Papírok a káoszban – a nyomtatványok rendszerezésének művészete

forrás: Prím Online, 2024. július 1. 17:21

Aki nem szigorú számadású nyomtatványokkal dolgozik, az pontosan tudja, mekkora a veszélye annak, hogy egyszer elszabadul a káosz. Bár ezeket a dokumentumokat nem kell kötelezően nyilvántartani, sok apróságon múlhat, hogy a lázas papírmunkának átlátható rendszer lesz-e a vége.

Átutalási megbízás, munkáltatói igazolás, szabadságnyilvántartó, orvosi karton, menetlevél – ezek nélkül a papírok nélkül aligha boldogulnánk az életben. A Papír Box nem szigorú számadású nyomtatványaival találkozhatunk nap mint nap. Lehet, hogy otthon rejtőznek egy borítékban, rajtuk a személyes adatainkkal.



 

Miért jó a sorszámozás?

 

A sorszámozás sokat segíthet a nem szigorú számadású nyomtatványok rendszerezésében. Ha mondjuk több száz dokumentummal dolgozunk, ez életmentő lehet. Nem veszünk el a papírok tengerében, és nem töltünk órákat a kutatással.

 

Ahhoz, hogy ne ússzunk el a papírmunkával, itt van néhány bevált tipp. 

 

  • Jelöljünk ki irattartókat, mappákat! Válasszunk különböző színűeket, esetleg érdemes felcímkézni őket, hogy egy pillantással be tudjuk azonosítani.
  • Tanácsos tematikusan vagy időrendben elrendezni a polcokon vagy a szekrényben, így a leggyakrabban használt dokumentumok könnyen elérhető helyen lesznek.
  • Az éppen futó projektekhez tartózó nyomtatványokat tartsuk kéznél, mondjuk az asztalunkon néhány függőmappában.
     

Szabványosítás és egységesítés

 

A szabványosított nyomtatványokkal egyszerűbb az élet. Ha egy cég ugyanazt a formát alkalmazza, akkor kisebb a hibázás esélye, és könnyebb feldolgozni az adatokat. Gyorsabb a papírkezelés és kevesebb idő megy el az adminisztrációval. 

 

Nem elég, ha kitaláltunk egy működő rendszert. A munkatársaknak is tudniuk kell, hogyan kezeljék a nyomtatványokat. Tartsunk képzéseket, ahol mindenki megtanulhatja. Folyamatosan tájékoztassuk őket az új eljárásokról, a frissen bevezetett jelölésekről. 

 

Így naprakész marad a nyilvántartás és nem szabadul el a pokol, ha valaki váratlanul szabadságra megy és helyettesíteni kell.

 

Gyakori hibák, amelyek elkerülhetők

 

Senki sem tökéletes, és a legnagyobb igyekezet ellenére is becsúszhat egy-egy baki. Alakítsunk ki egy logikus rendszert, és tartsunk rendet. A papírok könnyen elveszhetnek, ezért tároljunk mindent biztonságos és jól átlátható helyen, ahol esélye sincs például a huzatnak.

 

Elkerülhető, hogy a nem szigorú számadású nyomtatványok kezelése rémálommá váljon. Ha alkalmazzuk ezeket a tippeket, egyszerű és hatékony rutinként tudhatjuk le nap mint nap. 

 

Az első lépés ehhez az, hogy tisztán és rendezetten tartjuk az asztalunkat. Szánjuk hetente időt arra, hogy átnézzük, ellenőrizzük a dokumentumokat. Ne halogassuk a teendőket, amint megkapunk egy nyomtatványt, azonnal illesszük be oda, ahová tartozik!

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Könnyen be lehet szerezni a szlovén autópálya matricát

Szlovénia a méreteit tekintve nem túl nagy ország, ám annál több lenyűgöző látnivalóval rendelkezik. Európa bármely országából könnyen megközelíthető, Magyarországgal autópálya köti össze. Szlovénián belül kifejezetten jól kiépített a gyorsforgalmi úthálózat, így könnyen és gyorsan lehet közlekedni dél-nyugati szomszédunknál gépkocsival.

2024. október 1. 22:41

Hagyományos elemek a modern világban, amit érdemes használni otthonunk szépítéséhez

A lambéria a ‘70-es ‘80-as években kezdte megvetni lábát Magyarországon. Hatalmas előnye, hogy bárhová tehető, gipszkartonra, OSB lapra, falra vagy közvetlenül a vakolatra, egy a lényeg, szilárd felület legyen. 

2024. október 1. 21:50

Tedd még profibbá az otthoni pizzasütést!

Gyakran rendeltek pizzát otthonra, mert nem tudtok betelni a kemencés finomság számtalan változatának ízével, ropogós állagával, de hiába próbálkozol a sütéssel, mert nem sikerül előállítani hasonlót?

2024. október 1. 21:40

Tisztázzuk: mire való a cement?

A cement nagy és korszakalkotó találmánya az emberiségnek, ugyanis ez az hidraulikus kötőanyag jelentős mértékben hozzájárult a korábban használt fánál masszívabb és tartósabb építmények megalkotásához. 

2024. október 1. 20:00

A hétköznapokat megkönnyítő töltőállomás: egy eszköz, amire mindenkinek szüksége van

A modern technológia életünk minden területére hatással van. Mindennapjaink elképzelhetetlenek okostelefonok, okosórák és egyéb digitális eszközök nélkül, amelyek folyamatosan kapcsolatban tartanak minket a világgal.

2024. szeptember 30. 21:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy év alatt 45 milliárd forintot loptak el tőlünk a digitális bűnözők

2024. október 15. 16:51

Idén már ezernél is több résztvevőt várnak a Service Design Day-re

2024. október 7. 09:59

Innovációs versenyen méretik meg magukat a világ egyetemistái

2024. október 2. 19:34

Országos kutatásból netezési körkép: a magyarok többségének élete elképzelhetetlen net nélkül

2024. szeptember 29. 15:24