középiskolások intézményi többletpontokat szerezhetnek a felvételihez. A tavaszi szemeszter a napokban az autonóm járművek versenyével zárult, amelyen a diákoknak úgy kellett programozniuk robotjárműveiket, hogy azok a kijelölt pályán, önvezető módon a lehető legmesszebb jussanak.

2024. június 17. 17:01

Az OMV kiskereskedelmi hálózatának arculata új megjelenést kap Közép-Kelet-Európában

Az OMV egy újabb lépést tett a cég átalakulásának útján: a vállalat az elkövetkező három évben hét országban, Magyarország mellett Ausztriában, Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Bulgáriában és Szerbiában is bevezeti az új arculatát. A stratégia célja, hogy hozzájáruljon egy olyan világ megteremtéséhez, amelyben a fenntartható energia, a fenntartható mobilitás és a fenntartható életmód mindenki számára valósággá válhat. 

2024. június 17. 13:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30