Eredményes évet zárt a CETIN Hungary

forrás: Prím Online, 2024. május 27. 14:28

A CETIN Hungary Zrt. sikerrel zárta harmadik teljes üzleti évét. A független, integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató beruházásait, árbevételét és nyereségét is jelentősen növelte. A vállalat idén közel 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztési beruházásokra fordítani.

A CETIN Hungary Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele a 2022-es 51,4 milliárd forintról több mint 30 százalékkal 67,2 milliárd forintra, a tőkebefektetés (CAPEX) pedig 26,2 milliárd forintról közel 8 százalékkal, 28,3 milliárd forintra növekedett. A cég kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 45,5 milliárd forint, ami több mint 20 százalékkal haladja meg a 2022-es értéket. 

 

Korszerű infrastruktúra – a jövő távközlési hálózata

 

A CETIN Hungary több mint négyezer bázisállomást, az ezeket összekötő teljes átviteltechnikai hálózatot (mikrohullám, optika, DWDM, IPMPLS hálózatok), valamint az ezek kiszolgálását biztosító 10 adatközpontot és annak IT infrastruktúráját tulajdonolja és üzemelteti. 

 

A cég idén április végéig országos mobil infrastruktúrája közel 88 százalékát (3458 db) korszerűsítette. A CETIN Hungary bázisállomásainak 21%-a 5G-képes, azokon működik az 5G technológia. A vállalat által működtetett mobil infrastruktúrán nyújtott szolgáltatás kiemelkedő eredményeket ért el az 5G-s minőségi versenyben hazai és nemzetközi összehasonlításban is*.    

 

A CETIN Hungary folytatja a tulajdonában álló infrastruktúra fejlesztését: 2024-ben mintegy 23 milliárd forintot tervez hálózatfejlesztésre beruházni, és az idei tervek szerint az év végéig közel teljes mértékben korszerűsíti hálózatát. A magyar kormánnyal, illetve a Yettel Magyarország Zrt.-vel a digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködési megállapodásban foglaltak szerint a CETIN és a Yettel 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajt végre.

 

„Tavalyi eredményeink, növekedésünk és infrastrukturális fejlesztéseink stabil alapot teremtenek ahhoz, hogy a hagyományos adatcsatlakozási és infrastrukturális szolgáltatások mellett az ügyfélközpontú, biztonságos és komplex digitális hálózati megoldásokra is nagy hangsúlyt helyezzünk – mondta Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary Zrt. vezérigazgatója. – A jövőben kiemelt fókuszt helyezünk kiberbiztonsági szolgáltatásainkra, illetve az építőipar és más iparágak számára nyújtott távközlési infrastruktúra-megoldásaink megismertetésére minél szélesebb körben.”

 

 

Energiahatékonyság

 

Az évről évre folyamatosan, gyors ütemben növekvő adatforgalom miatt az energiahatékonyság és a fenntartható energiaellátás a távközlési infrastruktúrákban, különösen a bázisállomásokon és az adatközpontokban egyre kritikusabbá válik. A CETIN az aktuális energiapolitikai környezetet és ösztönzőket figyelembe véve folyamatosan vizsgálja, hogyan érhet el működésében jelentős környezeti előnyöket.

 

A CETIN Hungary 2023-ban mintegy 5,3 GWh-val, azaz több mint 2100 átlagos magyarországi háztartás éves fogyasztásával csökkentette energiaszükségletét az adatközpontokhoz és a bázisállomásokhoz kapcsolódó energiahatékonysági intézkedések – intelligens rádiós hozzáférési hálózati eszközök energiatakarékos funkciói, intelligens hűtési megoldások, napelemes megoldások, energiatárolás fejlesztése – és a hálózatmodernizáció révén. A cég 2024-ben is folytatja energiahatékonyságának növelését.

 

A legkorszerűbb adatátviteli szolgáltatások

 

A CETIN zökkenőmentes mobilkapcsolati szolgáltatásokat nyújt B2B ügyfeleinek és azok végfelhasználóinak Magyarország egész területén. 

 

A szolgáltatófüggetlen antennarendszer „vakfoltnak” minősülő vagy nagy forgalmú területeken, illetve hálózatelérési szempontból kedvezőtlen tulajdonságú épületekben – irodaházakban, gyárakban, sportközpontokban és kiemelt városi csomópontokon – biztosít tökéletes hang- és adatkapcsolatot. Jó példa erre a CETIN által a BudaPart fejlesztési területen található BudaPart Downtown (BOG iroda) és a BudaPart Radisson Hotel épületekben, Budapest legújabb városrészében létesített hálózatfüggetlen DAS és makró rendszer. Ez a megoldás lehetővé teszi az összes magyarországi távközlési szolgáltató hálózatra kapcsolódását, így hosszú távon biztosítható a kommunikációs igények magas szintű teljesítése a várt több tízezer leendő lakó mellett szálloda, irodák, üzletek és közösségi terek használói számára is.

 

A szoftveralapú, nagy kiterjedésű hálózatok (SD-WAN) egyszerűsítik a hálózat kezelését és telepítését. A központosított vezérlés lehetővé teszi a hálózati erőforrások optimalizálását, növelve a hálózati teljesítményt és a megbízhatóságot. A CETIN a Yettellel együttműködésben több mint száz végponton, például hazánk piacvezető malomipari vállalata, a GoodMills Magyarország Kft. részére épített ki, illetve üzemeltet ilyen hálózatot.

 

A vállalati menedzselt Wi-Fi megoldás nagysebességű és megbízható internetkapcsolatot biztosít, ami a modern vállalkozások számára kritikus fontosságú a működés hatékonyságának fenntartásához. A skálázható és rugalmas kialakítású megoldás a kisvállalkozásoktól a nagyvállalatokig mindenféle méretű vállalkozás változatos igényeinek megfelel. A CETIN ilyen megoldások tekintetében is komoly tapasztalattal rendelkezik.

 

Kiemelt fókuszt kap a CETIN Hungary-nél a kiberbiztonság. A CETIN feladata, hogy megvédje partnerei adatait, rendszereit és hálózatait a láthatatlan támadóktól azáltal, hogy végponttól végpontig tartó biztonsági szolgáltatásokat nyújt az architektúra tervezésétől és a megoldás integrációjától kezdve az üzemeltetésen és karbantartáson át a monitoringig és egyéb SOC képességekig.

 

_____________________

*Például az OpenSignal Mobile Experience Awards 2024 februári jelentésében hat kategóriában is első helyezést ért el az általunk nyújtott hálózaton a Yettel, míg az 5G GLOBAL MOBILE NETWORK EXPERIENCE AWARDS 2023 jelentésben a letöltési sebesség kiemelkedő növekedése alapján a legjobb tíz közé került.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30