Megvannak a Magyar Ipari Célgép Nagydíj idei nyertesei

forrás: Prím Online, 2024. június 30. 16:51

Június 28-án, a városligeti Millennium Házában rendezték meg az ország legnagyobb gépipari szakmai eseményét a Gépész Szalont, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj immár negyedik díjátadóját, a Chemplex Kft és a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) közös szervezésében. Az Év Célgépe díjra a tavalyi jelentkezéseket is felülmúlva az idén 121 pályamű érkezett, 8 kategóriában osztották ki az elismeréseket, emellett díjazták az év ötletét, az év öko-célgépét és az év tervezőjét is.

A gépgyártók és termelő vállalatok immár negyedik alkalommal életre hívott ünnepi eseményén rekordszámú, csaknem 400 szakember vett részt. A Gépész Szalonon köszöntőt mondott Fábián Gergely a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára és Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség vezérigazgatója is.

 

Sipos Sándor, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj ötletgazdája beszédében kiemelte, hogy a verseny lehetőséget biztosít a pályázóknak, hogy bemutassák kreativitásukat, technikai tudásukat és problémamegoldó képességüket. „A Szalon egy olyan esemény, ahol meg kell állnunk, és méltatnunk kell a pályázók szakmai tudását és bravúrját, bizonyítva, hogy a magyar gépészmérnök bárhol a világon megállja a helyét” – fogalmazott a Chemplex Kft. tulajdonosa.

 

Metál Attila, a zsűri elnöke, a GTE Konstrukciós Szakosztályának titkára, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Budapest kutatás-fejlesztési részlegvezetője, az év egyik szakmai csúcspontjának nevezte az eseményt. Úgy fogalmazott: „A Év Célgépe díjnak presztízse van, a győztes cégek büszkén hirdetik sikerüket, amelynek híre aztán további megrendeléseket generál.”

 

 

Dr. Bárdos Krisztina, a Gépipari Tudományos Egyesület ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy az idén előtérbe került a gép-ember, ember-gép kapcsolat. „Az ún. operátor 5.0 fogalom lényege, hogy ezt a kapcsolatot optimalizálja, elsősorban az intelligens gyártási rendszerek területén, az ember-gép interakcióra és a rugalmasságra összpontosítva.”

 

A rendezvényhez idén első alkalommal csatlakozott a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége és új kategóriaként díjazták az élelmiszeripari gépek körében megvalósuló innovációkat. A szervezet különösen fontosnak nevezte a magyar élelmiszergyártók számára a termelés technikai szintjének emelését, az energiahatékonyság, az alapanyagkihozatal és általában a minőség további javítását.

 

A győztesek listája:

 

Anyagmozgatás, anyagtárolás kategóriában:

Revo-Tec Gépipari Kft.

Végátvételi munkahely robotos logisztikai kiegészítése

Tervezők: Horváth Szabolcs, Varga Dávid

 

Kísérleti, laboratóriumi, tesztberendezések, mérőeszközök, tesztpadok kategóriában: 

schoen + sandt Hungary Kft.

EVO4-02W power modul tesztelő sor

Tervezők: Mester Barnabás, Fehér Patrik, Vankó Norbert, Ladányi Sándor, Horváth Richárd

 

Gyártáselőkészítés gépei, alapanyag és nyersanyagfeldolgozás kategóriában:

MechatroEngineering Kft.

Nagy teherbírású robotfej szögkiegyenlítő egység

 

Termék kiadagolás, beadagolás, csomagolás gépei kategóriában:

IQ Kecskemét Kft. és KÉSZ Ipari Gyártó Kft.

Kiadó/visszavevő automata

Tervezők: Ézsiás Gergő, Balla Norbert

 

Teljes gyártósorok, üzemi és kisüzemi technológiák kategóriában:

BBM Engineering Solutions Zrt.

Automata szitanyomtató gyártósor

Tervezők: Bővíz Botond Gergő, Bolgár Milán, Szántai István, Székely Arthur, Csatári Dániel, Szabó Gábor András, Bártfai Zoltán, Bajó Péter, Ari Dávid Károly

 

Gyártógépek, rész vagy készterméket előállító gépek kategóriában:

VT TIPA Kft.

Fogaskerék prés

Tervezők: Gépésztervező – Varga Zoltán, Hardvertervező - Kovács András,

Programozó – Drobina András

 

Vegyipari gépek:

Mérai Csaba

Automata töltő, ultrahanghegesztő és csomagoló berendezés

 

Élelmiszeripari gépek:

ST-Automatika Kft.

Desszert adagoló és számláló gép

Tervező: Kis Szabolcs

 

A különdíjak:

Az év célgéptervezője 2024: Holik László

Az év ÖKO célgépe 2024: HunMecH Kft., módosított EUR papírraklap gyártósor, Tervezők: Németh Péter, Tóth Zoltán

Az év ötlete 2024: Csikós Irén, Takarító robot, Henkel Magyarország Operations Kft.

l Magyarország Operations Kft.

Pályázatok ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is meghirdette fenntarthatósági versenyét a Schneider Electric

Már lehet nevezni a Schneider Electric fenntarthatósági versenyére, a pályázatokat október 15-ig várják. A „Sustainability Impact Awards” kezdeményezés célja a fenntarthatósági törekvések támogatásában és megvalósításában élen járó partnerek, ügyfelek és beszállítók erőfeszítéseinek elismerése. 

2024. július 12. 18:50

AZ EIT Health megújítja InnoStars Awards pályázatát

Az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló szervezete, az EIT Health tanulmányt készíttetett arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük az egészségügyi startupoknak, és hogy hogyan járulnak hozzá ezek leküzdéséhez a szervezet vállalkozásfejlesztési programjai az InnoStars régióban, vagyis Dél-, Közép- és Kelet-Európában. Ezek a programok – például a régóta futó InnoStars Awards – képzések, finanszírozási lehetőségek, mentorálás és bootcampek révén kézzel fogható segítséggel támogatják a vállalkozókat, de a tanulmány további, eddig ismeretlen előnyöket is feltárt a résztvevők szemszögéből. 

2024. július 9. 17:17

Itt a lány, aki megoldotta az egyik legnagyobb vegyipari cég kihívásait

Egy innovatív takarító robot nyerte el idén az év ötletéért járó elismerést a Magyar Ipari Célgép Nagydíj átadó ünnepségén. Az immár negyedik alkalommal megrendezett Gépész Szalon június végi díjátadóján a szakma legjobbjai gyűltek össze a Millennium Házában. Összesen nyolc kategóriában tüntették ki az elmúlt év legkiemelkedőbb pályamunkáit és három különdíjat osztott ki a zsűri, köztük volt Csikós Irén, aki egy vegyiüzem poros szállítópályáinak tisztítási problémájára tervezett egy innovatív takarító robotot, és a BBM csapata, akik kiemelkedő ipari célgéppel nyertek, a pályázatot mesterséges intelligencia segítségével szerkesztett zenével adták be.

2024. július 8. 18:03

Megvannak a Magyar Ipari Célgép Nagydíj idei nyertesei

Június 28-án, a városligeti Millennium Házában rendezték meg az ország legnagyobb gépipari szakmai eseményét a Gépész Szalont, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj immár negyedik díjátadóját, a Chemplex Kft és a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) közös szervezésében. Az Év Célgépe díjra a tavalyi jelentkezéseket is felülmúlva az idén 121 pályamű érkezett, 8 kategóriában osztották ki az elismeréseket, emellett díjazták az év ötletét, az év öko-célgépét és az év tervezőjét is.

2024. június 30. 16:51

Új lehetőség nyílik meg a magyar egészségügyi innovátorok előtt

Vezető európai gyógyszeripari vállalatokkal, a Chiesi Grouppal és a SYNLAB Italy-val karöltve indította útjára az InnoStars Connect programot az EIT Health, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége. 

2024. június 11. 18:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01